Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОргМУ-2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
995.33 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ”

ГОЛОВА ТСО УКРАЇНИ

________________ В.А. ДОНЧАК

"______" ______________ 2010 р.

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

РЕСПУБЛІКАНСЬКИМ, ОБЛАСНИМ, МІСЬКИМ КОМІТЕТАМ

ТА АВІАЦІЙНИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ ТСО УКРАЇНИ

НА 2010 УЧБОВИЙ РІК

КИЇВ 2010

Дані організаційно-методичні вказівки є керівним документом для голів обласних організацій і начальників авіаційних організацій (АО) ТСОУ з питань організації учбово-льотної роботи і виконання завдань, поставлених ЦК ТСОУ на 2010 навчальний рік.

І. Основні напрямки і завдання на 2010 рік.

  1. Основними напрямками діяльності в області авіаційної роботи для обласних комітетів і АО на 2010 навчальний рік вважати:

  • патріотичне виховання молоді;

  • популяризацію і розвиток авіаційних видів спорту в Україні;

  • підготовку спортсменів та збірних команд з авіаційних видів спорту і їх участь у національних і міжнародних змаганнях;

  • проведення демонстраційних польотів (авіаційних свят і показових виступів);

  • підготовку учнів загальноосвітніх шкіл для вступу в авіаційні навчальні заклади;

  • льотну підготовку курсантів та льотно-інструкторського складу військових та цивільних льотних навчальних закладів на спортивних літаках на договірних умовах;

  • підвищення рівня професійних, спеціальних і педагогічних знань і навичок постійного, льотного та льотно-інструкторського складу і тренерів команд в АО ТСОУ, їх методичної майстерності в організації і проведенні навчального процесу;

  • проведення всіма категоріями керівного складу авіаційного відділу ЦК ТСОУ і АО дієвої роботи з підвищення безпеки польотів і стрибків з парашутом, своєчасного виявлення причин, що породжують авіаційні події (льотні та парашутні), проведення профілактичних заходів щодо їх попередження.

  1. Для виконання поставлених на 2010 рік завдань

Відділу авіації та спорту ЦК ТСО України:

  • підвести підсумки роботи в 2009 р. і довести до авіаційних організацій план роботи на 2010 рік;

  • провести учбово-методичний збір і прийняти заліки від керівного льотного й інженерно-технічного складу по знанню вимог основних керівних документів, по організації і проведенню льотного (парашутного) навчання, забезпеченню безаварійної льотної роботи, веденню госпрозрахункової діяльності. Допуск до роботи в 2010 р. оформити наказом по ТСОУ;

  • разом з Федераціями розробити план підготовки і роботи національних збірних команд України з авіаційних видів спорту, а також план спортивних заходів на 2010 рік.

Головам обласних організацій ТСО України:

  • провести учбово-методичний збір з керівниками АО, направивши їх роботу на підвищення ефективності, організованості і забезпечення безпеки польотів;

  • перевірити готовність учбово-матеріальної та учбово-методичної бази до занять, приділивши особливу увагу умовам збереження авіаційної та парашутно-рятувальної техніки, стану і готовності аеродромів до виконання поставлених завдань;

  • разом з керівниками АО з урахуванням дотримання необхідних заходів безпеки при проведенні льотної роботи визначити мінімально потрібну кількість штатних працівників АО, при необхідності переглянути штатні розклади клубів.

Керівникам авіаційних організацій:

Початок навчального року встановити з 01.01.2010 р.

Планування навчального процесу на новий навчальний рік здійснювати в обсязі планових завдань, обумовлених наказами і директивами ЦК ТСОУ, відповідно до „Руководства по организации теоретического и летного обучения в АО ДОСААФ СССР 1985г.” (частина перша “Теоретическая подготовка” гл. 1-3), даними Організаційно-методичними вказівками і формами основних документів по плануванню учбово-льотної підготовки в АО.

