Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.ta.sim.pravo..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Варіант 3 (н-с)

Задача 1.

Семидесятирічний інвалід Давиденко Р. уклав з Єрмиловим Ю. договір, на підставі якого передав останньому право власності на квар­тиру за умови, що Єрмилов Ю. буде повністю утримувати його до смерті. Через два роки Єрмилов Ю. вирішив продати квартиру Давиденка P.,але нотаріус відмовився посвідчувати договір купівлі-продажу.

Єрмилов Ю. подав скаргу на дії нотаріуса, оскільки вважав себе власником квартири. А також вважав, що всі правомочності власності, в тому числі розпорядження, має право здійснювати.

Поясніть, чому нотаріус відмов у посвідчені договору?

Які права має одержувач за договором довічного утримання?

Задача 2.

За договором ренти укладеної на певний строк ПетренкоІгор пе­редав Борису Федоровубезоплатно у власність верстат для виготовлен­ня виробів з деревини, останній зобов'язувався сплачувати йому ренту раз в квартал на протязі п'яти років.

В договорі були відсутні умови про викупну ціну ренти. Через рік у Федороваверстат вкрали, він повідомив про це Петренка, той в свою чергу почав вимагати припинення договору постійної ренти шляхом її викупу Борисом Федоровим.

На кому лежить ризик випадкової загибелі речі?

Як слід визначити викупну ціну ренти верстата переданого безоп­латно?

Задача 3.

За кредитним договором позичальник зобов'язався сплатити 20 %від суми кредиту за кожний день прострочення повернення кредиту. Сплативши 75 %боргу, позичальник прострочив сплату решти боргу на 4місяці. У зв'язку з цим кредитор пред'явив до позичальника позов про стягнення обумовленої договором неустойки.

Боржник, не заперечуючи факту прострочення, звернувся до суду з проханням про звільнення його від сплати неустойки, оскільки її розмір в декілька разів перевищує суму залипну основного боргу. Він зазна­чив, що більша частина боргу їм сплачена, на цей момент у нього про­блеми з роботою, і він не має змоги сплатити решту боргу.

Яке рішення вправі винести суд? Який вид неустойки застосову­вався сторонами? Чи має суд право зменшити суму неустойки, що обу­мовлена договором?

Задача 4.

Міждержавним науково-дослідним інститутом (ЩЦ) і ВАТ "Укрстанок" у процесі укладання договору на передачу інститутом нової за­вершеної технології обробки методом вибуху деталей верстатів, що ви­пускаються акціонерним товариством, виникла суперечка про ціну тех­нології. Інститут наполягав, що дана технологія є науково-технічною продукцією, і її ціна повинна складатися з витрат на її розробку (900 тис. грн.) і витрат на її передачу, включаючи копіювання технічної докумен­тації і преміювання працівників, що здійснювали передачу, (100 тис. грн.). Представник акціонерного товариства, зі своєї сторони, наполя­гав лише на оплаті витрат, пов'язаних з виготовленням документації за переданою технологією.

Як вирішити цю суперечку?

Задача 5.

За договором комерційної концесії ТОВ "Веселка" надало приват­ному підприємцеві Фокіну виключне право на знак обслуговування. Договір був складений у простій письмовій формі і зареєстрований відом­ством, що здійснювало реєстрацію Фокіна як приватного підприємця. Приватний підприємець Зайченко, що використовував той же знак об­слуговування по ліцензії товариства, звернувся в суд з вимогою визнати договір комерційної концесії недійсним.

Яке рішення прийме суд?

Задача 6.

Пан Прошаков залишив заповіт, в якому все своє майно, загаль­ною вартістю 68 000 грн., передав своєму пасинкові Анатолію. За заповітом Анатолію також було доручено переглянути бібліотеку, яка нале­жала Прошакову і всю художню літературу передати до центру "Книго­люб" м. Одеси, технічну літературу - племінниці Лесі, а гуманітарну літературу - другові Прошакова - Шаболкіну. Після смерті Прошакова Анатолій надіслав до нотаріальної контори заяву, в якій повідомив про відмову від спадщини. З близьких родичів у Прошакова була тільки се­стра Людмила.

Вирішіть ситуацію. Які наслідки відмови від спадщини?

Задача 7.

До селищної Ради звернувся Петров з проханням не реєструвати шлюб його сина з Красновою. Петров вважає, що його син діє поспішно, незважаючи на те, що наречена старша за нього на чотири роки і що вони знайомі дуже короткий час.

Яке рішення повинен прийняти голова селищної Ради?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]