Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.ta.sim.pravo..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Варіант 4 (т-ч)

Задача 1.

У зв'язку з відрядженням за кордон Матюхін вирішив продати меблевий гарнітур (софа, 2 крісла, журнальний столик), шафу, книги, піаніно та кухонний гарнітур. Волковдомовився, що купить все, окрім кухонного гарнітуру, але забрати меблі він зможе лише через 10діб (після закінчення ремонту в його новій квартирі). Волковнаполягав на оформ­ленні договору в письмовій формі. У договорі сторони зазначили, що Волковстає власником придбаних речей з моменту укладання договору. Волков,крім укладання договору, передав Матюхіну завдаток в сумі 600грн., а решту пообіцяв сплатити, коли забере всі речі, тобто через 10діб. В обумовлений строк Волков нез'явився через хворобу. Через 2доби, внаслідок необережного використання праски дванадцятирічним сином Матюхіна в кімнаті, де знаходилися речі, виникла пожежа. Всі речі, крім журнального столика стали непридатними для використання.

Довідавшись про те, що сталося, Волковзвернувся до Матюхіна з вимогою про повернення завдатку. Матюхін у свою чергу вважав, що Волковповинен заплатити йому всю суму, оскільки він став власником на підставі договору.

Як вирішити спір?

Задача 2.

Валіхов виконав завдання, яке вимагалось умовами публічної об­іцянки винагороди та передав його особі, яка оголосила винагороду. На вимогу Валіхова відшкодувати витрати, які він поніс у зв'язку із вико­нанням завдання, що були необхідні для його виконання, особа, яка ого­лосила винагороду, відповіла відмовою.

Чи поглинаються витрати, які були зроблені особою для виконан­ня завдання обіцяною винагородою, чи вони повинні бути відшкодовані особою, яка обіцяє винагороду?

Задача 3.

Автомобільний завод „Автобаз" зобов'язався передавати за виз­начену плату кожні два тижні на протязі 2005року автомобілі „Славу­та" рівномірними партіями по двадцять штук автосалону „ЗАЗ-ДЕУ" для наступної реалізації.

1. Який вид договору уклали між собою автомобільний завод "Ав­тобаз" та автосалон „ЗАЗ-ДЕУ"? Як його можна характеризувати?

2. Які умови в даному договорі вважаються істотними?

3. В чому відмінність вказаного договору та договору роздрібної купівлі-продажу?

4. Які особливості предмету, мети та суб'єктів у даному договорі?

Задача 4.

Віктор Семеновподарував племіннику Сергію Павлюку фотоапа­рат фірми „Соні".

Через деякий час на вечірці, влаштованій на квартирі Віктора Се­менова, його племінник Сергій Павлюк вчинив бійку з сином Віктора Семенова, завдавши йому тілесні ушкодження.

Віктор Семеновпочав вимагати від Сергія Павлюка повернути подарований йому фотоапарат. Однак останній відмовився і в присут­ності гостей кинув на підлогу та роздушив його ногою.

Чи має право Віктор Семеноввимагати від Сергія Павлюка по­вернення подарунка в наведеній ситуації?

Вирішіть спір, чи має право Віктор Семеноввимагати в судовому порядку від Сергія Павлюка грошової компенсації за пошкоджений фо­тоапарат?

Задача 5.

Підприємці Ворсин, Малявін, Турцов і Васинстворили просте то­вариство з метою виготовлення кухонних меблів на продаж. Ворсин вніс у спільну справу великий утеплений сарай, професійні знання щодо ди­зайну меблів і ділові зв'язки з придбання матеріалів і фурнітури, а троє інших - інструменти й гроші, створивши тим самим первісний капітал. Ворсин, займаючись своїм особистим бізнесом, заборгував комерційно­му банку значну суму грошей. Останній у зв'язку з недостатністю у Вор­сина особистого майна для погашення боргу висунув вимогу про виді­лення частки боржника в спільному майні товариства з метою обігу на неї стягнення. Товариші відмовилися, оскільки це привело б до ліквідації простого товариства.

Чи правомірна вимога комерційного банку про виділення частки Ворсина в спільному майні товариства? Які дії має право вчиняти ко­мерційний банку випадку відмови товаришів від придбання частки Вор­сина? Чи припинить дія договору простого товариства у разі визнання судом Ворсина банкрутом?

Задача 6.

10 листопада о 23:20подружжя Лісовських на власному автомобілі потрапило у ДТП.Лісовський К. помер на місці аварії, а його дружина -Лісовська В. -через декілька годин, у реанімаційному відділенні лікарні, куди вона була доставлена з місця аварії.

Спадкове майно, що залишилося після подружжя Лісовських, скла­дається з трикімнатної квартири, придбаної ними підчас шлюбу, та пред­метів домашньої обстановки та вжитку.

У подружжя Лісовських залишилася донька -Лісовська 0., 23років, яка мешкає у США.Крім того, у Лісовського залишилися: син від пер­шого шлюбу -Лісовський І., мати -Лісовська М. 79років, брат -Лісовсь­кий Г. УЛісовської залишилися батько -Корейко В. 80років та тітка - Коренко С, 72років, що протягом тривалого часу проживала разом із загиблими і перебувала на їх утриманні.

Визначте коло спадкоємців за законом та частку кожного з них у спадковому майні. Чи змінилась би ситуація, якби подружжя Лісовських загинули одночасно на місці аварії?

Задача 7.

Смірнов та Носова подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. Через кілька днів до РАЦСу прийшла Агаєва з проханням не реєструва­ти шлюб Смірнова, оскільки вона і Смірнов проживають вже два роки разом, усі сусіди та знайомі вважають їх подружжям, хоча шлюб між ними не зареєстрований.

Чи є підстави для відмови в реєстрації шлюбу між Смірновим і Носовою?

Чи зміниться рішення, якщо у Смірнова та Агаєвою є спільна ди­тина?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]