При плануванні теоретичної підготовки та льотного навчання у 2009р. дотримуватись наступних рекомендацій:

  • січень-лютий - проведення заходів щодо планування навчального процесу й удосконалення навчальної бази за планами керівника АО, проведення теоретичної підготовки з особовим складом АО, розробка плануючої документації в АО та виконання робіт на авіаційній техніці по плану інженерів ІАС АО;

  • березень - проведення залікової сесії з особовим складом, допуск особового складу до виконання функціональних обов’язків, проведення необхідних заходів для початку льотної роботи, введення в стрій постійного льотного та льотно-інструкторського складу, початок роботи зі змінним льотним складом.

  • березень-жовтень - льотна робота зі змінним льотним складом та парашутистами, підготовка та проведення змагань.

  • жовтень - підведення підсумків роботи в авіаційній організації за 2007 учбовий рік, підготовка та представлення в відділ авіації та спорту ЦК ТСОУ матеріалів за підсумками роботи АО.

  • листопад-грудень - підведення підсумків роботи в авіаційних організаціях ТСОУ за 2010 учбовий рік та встановлення завдань на 2011 рік, виконання заходів по плану керівників АО щодо підготовки до зими, планування щорічних відпусток в АО.

З усім особовим складом один раз на рік провести залікову сесію з оформленням наказу про допуск до подальшого виконання функціональних обов’язків.

Методичну роботу направити на підвищення педагогічної майстерності постійного складу, впровадження ефективних форм і прогресивних методів організації проведення навчального процесу.

Перед початком льотної роботи зі змінним льотним складом провести учбово-методичні збори командирів авіаційних ланок, льотчиків-інструкторів, керівників польотів АО, направивши їх роботу на підвищення ефективності, організованості і забезпечення безпеки польотів.

У льотного та льотно-інструкторського складу перед початком льотної роботи зі змінним льотним складом провести перевірку техніки пілотування і навігації з оформленням наказу про допуск його до польотів зі змінним льотним складом та підтвердження класної кваліфікації (із залученням інспекторського складу, затвердженого начальником відділу авіації та спорту ЦК ТСОУ).

Про готовність до льотної роботи авіаційної організації в 2010р. доповідати в відділ авіації та спорту ЦК ТСО України за встановленою формою (додаток № 1). Льотну діяльність АО розпочинати тільки після отримання дозволу відділу авіації та спорту ЦК ТСОУ.

Про готовність АО до ВЛЕ (ОЗЕ) окремо доповідається в відділ авіації та спорту ЦК ТСОУ. Перед цим провести відповідну підготовку особового складу, авіаційної техніки та учбово-виробничої бази до сезонної експлуатації. Визначальним параметром для початку сезонної експлуатації вважати значення середньодобової температури навколишнього середовища + 5С.

Льотну роботу проводити на основі госпрозрахункової діяльності з урахуванням усіх видів фінансування для забезпечення самооплатності і самофінансування АО.

До початку польотів проводити страхування відповідальності експлуатанта ПС (конкретної авіаційної організації ТСО України) перед 3-ми особами під час проведення учбово-тренувальних польотів, участі в авіаційних змаганнях, виконання перельотів та інших польотів. Страхування проводити згідно з вимогами “Порядку і правил проведення обов'язкового авіаційного страхування цивільної авіації“ (Постанова КМУ від 12.10.2002р. № 1535).

  1. Основними завданнями льотного навчання є:

  • підготовка спортсменів до участі в змаганнях з авіаційних видів спорту;

  • первинна льотна підготовка бажаючих займатися авіаційними видами спорту;

  • при наявності замовлення – підготовка курсантів для військових і цивільних навчальних закладів.

  1. Організацію, забезпечення та виконання льотної діяльності в АО ТСОУ проводити згідно з вимогами керівних документів ТСОУ з урахуванням вимог цих Організаційно-методичних вказівок.

По мірі запровадження в дію інших документів, що стосуються регулювання авіаційної та авіаційно-спортивної діяльності ТСОУ, в авіаційні організації будуть направлені відповідні вказівки.

  1. Дозволити використання для льотної роботи в АО ТСОУ повітряних суден інших власників (фізичних та юридичних осіб), в тому числі і аматорських ПС. Польоти цих ПС виконувати згідно з документами, що регламентують льотну роботу АО ТСОУ.

