Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.ta.sim.pravo..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Варіант 5 (ш-я)

Задача 1.

Бабкіна 15 січня 2004 року в бутіку "Манго" придбала светр "МАХ MARA" та туфлі CARLO PAZOLINI, ретельно оглянувши речі. Повернувшись додому, вона знову одягла светр, але модель та колір їй не спо­добалися. Порадившись із чоловіком, вона вирішила поміняти светр на наступному тижні. Светр вона більше не одягала. 20січня, повертаю­чись з вечірки вона, спіткнулася на сходах, а вдома побачила, що каблук зламаний. Тільки 27січня Бабкіна мала змогу зайти до бутіку, щоб по­міняти светр та отримати за туфлі гроші. У бутікуобміняти светр відмо­вилися, оскільки на ньому не було якихось дефектів, а тому відсутні підстави для обміну. Що стосується черевиків, то адміністрація погоди­лася їх лише поміняти на іншу пару.

Бабкіна звернулася до адвоката за консультацією з цього приводу.

Що може відповісти адвокат? Дайте обгрунтовану відповідь.

Задача 2.

Взуттєва фабрика «Рекорд» за договором постачання, укладеним з магазином «Чобіток», повинна була поставити йому зимове жіноче та чоловіче взуття в кількості п'ятисот пар різного розміру. Взуття по­винно бути запаковано в картонні коробки, кожна пара окремо, а двад­цять чотири пари повинні бути упаковані в одну велику коробку. Вид транспорту для перевезення та умови постачання взуття в договорі вказано не було.

Упакувавши взуття, фабрика „Рекорд" сповістила про це магазин «Чобіток», призначила день та час передачі та вимагала надати транс­порт для самовивозу. Однак магазин відмовився і вимагав від фабрики „Рекорд" доставити виготовлену продукцію своїм транспортом та загро­жував штрафними санкціями у випадку зриву постачання взуття.

Прибувши на фабрику, представник магазину «Чобіток» звернув увагу на те, що взуття упаковане в коробки, які виготовлені з тонкого картону і вони можуть бути деформовані під час перевезення та прода­жу, а взуття може бути пошкоджено.

Як слід вирішити спір, який виник між сторонами відносно поста­чання взуття?

За яких умов вимоги магазину „Чобіток" до взуттєвої фабрики „Рекорд" відносно упаковки товару, переданому за договором постачання взуття, слід вважати правомірними?

Задача 3.

Асоціація підприємства з виробництва будівельних матеріалів в особі одного з учасників ТОВ, займалася підприємницькою діяльністю. У рамках даної діяльності асоціація звернулася до ЗАТ "Завод залізобе­тонних конструкцій" із пропозицією укласти договір про передачу наяв­ної в заводу конфіденційної службової інформації з питань виготовлен­ня надміцних бетонних блоків для створення фундаментів житлових будинків в умовах вічної мерзлоти. Мова йшла про новий спосіб зміцнен­ня готових блоків, про яке представник заводу розповів в інтерв'ю, да­ному центральній будівельній газеті на виставці "Будівельне виробниц­тво". У процесі укладання договору виникла суперечка про ціну переда­ної інформації. Незважаючи на те, що внаслідок розбіжності сторін до­говір не був укладений, асоціація на основі інформації, отриманої зі згаданого інтерв'ю, приступила до застосування способу зміцнення бе­тонних блоків. Довідавшись про це, завод пред'явив в господарський суд позов з вимогою припинити незаконне використання ноухау і відшко­дувати заподіяні збитки.

Яке рішення прийме суд?

Задача 4.

Куценко, Тесль, Штукаров і Смоляр створили просте товариство для будівлі кожному його члену будинку своєю працею за рахунок за­гальних коштів у селищі міського типу. Після будівлі першого будинку товариші побудували дерев'яну веранду жителеві селища. Обсяг робо­ти учасників при цьому був різний. Розподіл отриманих за будівницт­во веранди грошей викликало спір. Куценко й Тесль пропонували гроші поділити нарівно, а двоє інших -відповідно до трудової участі кожно­го. До того ж Тесль попросив купити дискову електропилку й рубанок, які були їм внесені як внесок у товариство й украдені в ході будівниц­тва веранди.

Як варто поділити гроші, отримані за будівлю веранди? Чи право­мірне прохання Теслькупити нові інструменти замість втрачених за рахунок товариства?

Задача 5.

Димов прочитав на дошці оголошень об'яву, у який оголошувалася винагорода тому, хто знайде загублену собаку. Для того, щоб переконати­ся, що собаку ще не знайдено, він подзвонив особі, яка обіцяла винагоро­ду. На запитання хазяїна собаки чи зможе він її знайти Димов пообіцяв, що буде намагатися, тому що йому дуже потрібні гроші. Через 2дні особа, що оголосила винагороду звернулась з вимогою до Димова, що він обов'язково повинен знайти собаку, так як він відгукнувся на оголошення і зобов'язаний її знайти.

Чи правомірні вимоги хазяїна собаки?

Задача 6.

Пані Бабенко звернулася до суду з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину, яке було видано її сестрі Бєлкіной, через 15 місяців після смерті матері та через рік після смерті батька, на все майно, яке залишилося після смерті батьків. У позовній заяві вона вказала, що постійно мешкала з батьками в їх будинку в місті Нікополі, доглядала їх, вела господарство. Бєлкіна була в Нікополі всього два рази: на похованні матері і, через три місяці, -на похованні батька. Господар­ством вона не займалася, купила лише машину вугілля і порекомендува­ла засклити веранду будинку та добре доглядати будинок. Відповідачка отримала свідоцтво через тривалий час після смерті батьків. Вона ж, Бабенко, взагалі не знала, що слід звертатися до нотаріальної контори.

Чи буде визнано недійсним свідоцтво на право на спадщину? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 7.

Прижнюк звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недійсним запис про реєстрацію шлюбу його померлого брата Володи­мира з відповідачкою Кірсановою Оленою. У позовній заяві позивач зазначив, що його брат був важко хворий і помер через 15 днів після реєстрації шлюбу. На його думку, відповідачка, реєструючи шлюб з бра­том Володимиром, не мала мети створення сім'ї, а хотіла отримати спад­щину після смерті чоловіка.

Як слід вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]