Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1037006_6560C_shpargalka_z_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.85 Mб
Скачать

92.Особливості розслідування нападів на водіїв транспортних засобів

В останні роки в Україні одержали широке поширення розбійні напади на автотранспорті, які завдають великої шкоди матеріального характеру, заподію­ючи шкоду здоров’ю власників і інших осіб, іноді забираючи життя багатьох людей. Такі злочини стають усе більше зухвалими, відрізняються продумані­стю дій, озброєністю злочинців, умінням чинити протидію правоохоронним органам. Вивчення й аналіз слідчої практики показують, що розбої на авто­транспорті, як правило, не одиничні й не випадкові й нерідко утворюють бага­тоепізодну злочинну діяльність.

Така злочинна діяльність являє собою систему об’єднаних загальними мо­тивами й цілями злочинних зазіхань, розраховану на відносно тривалий період і підготовку, що включає планування, здійснення, маскування й протидію її викриттю. Відомості про спосіб здійснення злочину містять великий обсяг кри­міналістично значимої інформації про злочинну подію і її учасників, що до­зволяє зорієнтуватися в суті того, що відбулося, й намітити оптимальні методи розкриття й розслідування здійсненого злочину, тому що виявлення способу здійснення злочину дає можливість слідчому сформувати модель злочинної події, легше й швидше викрити злочинця, розшукати викрадене майно, з’ясува­ти інші істотні для розслідування справи обставини.

Розглядаючи спосіб здійснення розбійних нападів на автотранспорті в сис­темі злочинної діяльності як підсистеми необхідно виділити такі компоненти останньої: дії по підготовці, здійсненню й прихованню злочину, а також вико­ристовувані при цьому знаряддя й кошти.

Одна з істотних особливостей розбійних нападів на автотранспорті полягає в тому, що практично у всіх випадках їм передувала більшого або меншого ступеня організація. Вона може виражатися в підборі (вербуванні) учасників злочину, підборі, виготовленні відповідних знарядь і коштів, виборі об’єкта за­зіхання, структури й системи охорони, виборі підходящих місця й часу нападу, використанні або створенні підходящої обстановки, розробленні плану, уявно­му моделюванні майбутньої злочинної операції, підшукуванні транспортних засобів і коштів, маскуванні зовнішності, а також покупки, викраденні або ви­готовленні зброї.

Вистежування жертви, вивчення фінансового становища в процесі підготов­ки злочину має на меті визначення найбільш сприятливих для його здійснення умов (місця, часу, обстановки), а також одержання відомостей про майно, що належить потерпілому, його цінність, обсяги, місцезнаходження, умови переве­зення, наявну охорону й т. д. Наприклад, банда А. при здійсненні розбійних нападів на автобуси, які здійснювали комерційні рейси в Москву, заздалегідь установлювала маршрут і час рейсу, модель і державний номер автобуса, на який організовувалася засідка на трасі.

Дії по вистежуванню потерпілих, маршрутів їхнього руху, способу життя часто сполучаються із проведеною злочинцями розвідкою місця майбутнього злочину. Так, плануючи напад на водіїв, члени банди виїжджають на місцевість, у ряді випадків проводять тренувальні дії.

Спосіб здійснення розбоїв на автотранспорті може характеризуватися відкри­тим насильницьким нападом на автотранспортний засіб (наприклад, на інка­саторську машину), а також проникненням в автотранспортний засіб шляхом обману (наприклад, нападу на автотранспортні засоби шляхом «голосування» на дорозі, з використанням форми й документів працівників міліції, жінок- «принад» і т. д.).

У слідчій практиці зустрічаються розбійні напади на водіїв таксі. У цих випадках злочинці, сівши в машину під виглядом пасажирів, пропонують відвез­ти їх у віддалене місце й під погрозою зброї відбирають у водія гроші й речі. Після цього вбивають або висаджують водія з машини й ховаються на цій же машині. Відомі випадки, коли захоплену в такий спосіб машину злочинці ви­користовували для здійснення наступних розбійних нападів. Іноді жертвами злочинців є не тільки водії, але й пасажири, що перебувають у машинах.

Заволодіти майном злочинець може намагатися під погрозою негайного або через якийсь час застосування насильства, використовуючи насильницькі дії різного ступеня інтенсивності й небезпеки для життя й здоров’я, аж до позбавлення життя потерпілого. Напад може супроводжуватися зв’язуванням жертви, застосуванням катувань.