Базування, технічне обслуговування ПС інших власників, забезпечення польотів та виконання ними льотної діяльності на аеродромах та майданчиках АО ТСОУ повинно виконуватись на підставі договорів про базування та розділення відповідальності з чітким розмежуванням прав, обов'язків і відповідальності АО і власників ПС.

Всі договори про базування та розділення відповідальності з власниками цих ПС повинні направлятися на узгодження до відділу авіації та спорту ЦК ТСОУ.

Виконання будь-яких польотів на вищевказаних ПС з аеродромів та майданчиків АО ТСОУ без відповідного договору між власниками ПС та АО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Відповідальність за своєчасне підписання договорів про базування та розділення відповідальності покладається на керівників авіаційних організацій.

Іі. Льотна і методична підготовка.

При організації льотно-методичної підготовки в авіаційних організаціях основну увагу звернути на вироблення і розвиток у постійного льотного складу міцних інструкторських навичок для проведення навчального процесу.

Керівному складу взяти безпосередню участь в організації і проведенні теоретичної і льотної підготовки постійного і змінного складу, кожному з посадових осіб провести не менше 4-х годин занять по найбільш складним дисциплінам.

При підготовці авіаційних спортсменів головним завданням вважати удосконалення майстерності з метою досягнення високих результатів в авіаційних видах спорту, підвищення спортивних розрядів.

  1. Теоретичну підготовку льотно-підйомного складу АО виконувати згідно з „Руководством по организации теоретического и летного обучения в АО ДОСААФ СССР 1985г.” (частина перша “Теоретическая подготовка” гл. 1-3) та з Програмами, КУЛПами, СППП-90 та СПЛП-2000 з складанням плануючої та облікової документації.

Для постійного льотного, льотно-інструкторського та інженерно-технічного складу АО, який має стаж безперервної льотної роботи та технічного обслуговування освоєних типів авіаційної техніки не менше 3-х років, теоретичну підготовку дозволяється проводити методом самостійного вивчення за програмами, КУЛПами, без складання тематичних планів, розкладу занять та заповнення класних журналів. При цьому керівник наказом по АО визначає терміни самостійного вивчення дисциплін та складання заліків, з урахуванням стажу безперервної льотної роботи, рівня теоретичних знань та індивідуальних особливостей.

Введення в стрій молодих льотчиків-інструкторів проводити згідно з п. 98 «Временного руководства по организации теоретического и летного обучения в АО ДОСААФ СССР 1990 р.».

Після теоретичної підготовки перед початком льотної роботи один раз в рік весь льотний, льотно-інструкторський та інженерно-технічний склад АО зобов’язаний скласти заліки по встановленим дисциплінам з оформленням Акту складання заліків. Результати заліків льотний та льотно-інструкторський склад заносить в льотні (парашутні) книжки. Перелік залікових дисциплін та форма запису у льотну (парашутну) книжку наведений у додатку 2.

За результатами складання заліків весь льотний, льотно-інструкторський та інженерно-технічний склад АО, який показав добрі та відмінні знання, наказом начальника АО допустити до подальшого виконання обов’язків терміном на 1 рік.

  1. Комплектування змінного складу в АО робити:

  • авіаційними спортсменами 1-го року навчання відповідно до мінімального вікового цензу по видах спорту, верхній віковий ценз – відповідно до медичних показань;

  • 2-го року і вище - відповідно до планів АО і планового завдання ЦК ТСОУ.

Набір спортсменів робити протягом усього навчального року по мірі надходження заяв на льотне (парашутне) навчання. При цьому теоретичну підготовку з ними дозволяється проводити як груповим методом, так і індивідуально, з обов'язковим складанням заліків перед початком льотної підготовки (практичного виконання парашутних стрибків). Теоретичну підготовку зі спортсменами 3-го року навчання (для парашутистів, які мають сертифікат категорії “С”) і вище дозволяється проводити на 90% методом самопідготовки, 2-го року навчання (для парашутистів, які мають сертифікат категорії “В”) - на 70%, з обов'язковим складанням заліків перед початком льотної підготовки (парашутних стрибків).

