Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал економіка.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
52.67 Кб
Скачать

2. Аналіз проблем, які виникають у малозабезпечених сімей та визначення існуючих способів їх вирішення.

Під час аналізу стану надання соціальних послуг важливим питанням стає, а які ж саме головні проблеми виникають у малозабезпечених сімей. Відповідь знаходимо у науковій статті «Малозабезпечена сім’я та особливості її функціонування у сучасному суспільстві» соціального педагога Лебедевої Р.М.

Перш за все варто назвати матеріально-побутові (фінансові) проблеми. Малозабезпечені сім'ї є з низьким середньомісячним доходом на одного члена сім'ї. Частка витрат на продовольчі товари вище, а структура харчування набагато менш різноманітна. Діти таких сімей менше отримують фруктів, ягід, м'яса, яєць, риби і т.д., що викликає велику тривогу. У зв'язку з постійним зростанням цін відзначаються вкрай обмежені можливості задовольняти потреби, дефіцит у найнеобхідніших предметах: взуття, одягу, шкільно-письмових приладді. Рідкісна натуральна й матеріальна допомога проблеми не вирішує.

Іншою проблемою є працевлаштування членів сім’ї. Часто ця проблема посилюється незнанням законів та інформації про ті пільги, які покладені таким сім'ям. Виживання малозабезпеченої сім'ї в сучасних умовах можливо шляхом підвищення власних доходів (особиста ініціатива, вторинні заробітки, робота підлітків).

Також важливою є житлова проблема. Житлові умови не відповідають нормативам за загальними нормами і не можуть покращитися за рахунок муніципального житла, а придбання житла за рахунок власних коштів, для більшості сімей неможливо. Зростання плати за житлово-комунальні послуги ще більш ускладнює матеріальні проблеми.

Іншою групою проблем є психолого-педагогічні проблеми. Помічено, що члени малозабезпечених сімей мають занижену самооцінку, тривожність, невпевненість у собі, неадекватне уявлення про власну особистість.

Не менш важливими є медичні проблеми. Складний психологічний клімат малозабезпеченої сім'ї, як правило, впливає на здоров'я дітей. Соціальна незахищеність малозабезпечених сімей, постійне зниження рівня життя створюють песимістично налаштоване соціальне самопочуття. Відзначається низький рівень санітарної культури малозабезпеченої сім'ї. Страждає здоров'я всіх членів сім'ї, має місце поширення хронічної патології. Батьки хворіють в 2 рази частіше, ніж в інших сім'ях.

Основною проблемою малозабезпечених сімей є матеріальна проблема - бідність. Тому подолання бідності є одним з першочергових завдань соціальної державної допомоги. Цю проблему досить детально вивчено у дослідженні на тему «Подолання бідності та соціальний захист в Україні».

Для подолання економічної бідності доцільно використовувати заходи загальноекономічного характеру (збільшення рівня зайнятості, реформування системи оплати праці, вдосконалення податкової політики та інших).

Соціально-економічна політика українського уряду заглиблена у підвищення рівня життя населення за допомогою збільшення реальних наявних доходів громадян. У межах вдосконалення політики доходів населення стратегічним завданням держави є забезпечення відновлюючої і стимулюючої функцій зарплати, розмір якої повинен бути достатнім як для задоволення поточних потреб у харчуванні, одязі, житлу, а й потреб у повноцінному щорічному відпочинку, і навіть на формування заощаджень.

Причинами низького рівня зарплат визнані: збитковість більшості підприємств, підвищення споживчих цін, надлишок працівників на підприємствах (неможливо звільнити через вимогу виплати вихідної допомоги у розмірі трьох зарплат), неефективність індексації зарплати внаслідок інфляції. Низькі зарплати в бюджетній сфері пов’язуються із недосконалістю формування фондів оплати праці, зокрема неврахування в бюджеті витрат на підвищення мінімальної зарплати, посадових окладів, а також - на індексацію зарплати [8, c

Найгострішою проблемою, що визначає весь характер соціально-економічних відносин між державою та громадянським суспільством, є незбалансованість ресурсів і недосконала бюджетна система України.

Держава реалізує свою політику в галузі зайнятості через Міністерство праці і соціальної політики України і підпорядковану йому систему Державної служби зайнятості.

Послуги, пов'язані із допомогою у працевлаштуванні, надаються Державною службою зайнятості безоплатно. Діяльність Державної служби зайнятості фінансується з державного фонду сприяння зайнятості.