Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з Історії України.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

12. Першу Малоросійську колегію очолював:

А. Василь Голіцин

Б. Федір Головнін

В Андрій Ізмайлов

Г Степан Вельямінов

13. З якою метою було створено Правління гетьманського уряду (1734 р.)?

А Розслідування законності володіння та роздачі маєтків козацькій старшині та російським можновладцям у Гетьманщині.

Б Контролю за діяльністю козацької генеральної старшини та обмеження політичної автономії Гетьманщини.

В Укладення кодексу законів Гетьманщини, його узгодження із загальноросійським законодавством.

Г Перегляду гетьманом судових рішень, прийнятих у Генеральному військовому суді, полкових і сотенних судах.

14. Вкажіть ім’я останнього кошового отамана Запорізької Січі.

А. Кость Гордієнко

Б. Петро Калнишевський

В. Максим Залізняк

Г. Семен Палій

15. На Лівобережній Гетьманщині інститут гетьманства остаточно скасовано

А 1709 р.

Б 1734 р.

В 1764 р.

Г 1775 р.

Тема 6. Українські землі під владою Російської і Австрійської імперій в першій половині хіх ст.

Адміністративно-територіальний устрій та регіональний поділ українських земель, чисельність населення. Національне та соціальне становище українців. Політичне становище українства. Наддніпрянська Україна в системі міжнародних відносин першої половини ХІХ ст. Російсько-турецька війна 1806-1812 рр. Російсько-французька війна 1812 р. і Україна.

Соціально-економічне становище Наддніпрянщини в першій половині ХІХ ст. Розвиток товарних відносин і криза феодальної системи господарства. Стан сільського господарства. Промисловість. Торгівля. Транспорт. Загострення соціальних суперечностей.

Соціальна боротьба в першій половині ХІХ ст. Проведення інвентарної реформи. Селянські рухи, виступи робітніх людей і військових поселенців. Повстання під проводом Устима Кармалюка.

Російський суспільно-політичний та польський національно-визвольний рухи на українських землях у 20-30-х рр. ХІХ ст. Масонські ложі. Декабристський рух в Україні. Вплив польського повстання 1830-1831 рр. на Україну.

Початок українського національного відродження. Утворення Кирило-Мефодіївського товариства. Програмні твори кирило-мефодіївців. Спроби практичної діяльності. Т.Г.Шевченко в українському національному русі.

Західноукраїнські землі в першій половині XIX ст. Адміністративно-територіальний устрій та регіональний поділ. Політика австрійського уряду щодо українства. Соціально-економічний розвиток. Криза кріпосницького господарювання. Антикріпосницькі рухи в Галичині і на Буковині. Економічне становище Буковини і Закарпаття у складі Австрійської монархії. Українське національне відродження в західноукраїнських землях наприкінці ХVІІІ – в першій половині ХІХ ст. «Руська трійця». Західноукраїнські землі в революції 1848—1849 рр. Утворення та діяльність Головної руської ради. Рух за національно-територіальну автономію Східної Галичини. «Руський собор». Перший з’їзд діячів української культури та науки у Львові. Українське питання на Слов’янському з’їзді у Празі. Визвольний рух на Буковині та в Закарпатті. Селянське повстання під проводом Л. Кобилиці. Наслідки та значення подій 1848-1849 рр. на західноукраїнських землях.

Українська культура в першій половині XIX ст. Політика царизму в галузі культури і освіти. Політика австрійського уряду щодо української культури. Розвиток освіти і науки. Формування національної інтелігенції. Українські вчені в галузі природознавства і точних наук. Розвиток гуманітарних досліджень. Розвиток мистецтва. Архітектура. Розвиток української літератури.

Основні поняття та терміни: намісництво, губернія, повіт, генерал-губернаторство, промисловий переворот, буржуазія, пролетаріат, інтелігенція, національне відродження, національна ідея, масонство, декабристи, просвітництво, романтизм

План лекції

1. Адміністративний поділ та політичне становище українських земель у складі Російської імперії у першій половині ХІХ ст.

2. Соціально-економічний розвиток Наддніпрянщини у першій половині ХІХ ст.

3. Суспільно-політичний рух у першій половині ХІХ ст.

4. Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії у першій половині ХІХ ст.

Теми рефератів

1. Масонство в Україні у першій половині ХІХ ст.

2. Декабристський рух в Україні

3. Діячі національного відродження у Наддніпрянській Україні наприкінці наприкінці ХVІІІ – в першій половині ХІХ ст.

4. Діячі національного відродження на західноукраїнських землях наприкінці ХVІІІ – в першій половині ХІХ ст.

5. Західноукраїнські землі в революції 1848—1849 рр.

6. Українська культура XIX ст.

Завдання для самостійного опрацювання

1. У чому полягала особливість інтеграції різних регіонів України у склад Російської імперії?

2. Здійснити порівняльний аналіз російської та австрійської політики щодо українських земель у першій половині ХІХ ст.

3. Яким було ставлення різних прошарків українського суспільства до воюючих сторін у російсько-французькій війні 1812 р.?

4. Яких змін зазнала соціальна структура українського суспільств у першій половині ХІХ ст.?

5. Чому, на Вашу думку, виступ декабристів зазнав поразки?

6. На основі аналізу програмних документів Кирило-Мефодіївського товариства, Північного та Південного товариств декабристів, з’ясувати бачення цими організаціями прав і свобод громадян.

7. Яким було ставлення українського населення до польського повстання 1830-1831 рр., проаналізувати причини такого ставлення.

8. В чому полягала особливість національного відродження на західноукраїнських землях у порівнянні з національним відродженням у Наддніпрянській Україні?