  1. Всі польоти в районі аеродрому, польоти по маршруту та перельоти виконувати за правилами візуальних польотів, згідно розділу 3 п. 3.1. „Правил польотів ПС та обслуговування повітряного руху в класифікованому повітряному просторі України” (введені в дію наказом МТУ № 293 від. 16.04.2003р.).

  2. Наліт на особисте удосконалення техніки пілотування і льотно-методичної підготовки постійному льотному та льотно-інструкторському складу відділу авіації та спорту ЦК ТСОУ, ОК і АО визначають відповідні керівники з урахуванням досвіду роботи та льотно-методичних навичок на освоєних типах ПС, індивідуальних особливостей, виходячи з наступних норм:

  • льотному складу 1-го класу - не менш 10 годин, з них не менше 2-х годин перед виконанням інструкторських польотів;

  • 2-го класу - не менш 15 годин, з них не менше 3-х годин перед виконанням інструкторських польотів;

  • 3-го класу - не менш 20 годин, з них не менше 5-и годин перед виконанням інструкторських польотів.

В наліт на особисте удосконалення включати наліт, виконаний постійним складом при підготовці й участі в змаганнях.

  1. Кількість польотів на особисте удосконалення техніки пілотування і льотно-методичної підготовки постійному льотному та льотно-інструкторському складу АО для моторних і безмоторних НЛА, дельтапланеристів і дельтальотчиків визначають керівники АО, але не менш 90. З загального нальоту на особисте удосконалення техніки пілотування на методичні польоти відвести не менш 15 методичних польотів з нальотом не менш 3-х годин.

  2. При підготовці і введенні в стрій постійного льотного, льотно-інструкторського та змінного льотного складу АО керуватися наступними курсами та програмами:

  • на літаках: Як-52, Як-18Т – КУЛП-САО-С 86 р. На літаках Як-18Т, СМ-92 виключити вправи, у яких виконуються фігури складного і вищого пілотажу, не передбачені КЛЕ, та вправи №№ 59-61;

  • Як-55, Су-26, -29, -31 та інших одномісних пілотажних літаках – КУЛП-САО-С-86 р., крім вправ №№ 45-48;

  • В-35А, Як-12М та планерах - КУЛП-ПАСО-86;

  • на реактивних літаках Л-29 (Л-39) – КУЛП-ПС-Л-29-88, для змінного складу – КУЛП-Л-29-88;

  • на вертольотах Мі-2 – КУЛП-ПС-В-87, КУЛП-В-85-Мі-2.

  1. При підготовці і введенні в стрій постійного льотно-інструкторського складу АЛПП та іншого льотного складу, що літають на викид парашутистів на літаках, призначених для викиду парашутистів (Ан-2, В-35, СМ-92 і інших типах) керуватися: "Збірником програм льотної підготовки і введення в стрій льотчиків на літаках Ан-2" (СПЛП-2000).

При підготовці і введенні в стрій інструкторів парашутної підготовки керуватися СППП-90. Для осіб, які приймаються в АО на роботу в якості інструктора парашутної підготовки АЛПП, додатково складається індивідуальна програма введення в стрій, яка залежить від рівня їх парашутної підготовки та затверджується керівником АО.

  1. Льотному складу АО при виникненні перерв в тренувальних польотах більш термінів, визначених додатком № 5 НВП-99, при відновленні втрачених навичок керуватись ст. 39, 40 НВП-99.

  2. Льотно-інструкторському складу АО при виникненні перерв в польотах в якості інструктора допуск до інструкторських польотів надавати після виконання умов ст. 100 “Временного руководства по организации летного обучения в АО ДОСААФ СССР 1990г.”

  3. При виникненні перерв в льотній роботі керівників АО більш термінів, визначених додатком № 5 НВП-99, відновлення втрачених навичок робити керуючись ст. 39, 40 НВП-99 з залученням інспекторів-льотчиків авіаційного відділу ЦК ТСОУ (регіональних інспекторів-льотчиків).

  4. Дозволити скорочення програми по видам підготовки постійному льотному, льотно-інструкторському складу та змінному льотному складу АО, рішенням керівника АО при освоєнні нових типів ПС за умови, що цей вид підготовки (наприклад, польоти по маршруту, польоти по приладам під шторкою) був освоєний на іншому типі ПС.

