Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konst.pravo (1).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Варіант 7

План:

  1. Поняття й особливості правового статусу біженця. Проблеми вимушених переселенців.Особливості правового статусу осіб, які отримали право притулку.

  2. Конституційно-правовий статус громадських об'єднань. Поняття і види громадських об'єднань. Порядок створення громадського об'єднаня. Припинення діяльності громадського об'єднаня. Колективні права громадських об'єднань.

ПР:

    1. Проаналізувати принципи й види взаємовідносин громадських організацій і держави.

    2. Віднайдіть у Конституції України норми (не менше двох), які закріплюють нижче наведені конституційні права та свободи. Встановіть, за яким критерієм їх класифіковано? Завдання виконується у формі таблиці:

а) права і свободи людини та громадянина;

б) права і свободи першого («негативні»), другого («позитивні») та третього (солідарні або колективні) поколінь;

в) колективніта індивідуальні права та свободи;

г) особисті, політичні, соціальні, економічні, культурні та екологічні права і свободи;

д) абсолютні та відносні права і свободи.

Варіант 8

План:

  1. Поняття і види громадянських станів особи.

  2. Принцип децентралізації державного управління і деконцентрації публічної влади в Україні.

ПР:

    1. Проаналізувати процедуру створення та легалізації політичної партії (Див.: Закон України "Про політичні партії в Україні" від 5 квітня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 23. - Ст. 118).

    2. У рубриці «Кримінальна хроніка» всеукраїнського часопису «Підсумок» було розміщено інформацію про затримання співробітниками Головного управління карного розшуку в м. Києві громадянина Мусієва, за підозрою у скоєнні ним у складі організованої злочинної групи низки розбійних нападів на банківські установи. Підозрюваний, дізнавшись про публікацію, через свого адвоката звернувся з позовом до суду на предмет порушення презумпції його невинуватості діями всеукраїнського часопису. Що таке презумпція невинуватості? Чи була вона порушена у даному разі?

Варіант 9

План:

  1. Конституційне право на свободу об'єднання у політичні партії. Поняття й ознаки багатопартійності.

  2. Проблема територіальної автономії і національно-територіальних утворень в місцях компактного проживання національних меншин (національних групп), корінних народів.

ПР:

  1. Наведіть, посилаючись на конкретні статті Конституції Укра­їни, принципи державного ладу України, визначені у тексті Основного Закону України та розкрийте їх зміст.

Варіант 10

План:

  1. Принцип республіканської форми правління в Україні. Проблема парламентсько-президентської і президентсько-парламентської республіки.

  2. Адміністративно-територіальний устрій України та порядок вирішення питань територіального розподілу.

ПР:

  1. Представник однієї з релігійних конфесій Пархоменко звернувся до національного університету з заявою про прийняття його на вакантну посаду викладача. За результатами співбесіди зі спеціально створеною кадровою комісією, даному громадянинові повідомили, що його релігійна діяльність, яка полягає у п'ятикратному відправлянні релігійних обрядів на протязі одного дня, буде перешкоджати належному виконанню посадових обов'язків, та відповідно відмовили у прийнятті Пархоменка на вакантну посаду. Громадянин розцінив рішення кадрової комісії університету як дискримінаційне та звернувся з позовною заявою до суду щодо обмеження його трудового права за ознакою релігійних переконань. Спрогнозуйте рішення суду виходячи з вище наведених фактів та обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]