Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛБ метрология.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Вимірювання відхилень форми валів

Мета роботи: закріпити знання про будову індикаторів годинникового типу, засвоїти навики роботи вимірювальними засобами при вимірюванні відхилень форми та биття поверхонь тіл обертання.

Обладнання, матеріали: деталь, оброблена в центрах, пристрій типу ПБМ, мікрометр, індикатор годинникового типу.

Характеристики інструментів та приладів:

  1. Важільно-механічна головка-індикатор годинникового типу ІЧ-10

Основні метрологічні показники:

межі вимірювань, мм.0…10

ціна поділки, мм.0,01

клас точності 0

Основна похибка, мкм

  • в межах:

1 ммділянки шкали 8…10

всієї межі вимірювання 15…20

найбільше вимірювальне зусилля, Н.1,5Н.

  1. Пристрій для перевірки виробів на биття в центрах типу ПБМ-200

Технічна характеристика

висота центрів, мм 75

відстань між центрами, мм200

  1. Мікрометри МК 0…25; МК 25…50.

Хід роботи

  1. Протерти чистою тканиною вимірювальну поверхню деталі і її центрові отвори.

  2. Старанно обдивитися конічні ділянки центрових отворів, щоб впевнитися у відсутності на них забоїн і заусениць, оскільки їх наявність різко збільшує вимірювальну величину биття поверхні деталі.

  3. Підготовка центрів.

Установити бабку із жорстким центром на лівий край станини , для чого звільнити затискач бабки, зсунути бабку наліво від середини станини на відстань не менше половини довжини вала, і закріпити міцно затискач цієї бабки.

Установити бабку із рухомим центром правіше середини на відстані між центрами бабок, яка дорівнює довжині вала. Для цього необхідно звільнити затискач бабки 6 і пересунути цю бабку в право до краю станини, взяти вимірювальний вал в ліву руку і вставити його центровим отвором у жорсткий центр бабки , правою рукою пересунути бабку до кінця рухомим центром у центровий отвір вільного центру вала. Потім деталь відкласти на стіл, а бабку 6 зсунути в бік бабки 1 на 3 мм для утворення щільного затиснення вала пружиною рухомого центру і закріпити міцно затискач бабки 6.

Рис. 8.2. Пристрій для контролю биття ПБМ-200

1 – бабка з жорстким центром; 2 – станина;3 – стійка;4 – затискач стійки;5 – індикатор;6 – рухомий центр; 7 – ручка переміщення рухомого центра;8 – затискач центру; 9 –кронштейн.

4. Вимірювання биття.

Встановити контролює мий вал в пристрій. Для цього відвести ручкою 7 рухомий центр, встановити деталь центровими отворами в пристрій і відпустити ручку 7. Основу стійки встановити так,щоб колонка стійки була проти середини вимірювального елемента поверхні вала. Закріпити міцно затискач основи стійки.

Встановити індикатор над поверхнею, яку вимірюють. За допомогою кронштейна 5 приблизити вимірювальний наконечник індикатора 4 до поверхні вала, так, щоб залишився невеликий зазор.

Спостерігаючи за стрілкою індикатора повільно повернути рукоятку мікроподачі індикатора до контакту вимірювального наконечника з поверхнею вала і далі до повороту стрілки індикатора на повний оберт.

Повернути вал у центрах до встановлення стрілки індикатора в найбільше положення при його обертанні за годинниковою стрілкою. Встановити на “0” шкалу індикатора по стрілці, для чого повільно повернути обідок циферблата до суміщення стрілки і нульового штриха шкали. Повернути вал повільно від себе до приходу стрілки в найменше положення і записати відлік у цьому положенні.

Продовжити обертання валу в тому ж напрямку до тих пір, поки стрілка не займе найбільше положення (у напрямку за годинниковою стрілкою) і записати відлік в цьому положенні.

Застереження:повернено-обертовий рух валом у крайніх точках робити не треба, бо при цьому через недостатню жорсткості (колонки, штанги, кронштейни) виникають коливання індикатора, у зв’язку з цим збільшується похибка вимірювання величини радіального биття.

Повторити повний оберт вала в центрах, записуючи показники індикатора в крайніх точках, і зрівняти їх з показниками при першому оберті. Якщо ці показники розходяться більш ніж на одну поділку, то необхідно виконати третій оберт і записати показники.

Радіальне биття визначають як алгебраїчну різницю між максимальним і мінімальним показниками індикатора в кожному перерізі.

. (8.1)

Для оцінки биття враховують його середнє значення для вала. Провести вимірювання в другому перерізі деталі, аналогічно попереднім вимірам. Результати занести до журналу (таблиця 8.1).