Допустити скорочення проходження програм льотної підготовки постійному льотному, льотно-інструкторському складу та змінному льотному складу АО згідно з КУЛПами, рішенням керівника АО, враховуючи досвід роботи та льотну кваліфікацію, льотні і методичні навички на освоєних типах ПС, спортивну майстерність, індивідуальні особливості, відсутність порушень льотної дисципліни, льотних подій та передумов до них.

В цих випадках дозвіл на виконання польотів по видам льотної підготовки в якості КПС та інструктора надається після особистої перевірки:

  • для постійного льотного та льотно-інструкторського складу - керівником АО ( заступником з льотної підготовки);

  • для змінного льотного складу - командиром ланки і вище.

  1. Перевірки ТП за видами підготовки здійснювати по більш складним засвоєним вправам КУЛПів. ПТП на одномісних літаках і планерах виконується методом спостереження з землі й аналізом бортових засобів об'єктивного контролю (ЗОК).

  2. Для постійного льотного та льотно-інструкторського складу планерних ланок, повністю введеного в стрій, що не має перерв у льотній роботі більш 12 місяців, обов'язкове виконання одного контрольного польоту по впр. 85 КУЛП-ПАСО-86 р. із записом у льотну книжку. При необхідності тип і кількість ПТП по вправах КУЛПа визначає керівник АО (заступник з льотної підготовки).

  3. Для спортсменів-планеристів (МС і КМС), льотного та льотно-інструкторського складу планерних ланок, що мають перерви в польотах не більш 12 місяців, рішенням керівника АО (заступника з льотної підготовки), дозволити скорочення програми введення в стрій, але не менше 2-х контрольних польотів із записом ПТП у льотну книжку:

  • перший політ по одній з вправ 10, 11, 13 або 29 КУЛП-ПАСО-86 р. на двомісному планері;

  • другий політ по одній з вправ 37 (на двомісному планері) або 38 (на одномісному планері) КУЛП-ПАСО-86 р.

Для спортсменів-планеристів 1-го розряду і нижче обов'язковою є ПТП по впр. 37 КУЛП-ПАСО-86 р. на двомісному планері з записом у льотну книжку. Інші контрольні і самостійні польоти по програмі введення в стрій визначає командир ланки, виходячи з принципу індивідуального підходу в льотному навчанні.

  1. До польотів на одномісних спортивно-пілотажних літаках допускати змінний і постійний льотний та льотно-інструкторський склад, який має наступну кваліфікацію:

  • загальний наліт на двомісному спортивно-пілотажному літаку не менш 120 годин, з них не менш 50 годин на складний і вищий пілотаж,

  • наліт 15 годин у поточному році,

  • успішно засвоєна льотна програма по впр.38 КУЛП-САО-С-86 р. включно,

  • не нижче 1-го спортивного розряду з літакового спорту.

Перед першим вильотом на одномісному спортивно-пілотажному літаку (Як-55, Су-26, Су-31) виконати не менш 10 польотів із задньої кабіни двомісного літака (Як-52, Су-29) по впр. 20м КУЛП-САО-С-86 р., а при відновленні льотних навичок на одномісних літаках керуватися ст. 39, 40 НВП-99.

Допуск до тренувальних польотів на одномісному спортивно-пілотажному літаку дає командир ланки і вище після особистої перевірки в повітрі по впр. 20м.

Перші польоти на одномісному спортивно-пілотажному літаку виконувати по колу. Після успішного засвоєння зльоту та посадки та відсутності зауважень КП приступати до польотів на пілотаж під обов’язковим наглядом інструктора (тренера).

  1. Льотно-інструкторському складу на пілотажних спортивних літаках для підтримки особистого рівня льотної підготовки та інструкторських навичок протягом року виконувати:

  • не менш 1 польоту на місяць (тренувального, контрольного, методичного чи інструкторського) у зону на вищий пілотаж з відпрацьовуванням елементів і фігур зворотного пілотажу і вивід з усіх видів штопора з урахуванням раніше досягнутого рівня підготовки;

  • не менш одного тренувального польоту в три місяці по маршруту на візуальне орієнтування без використання РТЗ.

