Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Оглядові ПН Бак ОМ з методикою.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Зміст, мета та завдання навчальної дисципліни «Образотворче мистецтво» у початковій школі

Мета вивчення навчального предмета «Образотворче мистецтво»: у процесі сприймання та інтерпретації творів мистецтва, практичної художньо-творчої діяльності формувати в учнів комплекс ключових, міжпредметних естетичних і предметних мистецьких компетентностей, який забезпечить здатність до художньо-творчої самореалізації особистості.

Ключові компетентності – якості особистості, що дають змогу ефективно брати участь у різноманітних сферах діяльності (загальнокультурна, соціальна, інформаційно-комунікативна).

Міжпредметні естетичні компетентності – здатність особистості виявляти естетичне ставлення досвіту, естетично оцінювати предмети та явища у різних сферах життєдіяльності, що формується під час опанування різних видів мистецтва та їхньої взаємодії.

Предметні мистецькі компетентності – здатність особистості до творчого самовираження у певному виді мистецтва (музичному, образотворчому, театральному), що формується під час його сприймання і практичного опанування.

Для досягнення зазначеної мети передбачається виконання таких завдань:

  • виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та дійсності, розвиток художніх інтересів і потреб, естетичних ідеалів, здатності розуміти та інтерпретувати твори мистецтва, оцінювати естетичні явища;

  • формування в учнів на доступному рівні системи художніх знань і вмінь, яка відображає цілісність та видову специфіку мистецтва;

  • розвиток емоційно-почуттєвої сфери учнів, їх художніх здібностей і мислення, здатності до самовираження та спілкування.

Автори програми з «Образотворчого мистецтва» спрямовують її зміст на освоєння учнями художнього образу як основи художньо-образного сприймання мистецтва і власної художньої діяльності, зосереджують художню діяльність учнів навколо проблем ознайомлення з особливостями художньо-образної мови різних видів образотворчого мистецтва, з різноманітними пластичними техніками і доступною технологією створення художнього образу у власних творчих роботах.

Досягнення поставлених програмою завдань забезпечить формування в учнів художньо-естетичного ставлення, в якому поєднанінабуттяціннісних орієнтацій у сфері мистецтва (ідеалів, смаків, позицій) таоволодіння способами та навичками сприймання і створення художніх об’єктів.

Програма з образотворчого мистецтва складається з двох розділів: сприймання та практична (творча) художня діяльність.

Розділ “Сприймання” включає два види діяльності: 1) естетичне сприймання дійсності, яке передбачає її художнє освоєння (бачення, усвідомлення та оцінка краси різноманітних явищ та об’єктів); 2) сприймання мистецтва, що передбачає формування навичок сприймання і оцінки художнього образу у творах образотворчого мистецтва.

Сприймання здійснюється на основі вивчення шедеврів світового образотворчого мистецтва, творів сучасних українських та зарубіжних авторів.

Розділ “Практична (творча) художня діяльність” передбачає освоєння учнями максимально широкого спектру художніх технік і матеріалів, включає роботу на площині та в об’ємі.

По кожному з розділів робота виконується за такими основними навчальними категоріями: форма (силует, частина і ціле, пропорції, конструкція), простір і об’єм, композиція, колір.

Категорія “форма” охоплює проблеми відображення об’єктів (предмети, рослини, тварини, людина) різноманітних за будовою, розмірами, з притаманними їм певними пропорціями. Категорія “простір та об’єм” передбачає засвоєння способів відображення тримірності простору та об’ємності різноманітних об’єктів на двомірній площині аркуша паперу. У категорії “композиція” зосереджено інформацію про способи композиційної організації мистецького твору. Категорія “колір” передбачає вивчення основних властивостей кольору, його ролі у створенні художнього образу.

Даною програмою передбачається, що навчальна діяльність молодших школярів здійснюватиметься у трьох аспектах художньо-творчого розвитку: реальному, декоративному та виражальному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]