Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з Історії України.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

15. Назвіть прізвище українського радянського партійного діяча, що був автором книги «Україна наша радянська», яка з посиленням курсу на централізацію була розкритикована як «національно обмежена».

А Леонід Брежнєв;

Б Михайло Суслов;

В Петро Шелест;

Г Володимир Щербицький.

Тема 13. Національно-державне відродження українського народу. Незалежна Україна в сучасному світі

Об’єктивна необхідність оновлення радянського суспільства. М. Горбачов і «Нове мислення». Спроби М.С.Горбачова реформувати суспільство на засадах перебудови, гласності. Економічна політика центрального уряду і Україна. Провал кампанії «прискорення». Невдача реформаторських зусиль у галузі економіки. Чорнобильська катастрофа та її наслідки. Відновлення критики сталінізму. Зростання політичної активності народу.

Особливості здійснення перебудови в Україні. Національне пробудження українського народу. Реабілітація політичних в'язнів. Викриття злочинів тоталітарного режиму. «Перебудова» і мовна проблема. «Білі плями» вітчизняної історії. Боротьба за легалізацію національних церков.

Діяльність неформальних об’єднань. Народження Народного руху України і перетворення його в опозиційну до КПРС силу. Перші кроки в демократизації суспільно-політичного життя і утворення нових політичних партій та громадських об'єднань. Реформа виборчої системи. Вибори до Верховної Ради УРСР 1990 р. Формування парламентської опозиції - «Народної ради». Прийняття Декларації про державний суверенітет України. Курс національно-демократичних сил на утвердження державної та економічної незалежності республіки, утворення самостійної держави. Спроба серпневого (1991 р.) перевороту у Москві та його наслідки для України. Схвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України. Заборона діяльності КПУ. Участь інтелігенції, студентської молоді, засобів масової інформації в демократизації суспільства, відродженні національних традицій, розширенні сфери вжитку української мови. Пробудження релігійного життя. Участь української діаспори в державотворчому процесі.

Загальноукраїнський референдум 1 грудня 1991 р. і вибори Президента України. Л.М.Кравчук - Президент України. Денонсація Договору 1922 р. про утворення СРСР. Угода про Співдружність незалежних держав. Затвердження державної символіки України.

Становлення української державності. Реорганізація органів державної влади. Створення правової бази розвитку України як демократичної держави. Конституційний процес. Зміцнення державних кордонів. Формування Збройних сил і Військово-морського флоту, Служби безпеки, митної служби. Запровадження національної грошової одиниці та інших інститутів державності. Формування багатопартійності в Україні. Класифікація політичних партій і об'єднань. Громадські організації та об’єднання. Президентська кампанія 1994 р. Обрання Президентом Л.Д.Кучми. Його соціально-економічна та політична платформа, кроки з її реалізації. Прийняття Конституції України.

Внутрішньополітична ситуація. Вибори президента України 2004 р. «Помаранчева революція». Влада та опозиція. Парламентські вибори 2006 р. та 2007 р. та їх суспільно-політичні наслідки. Президентські вибори 2010 р.

Прийняття Верховною Радою України нормативних актів для реформування економіки на засадах підприємництва, переходу до ринкових відносин, приватизації, їх суперечливий характер. Зниження темпів промислового і сільськогосподарського виробництва. Криза кредитно-фінансової системи. Наростання інфляційних процесів і соціальної напруженості. Причини поглиблення економічної кризи. Пошуки шляхів виходу з кризи і соціального захисту населення. Економічний підйом початку ХХІ ст. Проблеми життєвого рівня населення. Світова економічна криза та особливості її прояву в Україні.

Концепція зовнішньої політики України. Визнання України зарубіжними державами, встановлення дипломатичних відносин, формування представництв у міжнародних організаціях, входження у світове співтовариство. Набуття Україною без'ядерного статусу. Зовнішньополітичні акції України щодо зміцнення миру і співробітництва. Участь України у миротворчих процесах ООН, у програмі «Партнерство заради миру», в діяльності Ради Європи. Україна у складі Співдружності незалежних держав. Українська діаспора на сучасному етапі.

Труднощі національно-культурного відродження, розвитку науки, освіти, духовності. Культурне будівництво у сучасних умовах. Міжнаціональні відносини і їх правове регулювання в Україні. Кримська автономія. Релігійне життя.

Основні поняття та терміни: перебудова, гласність, плюралізм, неформальні об’єднання, суверенітет, парламентаризм, «група 239», Народна рада, референдум, правова держава, багатопартійність, інфляція, тіньова економіка, купони, приватизація, гривня, поліетнічна держава, депопуляція, Співдружність Незалежних держав, «кучмізм», «помаранчева революція».

План лекції

1. Реалізація горбачовської «перебудови» в Україні

2. Початок національного відродження

3. Від Декларації про державний суверенітет України до референдуму про її незалежність

4. Розбудова суверенної незалежної України

План семінарського заняття № 9. Розвиток незалежної України

1. Основні результати державотворчих процесів

2. Конституційний процес

3. Трансформація економічної системи

4. Пріоритети зовнішньої політики України

5. Основні напрями розвитку науки та культури

Теми рефератів

1. Утворення та ґенеза Народного руху за перебудову

2. Суспільний вимір чорнобильської катастрофи

3. Становлення багатопартійності в Україні

4. Європейський вибір України

5. Мовна проблема в сучасній Україні

Завдання для самостійного опрацювання

1. Проаналізувати діяльність «неформальних» об’єднань в другій половині 80-х рр.., яку роль вони відіграли у національно-державному відродженні?

2. З’ясувати, у чому полягала особливість процесу перебудови в Україні.

3. Які політичні наслідки мала Чорнобильська катастрофа?

4. Охарактеризувати особливості релігійної ситуації в Україні, які чинники обумовлюють складність релігійної ситуації?

3. Розкрийте проблеми становлення громадянського суспільства в Україні

4. Проаналізуйте соціальні та демографічні наслідки економічної кризи 1990-х рр..

5. Охарактеризуйте роль національної ментальності у житті суспільства

6. Простежити трансформації інституту президентства у незалежній Україні.