  1. Для підтримки навичок пілотування по приладах постійному льотному складу виконувати політ на перевірку техніки пілотування по приладах під шторкою не рідше одного разу в 12 місяців.

  2. До тренувальних, методичних і інструкторських польотів на вищий пілотаж з виконанням фігур зворотного пілотажу на літаку Як-52 допускати льотний склад, що пройшов відповідну підготовку, строго індивідуально і після особистої перевірки керівником АО (заступником з льотної підготовки).

  3. Перед початком польотів на спортивних пілотажних літаках зі змінним льотним складом провести методичні польоти по навчанню виводу літака з усіх видів штопора: прямого, перевернутого, крутого і плоского.

  4. Польоти (розвідку погоди і перельоти) дозволяється планувати:

  • початок польотів через 10 хв. після сходу сонця;

  • закінчення польотів за 10 хв. до заходу сонця.

  1. Тривалість робочого часу за місяць (тиждень) для постійного льотного складу встановлюється відповідно до чинного законодавства України. Робочий час це час, протягом якого льотний склад зобов’язаний виконувати роботу, визначену його функціональними обов’язками та «Правилами внутрішнього трудового розпорядку в АО».

Тривалість щоденного робочого часу льотного складу включає до себе: передпольотну підготовку, час льотної зміни (стартовий час), час очікування вильоту з незалежних від екіпажу ПС причин, післяпольотну підготовку. Робочий час льотного складу у разі виконання польотів не повинен перевищувати 12 годин.

Тривалість льотної зміни для постійного та змінного льотного складу визначається начальником АО з урахуванням складності польотних завдань, фізичного стану, досвіду льотної роботи, метеорологічних умов.

Льотному складу надається напередодні дня польотів відпочинок для сну не менше 8 год., при цьому, якщо він брав участь у польотах напередодні, перерва між закінченням попередньої льотної зміни та польотів в наступний день повинна бути не менше 12 годин.

  1. При виконанні польотів та стрибків з парашутом норми нальоту членів льотного екіпажу не повинні перевищувати тих, що встановлені в „Методическом пособии по обеспечению безопасности полетов и прыжков с парашютом в авиации ДОСААФ СССР 1983г.”, стор. 27- 28.

Для постійного льотного складу, який виконує перебазування авіаційної техніки, польоти на викид парашутистів, при умові, що на протязі льотної зміни він не здійснює стрибки з парашутом, керуватися наступними нормами нальоту:

  • для льотного складу ПС, екіпаж якого складається з 2-х осіб - не більш 7 год. на добу, та 100 год. на місяць;

  • для льотного складу ПС, екіпаж якого складається з 1-ї особи - не більш 6 год. на добу, та 85 год. на місяць.

  1. Керівництво польотами.

    1. Керівництво учбово-тренувальними польотами (УТП), польотами на викид парашутистів здійснюється у відповідності до гл. VІІ «Временного руководства…» 1990 р. та «Інструкції з виконання польотів у районі аеродрому (ЗПМ)». Керівник УТП (парашутних стрибків) повинен бути допущений к польотам на ПС, якими він керує. Керівник УТП (парашутних стрибків) не може керувати польотами більше ніж 6 годин протягом льотної зміни. Керівник польотів може призначатися на половину (частину) льотної зміни, а в другу половину (частину) виконувати УТП, в цьому випадку час його керівництва та льотний час не повинні в сумі перевищувати 6 годин.

    2. Керівництво перельотами (польотами ПС інших власників) здійснюється у відповідності до «Інструкції з виконання польотів у районі аеродрому (ЗПМ)». Тривалість робочого часу керівника польотів (диспетчера), визначається начальником АО.

    3. Керівники польотів, перелічені у п.п. 23.1, 23.2, повинні бути допущені до керівництва польотами у відповідності до «Програми підготовки РП» та бути придатними за станом здоров’я згідно з «Положенням про медичний огляд льотно-підйомного складу авіації ТСО України» 2003 р.