На вантажні автомобілі, що перевозять коштовні вантажі, найчастіше роб­лять розбійні напади організовані злочинні групи. При цьому можуть викори­стовуватися жінки «легкої поведінки» як «відволікаючий фактор». Так, на­приклад, діяла злочинна група, яка здійснила на території Львівської області низку розбійних нападів на водіїв вантажівок. Член злочинної групи М. на автотрасі пропонувала інтимні послуги водіям, що проїжджали, сідала в кабіну, а через нетривалий час відбувався збройний напад з боку інших членів злочин­ної групи. У ході здійснення злочинів викрадалися кошти у водія, у деяких випадках — вантажі.

Також при здійсненні розбоїв на вантажні автомобілі можуть використову­ватися кілька швидкісних автомобілів, автоматична вогнепальна й холодна зброя.

Спосіб приховання й уникнення від відповідальності нерідко містить у собі знищення слідів злочину на місці події, знищення знарядь злочину, зброї, доку­ментів, одягу, предметів маскування, транспорту, використаного для здійснення злочинів, переміщення викраденого майна в безпечні місця, негайний збут ви­краденого, зміна зовнішності, створення алібі вже в період розслідування зло­чинів, приведення жертви в несвідомий стан або позбавлення її, а іноді й свідків злочину життя, приховання трупів або спотворювання їхньої зовнішності, ви­користання зв’язків із працівниками правоохоронних органів.

Слідчій практиці відомі випадки протидії розслідуванню, що виражалися в триманні злочинцями потерпілого певний час. Так діяла злочинна група В., члени якої після здійснення нападу й розкрадання автокранів вивозили во­дія на легковій автомашині в ліс, де тримали кілька годин, поки викрадений автокран не доставлявся їхніми співучасниками в вибране злочинним пла­ном місце. Ці дії вживалися ними, щоб унеможливити своєчасне звернення потерпілого в правоохоронні органи, здатне перешкодити реалізації злочин­ного задуму.

Добре продумані й здійснені дії щодо приховання злочину можуть повести розслідування помилковим шляхом.

Типізацію слідчих ситуацій у справах про розбої на автотранспорті доцільно проводити на основі трьох типів зв’язків і відносин між виділеними елементами, опираючись на найбільш інформативний на момент порушення кримінальної справи елемент — подію злочину. Це дозволить виділити й охарактеризувати ситуації за схемою відносин: «подія злочину — особистість злочинця», «подія злочину — особистість потерпілого», «подія злочину — предмет посягання».

Опираючись на цю концепцію ми можемо виділити такі слідчі ситуації, які властиві розслідуванню нападів на автомобільному транспорті, а також так­тичні завдання, які виходять із цих ситуацій.

  1. Слідчі ситуації з урахуванням особливостей зв’язків «подія злочину

  • особистість злочинця».

Ситуація 1.1. У наявністі є інформація про скоєний напад на автотранс­порті. Відомі обставини здійснення нападу (місце, час, спосіб, знаряддя, засоби, сліди його здійснення й кількість осіб, які брали участь у нападі). Щодо особи­стості злочинців (злочинної групи) відомості відсутні або їх дуже мало. Дана ситуація досить складна. Основні дії слідчого повинні бути спрямо­вані на пошук джерел інформації щодо злочинців і деталізацію відомостей про обставини здійснення розбійного нападу.

Повинні бути встановлені такі відомості: час, місце, обстановка здійснення розбою; кількість злочинців; ознаки зовнішності злочинців, у що були одягнені, особливі прикмети; яким способом злочинці проникли в автомобіль (шляхом обману, улаш­тували засідку на дорозі, шляхом «перехоплення» і т.ін.); характеристика дій злочинців під час здійснення нападу (чи спілкували­ся між собою, якщо так, то про що була розмова; як зверталися один до одного; яке застосовувалося насильство; чи існував розподіл ролей і т.і.); характеристика дій злочинців після здійснення розбійного нападу (яким чином зникли з місця події, чи використали транспортні засоби, застосовували які-небудь дії до потерпілого після заволодіння майном і т.і.)-

Ситуація 1.2. Відомості про зміст і обставини події відсутні, але є відомості про злочинців. Дана ситуація властива невдалому розбійному нападу на водія автотранспортного засобу. Потерпілим, свідкам відоми особи, які скоїли напад, або учасників розбійного нападу вдалося затримати під час здійснення злочи­ну, або вони були затримані після здійснення замаху. Ця ситуація є найбільш сприятливою для розслідування, тому що містить инфомацію не тільки про подію злочину, але й про підозрюваних осіб.

Повинні бути встановлені такі відомості: характеристика особистості злочинця (-ів); місце проживання і можливе знаходження особи, що підозрюється в на­паді; склад і структура організованої злочинної групи; коло знайомих підозрюваної особи; чи е даний розбійний напад одиничним у біографії підозрюваного; мета й мотив здійснення розбійного нападу; роль кожного члена організованої злочинної групи в підготовці і вчи­ненні злочину й т.ін.

