Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал економіка.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
52.67 Кб
Скачать

23

План

1.Різниця між комерційним і некомерційним маркетингом?......................3

1.1.Комерційний маркетинг………………………………….....3

1.2. Некомерційний маркетинг…………………………………4

1.3. Комерційний та некомерційний маркетинг - відмінності..5

2.Переваги реклами…………………………………………………………..9

3.Маркетинговий аналіз стану надання соціальних послуг малозабезпеченим родинам……………………………………………………………………….10

Вступ…………………………………………………………………………..10

1.Поняття малозабезпечена сім’я, державна і соціальна політика щодо допомоги малозабезпеченим сім’ям………………………………………..13

2. Аналіз проблем, які виникають у малозабезпечених сімей та визначення існуючих способів їх вирішення……………………………………………17

3.Особливості соціальної роботи з малозабезпеченими сім’ями

в Україні. …………………………………………………………………….19

Висновки……………………………………………………………………..20

Література……………………………………………………………………24

1.Різниця між комерційним і некомерційним маркетингом.

Людська діяльність в сучасному суспільстві дуже різноманітна і багатогранна. Однією з головних рушійних сил багатьох видів діяльності служить обмін. Залежно від характеру обміну людську діяльність можна розділити на дві великі сфери: комерційну та некомерційну.

У першому випадку вироблений продукт обмінюється на інші товари, послуги або гроші. Така діяльність здійснюється виробниками (продавцями) з метою отримання прибутку, яку можна назвати економічним ефектом.

У другому випадку якийсь специфічний продукт (наприклад, ідея, концепція чи програма) обмінюється на позитивну реакцію споживача, його час, фізичні сили, інтелектуальні зусилля, необхідні для споживання продукту. Метою такої діяльності є представлення користі, вигоди, створюваної для суспільства в цілому або для окремих груп населення. Ця користь називається соціальним ефектом.

Соціальний ефект - це результат діяльності суб'єкта, не пов'язаний з отриманням прибутку і спрямований на благо суспільства в цілому або окремих груп населення.

1. Комерційний маркетинг.

Залежно від мети обміну, результатів тієї чи іншої діяльності розрізняють комерційний і некомерційний маркетинг. Комерційний маркетинг здійснюється в організаціях, метою яких є отримання прибутку. Тому іноді комерційний маркетинг називають маркетингом прибуткових організацій. А маркетинг неприбуткових утворень і організацій (наприклад, організації муніципального рівня, міста, регіону, школи, клініки і лікарні, різні партії і т.д.) називають некомерційним маркетингом.

За сферою обміну або за територіальною ознакою найбільш часто виділяють національний (регіональний, локальний) маркетинг, і міжнародний (експортний, глобальний, світовий) маркетинг.

За сферою застосування розрізняють споживчий, промисловий, інвестиційний маркетинг, а також маркетинг послуг.

Основні форми комерційного маркетингу

Залежно від виду діяльності окремої особистості чи організації може бути: маркетинг організації, маркетинг окремої особистості (егомаркетінг), маркетинг місця, соціальний маркетинг та ін.

Маркетинг соціальний являє собою маркетингову діяльність, пов'язану з розробкою, реалізацією та контролем соціальних програм, спрямованих на підвищення рівня сприйняття певних верств громадськості до певних соціальних ідей, рухів або практичних дій.

2. Некомерційний маркетинг

Некомерційний маркетинг - маркетинг, здійснюваний організаціями та окремими особами, які діють в громадських інтересах або виступають за якусь ідею і не прагнуть до отримання фінансового прибутку. Некомерційний маркетинг здійснюється такими організаціями, як агентства з надання соціальної допомоги або благодійні групи, а також беруть участь у виборах політиками. При некомерційному маркетингу може здійснюватися пропаганда ідей (наприклад, прав людини), товарів і послуг, але найчастіше він проводиться в рамках таких соціальних програм, як безпека на дорогах, охорона навколишнього середовища, обмеження продажу зброї, економія енергії.

Некомерційний маркетинг не має єдиного зовнішнього вираження, його прояви залежать від організації, яка вдається до нього. Спектр цих організацій обширний. Він включає органи управління та підприємства обслуговування (залізниця, пошта, лікарні), а також політичні, культурні, громадські організації (партії, музеї, церкви та ін.). Некомерційні підприємства можуть застосовувати філософію і інструментарій маркетингу таким же чином, як і комерційні. Вони теж повинні знаходити й ідентифікувати свої ринки, досліджувати потреби покупців, пропонувати відповідні послуги і продукти, створювати канали розподілу, займатися рекламою і налагоджувати зв'язки з громадськістю. Однак є дві дуже важливих відмінності.