  2. Для виконання планів льотної підготовки дозволяється планування до 5 льотних днів на тиждень (підряд не більше 4-х) в залежності від поставлених керівником АО завдань та умов базування. Заявки на виконання польотів подавати до ЦКДП ТСО України та інших відомств згідно з вимогами розділу IV "Положення про використання повітряного простору України" (затверджено постановою КМУ від 29.03.2002р. № 401)” із змінами, затвердженими постановою КМУ від 01.07.2009р. № 680, та «Інструкції зі складання заявок на використання повітряного простору під час планування проведення відповідного виду діяльності», затвердженої спільним наказом МОУ та МТУ від 14.10.2009р. № 518/1063.

  3. При проведенні змагань і учбово-тренувальних зборів з авіаційних видів спорту, кількість льотних змін підряд і тривалість стартового часу визначається програмою, затвердженою відділом ЦК ТСОУ.

  4. Допуск спортсменів до участі в змаганнях дає керівник АО (із записом у льотну книжку) на підставі рапорту командира авіаційної ланки. При необхідності керівник АО особисто, чи доручивши іншій особі керівного льотного складу, перевіряє техніку пілотування кандидата на участь у змаганнях по вправах КУЛПа, що відповідає умовам змагання.

  5. Максимальне навантаження для постійного льотного, льотно-інструкторського та змінного льотного складу на льотну зміну, з урахуванням його індивідуальних особливостей визначає для постійного льотного та льотно-інструкторського складу - керівник АО (заступник з льотної підготовки), для перемінного льотного складу - від командира авіаційної ланки і вище, в межах санітарних норм, встановлених у розділі санітарних норм нальоту годин та стрибків з парашутом для постійного льотного складу „Методического пособия по обеспечению безопасности полетов и прыжков с парашютом в авиации ДОСААФ СССР 1983г.”, відповідними курсами та програмами льотної та парашутної підготовки, цими Організаційно-методичними вказівками.

Дозволити при льотному навчанні збільшувати навантаження для змінного та постійного льотного та льотно-інструкторського складу до 15 контрольних польотів по колу в льотну зміну (підряд не більше 5-ти польотів) на всіх типах ПС, які експлуатуються в АО.

  1. Льотну підготовку змінного льотного складу планувати відповідно до курсів (програм) учбово-льотної підготовки і даних вказівок.

Перший льотний день зі змінним льотним складом проводити як показовий. Розбір показового льотного дня провести керівнику АО або його заступнику з льотної підготовки.

  1. Дозволяється одночасне проведення на одному аеродромі польотів і стрибків з парашутом, при цьому повинні бути забезпечені наступні умови:

  • з моменту виходу ПС на бойовий курс для викиду парашутистів на аеродромі не повинно бути жодного ПС з працюючим двигуном, що не виконує польотів на викид парашутистів;

  • у повітрі над аеродромом (у радіусі 5 км) не повинно бути інших ПС;

  • запуск двигунів на землі, руління і посадку ПС, які знаходяться в повітрі, дозволяється робити тільки після приземлення крайнього парашутиста та відсутності парашутистів, що приземлилися, на ЗПС, на місцях стоянки і на маршрутах руху літаків по аеродрому.

  1. При проведенні показових виступів, авіаційних свят, демонстраційних польотів керуватися “Положенням про організацію та виконання демонстраційних польотів” (введено в дію наказом МТУ від 08.04.2003р. № 269).

  2. Підготовку льотного складу на клас організувати відповідно до вимог "Положення про класифікацію льотного складу авіації ТСОУ" (затверджено Головою ТСОУ 12.06.2000р.).

  3. З метою визначення перспективності льотного навчання дозволити ознайомлювальні польоти з кандидатами в обсязі:

на літаках Ан-2 по впр. № 1 СПЛП-2000;

В-35, СМ-92 по впр. №№ 61, 62 КУЛП-ПАСО-86;

Як-52, Як-18Т по впр. №№ 1-5 КУЛП-САО-С-86;

Л-29 (Л-39) по впр. № 2 КУЛП ПС Л-29-88;

на планері Л-13 по впр. №№ 1-3 КУЛП-ПАСО-86;

на вертольоті Мі-2 по впр. №№ 1-2 КУЛП-ПС-В-87

Всі ознайомлювальні польоти кандидати виконують на: Ан-2, Як-18Т, СМ-92, В-35, Мі-2 - з правого сидіння; Л-29 (Л-39) - з передньої або задньої кабіни; Л-13 - з передньої або задньої кабіни; Як-52 - з задньої кабіни;

  1. До ознайомлювальних польотів і стрибків з парашутом допускаються: кандидати:

  • що пройшли медичний огляд згідно з п.п. 46, 48, 49, 50 "Положення про медичний огляд льотно-підйомного складу авіації ТСОУ” (введені в дію наказом Голови ТСО України від 07.02.2003 р. № 8а).

