Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Оглядові ПН Бак ОМ з методикою.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Методика ознайомлення молодших школярів із творами образотворчого мистецтва

Програма дисципліни «Образотворче мистецтво» складається із двох розділів: «Сприймання» та «Практична навчальна та творча художня діяльність». Розділ “Сприймання” включає два види діяльності: 1) естетичне сприймання дійсності, яке передбачає її художнє освоєння (бачення, усвідомлення та оцінка краси різноманітних явищ та об’єктів); 2) сприймання мистецтва, що передбачає формування навичок сприймання і оцінки художнього образу у творах образотворчого мистецтва.

Сприймання здійснюється на основі вивчення шедеврів світового образотворчого мистецтва, творів сучасних українських та зарубіжних авторів.

Процес вивчення мистецьких творів є трикомпонентним, він передбачає ознайомлення школярів із мистецьким твором, його сприймання та оцінювання.

Ознайомлення з творами образотворчого мистецтва спрямоване передусім на задоволення пізнавально-інформативних потреб та формування у молодших школярів уявлень про місце та значення даного виду мистецтва в житті людини і суспільства, його вплив на розвиток загальної та естетичної культури особистості; особливості діяльності фахівців різних художніх професій; місце образотворчого мистецтва у структурі інших видів мистецтв. Сприймання та оцінювання мистецьких творів передбачає формування в учнів навичок пізнання твору образотворчого мистецтва як картини цілісності та гармонії оточуючого світу, відчуття його образної природи у єдності змісту та форми; орієнтування щодо його естетичної цінності, адже сприймання твору мистецтва повинне створювати цілісне емоційне уявлення про нього, як єдиний організм, в якому виражальні засоби тісно пов’язані між собою та підпорядковані змісту.

Ознайомлення молодших школярів із творами образотворчого мистецтва здебільшого відбувається на етапі вивчення нового матеріалу. У процесі роботи над мистецьким твором учні знайомляться із технікою та авторською манерою його виконання, із особливостями композиційного і колірного вирішення, особливостями використання автором засобів художньої виразності; намагаються з’ясувати думку автора, навчаються висловлювати власне судження щодо твору.

Список рекомендованої літератури

  1. Кириченко М.А. Основи образотворчої грамоти. – К.Вища школа, 2003. – 248 с.

  2. Коновець С.В. Образотворче мистецтво в початковій школі. Метод.пос. – К., 2000. – 79 с.

  3. Красовська О.О.Образотворче мистецтво з методикою викладання у початковій школі [навч.посібн] / О.О.Красовська, - Львів.: «Новий світ-2000», 2012. – 292 с.

  4. Любарська Л.М., Резниченко М.І. Образотворче мистецтво: Підручник для 1 (2, 3, 4) кл. – К., 2002. – 112 с.

  5. Масол Л. Методика навчання мистецтва у початковій школі. – К., 2006 – 234 с.

  6. Мужикова І. Методика викладання образотворчого мистецтва. – Полтава, 2004. – 42 с.

  7. Образотворче мистецтво. Програми загальноосвітньої школи 1-4 класи.- Тернопіль, 2006.

  8. Основи викладання мистецьких дисциплін / За ред. Рудницької О.П.- К., 1998. - 84 с.

  9. Савченко О.Я. Дидактика початкової освіти: підручн. – К.: Грамота, 2012. – 504 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]