Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst.pravo (1).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Варіант 14

План:

  1. Парламентські процедури: законодавча, установча, процедура здійснення парламентського контролю.

  2. Інститут президентства в Україні: історія становлення й сучасний етап розвитку. Роль і місце Президента України в системі органів державної влади.

ПР:

    1. Апатрид Конделайнен офіційно працював протягом трьох останніх років в одній із фірм м. Одеси. З настанням різдвяних свят він вирушив на відпочинок до Таїланду. Час перебування апатриду у даній країні співпав з початком у ній масових заворушень, внаслідок чого було паралізовано роботу аеропорту Бангкоку на невизначений термін. Перебуваючи у готелі, Конделайнен дізнався від адміністрації, що у зв'язку з ескалацією громадського конфлікту, українським посольством у Таїланді організовується евакуація українських громадян у безпечну зону, звідки вони будуть доправлені літаком в Україну. Поясність, чи може Конделайнен скористатися допомогою українського посольства у ситуації, що склалася?

Варіант 15

План:

  1. Организація роботи Президента України. Адміністрація Президента України.

  2. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

ПР:

    1. На парламентських слуханнях, присвячених сучаним проблемам українського конституціоналізму, народний депутат Л. заявив, що Конституція України не повною мірою відповідає демократичним стандартам, оскільки:

1) на першому місці стоїть розділ "Загальні засади", норми якого нікого і ні до чого не зобов'язують, а мають лише декларативний характер;

2) розділ, в якому встановлено права і свободи людини, стоїть на другому, а не на першому місці, що не відповідає ліберально-демократичним конституційним ідеалам;

3) у тексті зафіксовано не всі права і свободи, які відомі сучасній правовій думці, а це значно знижує її регулюючий потенціал;

4) за народом закріплено право на всеукраїнському референдумі затверджувати зміни лише до трьох, а не до усіх її розділів.

Проаналізуйте таку позицію з точки зору змісту Конституції України.

Наскільки обгрунтованими, на Ваш погляд, є висловлені зауваження?

Варіант 16

План:

  1. Інститут Представника Президента України.

  2. Система центральних органів виконавчої влади. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади: порядок формування, принципи діяльності, статус, структура, основні завдання, повноваження, акти.

ПР:

    1. Конституція України встановлює, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову (ст. 6 Конституції України). Визначити та аргументувати, яку владу здійснює Президент України і яка його роль і місце в системі державної влади. Проаналізувати існуючі в науковій юридичній літературі точки зору щодо цієї проблеми.

Варіант 17

План:

  1. Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі виконавчої влади. Порядок формування Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів України: склад і компетенція.

  2. Поняття та юридична природа державної влади. Структура конституційно-правового інституту державної влади в Україні.

ПР:

    1. Колишній народний депутат України, уважно про­читавши Закон України "Про інформацію", дійшов висновку, що деякі його статті суперечать Конституції України. У зв'язку з цим він звернувся до Конституційного Суду України з конституційним зверненням, в якому просив визнати відпо­відні положення Закону України "Про інформацію" неконсти­туційними. Які існують форми звернення до Конституційного Суду України? Визначте основні положення можливого рішення Конституційного Суду України за результатами розгляду конституційного звернення колишнього народного депутата України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]