Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1037006_6560C_shpargalka_z_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.85 Mб
Скачать

94.Особливості розслідування вимагань, пов’язаних з викраденням певної особи

Найбільш витончені способи вчинення цього виду злочину є характерними для діяльності організованих злочинних груп, коли вимагають величезні суми грошей або значні цінності, потерпілих викрадають, а їхніх близьких беруть в заручники, зав'язують корумповані зв'язки з працівниками правоохорон­них органів, органів влади та управління.

Початковий етап розслідування викрадення людини

Слідчі ситуації, які виникають при розслідуванні викрадення людини, відрізняються рзномантнстю, але стійка повторюваність деяких із чинникв дає можливість типізувати їх. Можна виділити наступні типові слідчі ситуації: 1) має місце викрадення людини, слдство має у своєму розпорядженні досить повні дані про обставини вчинення злочину і про особу, яка його вчинила, злочинця затримано після вчинення злочину по «гарячих слідах»  16,6 %; 2) має місце викрадення людини, слідчий володіє даними про обставини вчинення злочину і про особу, яка його вчинила, але місце перебування останньої не встановлене  52 %; 3) має місце викрадення людини, але відсутні вдомост про особу, яка його вчинила,  50,6 %; 4) слідчий володіє даними про обставини вчинення злочину і про особу, яка його вчинила, але відсутні дані про місце перебування викраденої людини  49,3 %; 5) слідчий володіє даними про особу, яка вчинила злочин, встановлено місце перебування викраденої людини  23,3 %.

Розглянуті слідчі ситуації зумовлюють особливості тактичних (проміжних) завдань розслідування та черговість проведення слідчих дій, оперативно-розшукових та організаційних заходів.

При розслідуванні викрадення людини можна виділити кілька загальних слідчих версій, що висуваються на початковому етапі розслідування викрадення людини: 1) має місце викрадення людини 2) має місце інсценування викрадення людини 3) стосовно викраденої особи вчинено інший злочин Наведено підстави для висунення зазначених версій. У роботі зроблено спробу вдосконалити систему окремих версій, пов’язаних із припущеннями щодо окремих обставин вчинення викрадення людини.

Особливості початкового етапу розслідування, зумовлені нетрадиційним порядком проведення слідчих дій, а саме відсутністю місця події на початковому етапі розслідування, невизначеністю інформації щодо зникнення особи.

Слідчі дії, характерні для початкового етапу розслідування: допит, огляд місця події, обшук, відтворення обстановки і обставин події, пред’явлення для впізнання, призначення судових експертиз. Аналіз літературних джерел та вивчених кримінальних справ свідчить, що місцем події при вчиненні викрадення людини є: а) місце захоплення (викрадення) потерпілого; б) місце його подальшого утримання. Встановлення групового характеру вчинення викрадення людини є важливим діагностичним завданням огляду місця події, що впливає на дії слідчого, визначення оперативно-розшукових заходів, слідчих дій, тактичних операцій.

Важливою слідчою дією при розслідуванні викрадення людини є допит.

Результати проведеного узагальнення судово-слідчої практики дають можливість зробити висновок про те, що однією з основних форм використання спеціальних знань при розслідуванні викрадення людини є призначення та проведення цілого ряду судових експертиз (66,6 % опитаних слідчих відносять дану слідчу дію до найбільш ефективних). Судові експертизи в процесі розслідування даних кримінальних справ призначаються залежно від способів вчинення злочину та слідчої ситуації, що склалася.

Поряд зі слідчими діями повинні проводитися оперативно-розшукові заходи. Велике значення має взаємодія слідчого з оперативними працівниками. Оперативно-розшукові заходи мають бути спрямовані на встановлення місця насильницького утримання викраденого і виявлення злочинців.

Можна окреслити такі типові тактичні (проміжні) завдання розслідування даного злочину: 1) встановлення особи злочинця, який вчинив викрадення людини, 2) визначення кола осіб, які вчинили викрадення людини 3) визначення ролі кожного з учасників викрадення 4) встановлення обставин, що характеризують особу викрадача 5) встановлення особи викраденого 6) розшук викраденої людини 7) встановлення місця утримання викраденого 8) встановлення місця захоплення (викрадення) і часу вчинення викрадення людини 9) встановлення способу вчинення викрадення людини 10) встановлення мотивів вчинення викрадення людини 11) встановлення звязку між викрадачем і жертвою 12) встановлення звязків викраденої особи та її родичів з підприємницькими структурами; 13) встановлення обставин, що сприяли вчиненню викрадення людини ; 14) встановлення технічних засобів, що використовувалися при викраденні людини  12 %.

Ці завдання можуть бути вирішені за допомогою проведення тактичних операцій, тому одним із ефективних тактичних засобів розкриття, розслідування і профілактики викрадення людини є їх цільове планування та проведення. Залежно від тактичних (проміжних) завдань розслідування викрадення людини виділено та розкрито зміст таких тактичних операцій: «Особа викрадача» (42,6 %); «Звязок викрадача з організованими формуваннями» (1,3 %); «Склад і рольові функції злочинної групи» (3,33 %); «Розшук і затримання викрадача» (66,6 %); «Груповий обшук» (4 %); «Соціальний статус жертви» (22 %); «Розшук викраденої особи» (60,6 %); «Звязки жертви» (54 %); «Обставини (умови) викрадення людини» (12,6 %); «Механізм вчинення (організації) викрадення людини» (46,6 %); «Знаряддя злочину» (4 %); «Вктимнсть жертви» (6,6 %).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]