  • які пройшли наземну підготовку в обсязі:

  • робота з арматурою кабіни;

  • розташування приладів і агрегатів;

  • тренаж по вимушеному покиданню ПС;

для парашутистів - після засвоєння матеріалу тем №№ 2, 6, 7, 8 "Програми початкової підготовки парашутистів" (затверджена начальником авіаційного відділу ЦК ТСОУ 12.04.97 р.) і складання заліків з комплексу дій парашутиста при виконанні стрибка з парашутом.

  1. До виконання ознайомлювальних польотів, укладанню парашутів і навчанню ознайомлювальним стрибкам допускати найбільш підготовлений постійний склад АО.

  2. У штабі авіаційної організації вести щоденний (по наростаючій з початку польотів), облік виконання плану льотної підготовки по загальному нальоту і нальоту постійного і змінного льотного складу.

Основними планувальними і звітно-обліковими документами льотної роботи вважати:

  • плани-графіки льотної підготовки,

  • планові таблиці польотів,

  • хронометражі польотів,

  • журнал КП,

  • льотні книжки.

  1. Про початок і закінчення, або відміну льотної зміни, маршрутні польоти та перельоти, дані про наліт, кількість стрибків з парашутом, наявність передумов до авіаційних подій (окремо - передумов до льотних подій і передумов до парашутних подій) - доповідати до Центрального командно-диспетчерського пункту ТСОУ кожного льотного дня. Терміново доповідати до ЦКДП ТСОУ та начальнику відділу авіації та спорту ЦК ТСОУ про авіаційні події, що призвели до загибелі людей, а також про авіаційні події та відмови АТ, які безпосередньо загрожують безпеці польотів та вимагають невідкладних заходів в усіх АО ТСОУ.

    1. Форма Картки обліку передумови до льотної події наведена у додатку № 6 до “Инструкции о порядке классификации, расследования и представления донесений о предпосылках к летным происшествиям“ (введена наказом ЦК ДТСААФ СРСР від 20.07.1988р. № 409).

    2. Форма Картки обліку передумови до парашутної події наведена у додатку № 2 до “Инструкции о порядке классификации, расследования и представления донесений о предпосылках к парашютным происшествиям“ (введена наказом ЦК ДТСААФ СРСР від 20.07.1988р. № 409).

    3. Термінові повідомлення про авіаційні події, що призвели до загибелі людей, а також про авіаційні події та відмови АТ, які безпосередньо загрожують безпеці польотів та вимагають невідкладних заходів в усіх АО ТСОУ, подаються за формою, наведеною у додатку № 3 до цих вказівок.

  2. Підсумки льотної роботи підводити: в АО - щомісяця, у ланці - щотижня, у льотній групі - після кожного льотного дня.

  3. Дані про хід виконання планів роботи керівнику АО доповідати до 5 числа за минулий місяць по підпорядкованості: голові обласної організації, в авіаційний відділ ЦК ТСОУ і на ЦКДП - за встановленою формою.

  4. Медичній службі АО керуватися у своїй роботі “Положенням про медичний огляд льотно-підйомного складу авіації ТСОУ” та “Положенням про здоровпункт авіаційної організації ТСОУ” (введено в дію наказом Голови ТСОУ від 07.02.2003 р. № 8а), зі змінами та доповненнями, введеними в дію наказом Голови ТСО України від 17.05.2007 р. № 47.

    1. Медичній службі АО вести облік нещасних випадків, травм, профзахворювань з постійним та змінним складом АО і з річним звітом надавати до авіаційного відділу ЦК ТСОУ підсумкові дані згідно з додатком 4 до цих вказівок.