Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prynyattya_krim-prots_rishen_-_Pozhar_V.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Заняття 2

  1. Поняття, значення та види вироків. Вимоги до вироків.

  2. Підстави та порядок ухвалення судом обвинувального вироку. Порядок наради суддів, питання, що вирішуються судом в нарадчій кімнаті. Зміна обвинувачення у вироку суду. Структура і зміст обвинувального вироку.

  3. Вирок на підставі угод: підстави та особливості ухвалення.

  4. Підстави ухвалення виправдувального вироку, його зміст. Окрема думка судді.

  5. Рішення про закриття провадження в судовому розгляді: підстави, порядок винесення, зміст ухвали.

  6. Рішення про застосування примусових заходів медичного та виховного характеру. Підстави, зміст і порядок складання відповідної ухвали.

  7. Рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності. Підстави, порядок складання та зміст ухвали.

Задача 1.

В Приморському районному суді м. Одеси розглядається кримінальне провадження по обвинуваченню Ш. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України. Захисником обвинуваченої під час судового розгляду було заявлене клопотання про застосування амністії до обвинуваченої Ш. із звільненням останньої від кримінальної відповідальності. Прокурор заперечував проти задоволення клопотання та застосування акта амністії через те, що обвинувачена Ш. не визнає свої вини у вчиненні злочину. На думку прокурора, за таких умов суд повинен здійснити кримінальне провадження в повному обсязі і, якщо буде доведено вину обвинуваченої, має винести обвинувальний вирок та, застосувавши акт амністії, звільнити засуджену від відбування покарання.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 2.

В Київському районному суді м. Одеси розглядається кримінальне провадження по обвинуваченню 8 осіб у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 127, 146, 147, 186, 255, 358 КК України. У справі було призначено судово-психіатричну експертизу обвинуваченого І. Відповідно до висновку експерта обвинувачений І. страждає на психічну хворобу – шизофренію. В судовому розгляді було встановлено, що І. під час вчинення злочину, через наявний у нього психічний розлад, не був здатний повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними. За наслідками судового розгляду суд постановив вирок, яким засудив усіх 8 підсудних, призначивши їм покарання. Підсудному І. за сукупністю злочинів було призначено 7 років позбавлення волі. Окрім того, до підсудного І. був застосований примусовий захід медичного характеру – госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Чи є рішення суду таким, що відповідає нормам матеріального та процесуального права?

Тема 6. Підстави та порядок прийняття рішень під час провадження в суді апеляційної інстанції

  1. Загальна характеристика стадії перегляду судових рішень в апеляційному порядку. Рішення, що можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

  2. Рішення, які приймає апеляційний суд до початку розгляду апеляції по суті. Види, підстави та порядок їх ухвалення. Рішення, що приймаються у зв'язку з підготовкою до апеляційного розгляду.

  3. Межі перегляду судових рішень апеляційним судом. Підстави для скасування та зміни судових рішень судом апеляційної інстанції.

  4. Види рішень за результатами перегляду судових рішень в апеляційному порядку. Підстави для зміни вироку і ухвали суду 1 інстанції. Підстави скасування вироку і ухвали і призначення нового розгляду в суді І інстанції. Рішення про скасування вироків і ухвал і закриття кримінального провадження.

  5. Вирок суду апеляційної інстанції, підстави, умови і порядок його ухвалення.

  6. Підстави і умови винесення апеляційним судом нової ухвали про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

  7. Порядок винесення, зміст ухвали суду апеляційної інстанції або вироку, їх оголошення і звернення до виконання.

  8. Рішення апеляційного суду за результатами перегляду ухвал слідчого судді.

Задача 1.

Слідчим суддею Малиновського районного суду м. Одеси за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, прийнято рішення про забезпечення кримінального провадження шляхом арешту майна підозрюваного Т.

В який строк можливе оскарження ухвали слідчого судді до суду апеляційної інстанції?

Чи зупиняє подання апеляції виконання ухвали суду?

В якому порядку має подаватися апеляційна скарга?

Задача 2.

Вироком Білгород-дністровського міськрайонного суду Одеської області громадянин В. засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до 1 року позбавлення волі. На вирок Білгород-дністровського міськрайонного суду Одеської області прокурором подана апеляційна скарга. Підставою до скасування вироку суду першої інстанції визначена невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого злочину. Апеляційний суд Одеської області дійшов до висновку про необхідність призначення громадянинові В. покарання у вигляді 4 років позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України.

Складіть проект рішення суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]