Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.ta.sim.pravo..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Варіант 2 (з-м)

Задача 1.

Стеценко узяв напрокат піаніно терміном на один рік, уклавши відпо­відний договір з ательє прокату. У зв'язку з від'їздом у тримісячне відрядження Стеценко передав піаніно в тимчасове користування своєму сусі­дові по сходовій площадці Дмитрієву з умовою, що він сплатить вартість прокату за час, поки піаніно буде знаходитися в його квартирі. Дмитрієв поставив піаніно біля батареї центрального опалення, і незабаром в інструменті з'явилися дві тріщини. По закінченні терміну договору Стеценко повернув піаніно ательє прокату. Однак після огляду інструмента ательє прийняти його відмовилося і запропонувало Стеценку відремонтувати інструмент за свій рахунок. Стеценко відмовився виконати цю вимогу, пославшись на те, що винуватцем псування піаніно є Дмитрієв.

Вирішіть спір. Чи мав право Стеценко передавати піаніно сусі­дові. В яких випадках можлива суборенда майна?

Задача 2.

Науково-дослідницький інститут орендував у багатопрофільного підприємства "Профіт" приміщення загальною площею 200 кв. м, що складається з трьох кімнат, для розміщення відділу, що працює по новій тематиці, Запланованої інститутом. Через 10днів з'ясувалося, що при­міщення в поганому стані. Фахівці, запрошені інститутом, після огляду приміщення вказали у висновку, що потрібна заміна перекриття, без чого кімнати не можуть використовуватися по прямому призначенню. Інсти­тут звернувся до підприємства з вимогою замінити балки горищного перекриття і привести кімнати в придатний для експлуатації стан. Од­ночасно інститут повідомив про припинення перерахування орендної плати на увесь час проведення ремонтних робіт.

Як повинно вчинити підприємство "Профіт"?

Задача 3.

Громадянка Клюеваподарувала громадянину Ларіонову одно­кімнатну квартиру, в якій мешкала сама, з умовою що Ларіонов буде її доглядати.

На протязі 3років Ларіонов доглядав Клюеву тадопомагав їй ма­теріально. Але потім відмовився від догляду та відселив її в гуртожи­ток. Клюевазвернулась до суду з вимогою про розірвання договору дарування. Ларіонов звернувся з зустрічною позовною заявою про відшко­дування коштів витрачених на догляд Ларіонової. Яке рішення повинен постановити суд?

Задача 4.

Сільське споживче товариство орендувало в кінотеатру підвальне приміщення для розміщення торговельного складу. Через місяць через несправність каналізаційних труб, що знаходилися в підвалі, він виявив­ся залитим, і сільпо був заподіяний матеріальний збиток у сумі 200 тис. гри. Сільпо звернулося до кінотеатру з вимогою про відшкодування збит­ку. Кінотеатр відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на те, що підвальне приміщення знаходилося у володінні і користуванні сільпо, і кінотеатр не міг знати про несправність каналізаційних труб.

Як вирішити цю суперечку?

Задача 5.

Під час сварки, у стані ревнощі та сильного душевного хвилюван­ня Миронова Р.вбила свого чоловіка МироноваО. її було засуджено за вбивство у стані афекту, але від відбування покарання було звільнено, оскільки на момент вбивства вона знаходилася у стані вагітності. Після смерті Мироновазалишилася п'ятикімнатна квартира, що була придба­на ним та його дружиною під час шлюбу.

Крім дружини -Миронової Р. та спільного з нею сина Івана 2років, у померлого залишилися донька від другого шлюбу -Катерина, 11років, відносно якої він був позбавлений батьківських прав в судовому поряд­ку, та старенька мати. Крім того, син Миронова О.від першого шлюбу -Роман, який загинув 4роки тому, мав від першого шлюбу сина Ігоря, а від другого -доньку Вікторію та сина В'ячєслава.

Визначте коло спадкоємців за законом та їх частки у спадковому майні.

Задача 6.

Пан Шостак П. з 1999року був одружений з пані Шостак О. У 2001році вони фактично припинили шлюбні стосунки, але шлюб не розірвали. У 2003році Шостак П. зареєстрував шлюб з пані Демченко.Коли пані Демченкодовідалась, що Шостак П. одружений з Шостак О., вона подала позов про розірвання шлюбу. Одночасно вона просила стяг­нути аліменти на сина Петра, який народився 15березня 2004року. Крім того, вона просила стягнути аліменти на себе, оскільки вона інвалід II групи і отримує пенсію у розмірі 150 грн., а Шостак П. є приватним підприємцем і його середньомісячний прибуток складає 5 000 грн.

Заяву про розлучення подала й пані Шостак О., оскільки вона зна­ходилась у фактичних шлюбних стосунках з Задорожним Сі була від нього вагітна.

Який порядок розгляду справ про розлучення? Чи буде задоволено позов Демченко простягнення аліментів?

Задача 7.

Для придбання машини у Даріна невистачало 2тис. гривень, які він отримав у борг під розписку у свого батька з зобов'язанням поверну­ти борг через два роки. Через рік батько Даріна помер. Після його смерті був знайдений заповіт, у якому єдиним спадкоємцем був призначений його син -Дарін.

Що сталося з борговим зобов'язанням Даріна?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]