Ситуація 1.3. Практично відсутня інформація про подію злочину і про осо­бистість злочинців. Є заява або повідомлення про безвісне зникнення громадя­нина разом з автотранспортним засобом, хоча в деяких випадках транспорт­ний засіб може бути виявлений через нетривалий час. Ця ситуація є самою складною, несприятливою і проблемною для розсліду­вання, оскільки характеризується дефіцитом інформації, наявністю тільки окремих, нерідко уривчастих і недостатньо якісних відомостей про сутність розслідуваної події, особистість злочинців, мотиви і цілі їхніх дій. Специфіка цієї ситуації полягає в тому, що в слідчого відсутні вербальні джерела інформації. Потер пі лий-водій може пропасти безвісти, бути вбитий або перебувати у важкому стані, у цій ситуації він не може повідомити які- небудь відомості про обставини нападу, а свідки в таких випадках на момент одержання інформації не виявлені, місце вчинення злочину точно невідомо.

Установленню підлягають такі відомості: установлення місцезнаходження водія і автотранспортного засобу; установлення особистості потерпілого-водія (у випадку виявлення водія в непритомному стані або вбитого); при яких обставинах був знайдений потерпілий; чи є свідки розслідуваної події; чи е місце, де був виявлений потерпілий (або труп потерпілого), місцем здійснення розбійного нападу; відомості, які характеризують коло знайомств потерпілого.

Ситуація 1.4. На момент порушення кримінальної справи е відомості як про характер і обставини події, так і про осіб, які здійснили напад: вони знайо­мі потерпілому, їх називають свідки, а також у випадку затримки всіх учас­ників розбійного нападу на місці події або по «гарячих» слідах. Така ситуація е найсприятливішою для розслідування, оскільки містить інформацію не тільки про спосіб, знаряддя, засоби, обстановку, предмет зазіхан­ня, але і про підозрюваних осіб.

Вказана ситуація зумовлює постановку й вирішення таких завдань: встановлення факту здійснення розбійного нападу організованою злочин­ною групою; з’ясування чисельності й структури організованої злочинної групи; установлення всіх учасників організованої злочинної групи, виявлення керівників групи; перевірка на причетність даної організованої злочинної групи до інших розбійних нападів на автотранспорті; установлення спеціалізації організованої злочинної групи; наявність корумпованих зв’язків; виявлення умов, які сприяли виникненню й функціонуванню організова­ної злочинної групи.

  1. Слідчі ситуації з урахуванням особливостей зв’язку «подія злочину — потерпілий» і завдання, які виникають на основі їхнього аналізу.

Ситуація 2.1. До потерпілого застосовувалося фізичне насильство у вигляді заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв, катувань і т.ін.

При таких обставинах адекватність сприйняття події, що відбувалася, і осо­бистості злочинців залежить від ступеня фізичного насильства. Воно може бути одномоментньїм, разовим, але в деяких випадках може тривати досить тривалий час, носити характер катувань. Залежно від характеру насильства і наслідків, які настали, потерпілий здатний або нездатний дати точну інформа­цію про обставини нападу і осіб, які його скоїли.

Ситуація 2.2. До потерпілого застосовувалося психічне насильство у ви­гляді погрози заподіяння шкоди його здоров’ю, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, позбавлення життя.

У цій ситуації завданням слідчого е одержання як можно більш деталізова­них показань потерпілого про обставини події.

Ситуація 2.3. Знайден труп водія зі слідами насильницької смерті, при цьо­му відсутній або автомобіль, або вантаж, що перевозився, і інші цінності.

Через те, що в розглянутій ситуації ніякої вербальної інформації від потер- цілого не може бути отримано, перед слідчим постає значне коло складних тактичних завдань. До них необхідно віднести: установлення особистості потерпілого; установлення місця розбійного нападу і убивства потерпілого; вивчення особистості потерпілого водія, кола родичів і знайомих, обста­новки, яка передувало нападу; з’ясування основних обставин події (час, спосіб, обстановка злочину, зна­ряддя); виявлення свідків; виявлення відомостей, які вказують на кількість і ознаки злочинців; шляхом проведення оперативно-розшукових заходів виявлення осіб при­четних до цього злочину.

  1. Слідчі ситуації з урахуванням особливостей зв’язків «подія злочину - предмет посягання».

Типові слідчі ситуації в цьому випадку визначаються залежно від характе­ру і точності інформації про викрадене майно.

Ситуація 3.1. Злочинці заволоділи майном, про яке є повні й точні відо­мості: кількість, найменування, ознаки, маркування й т.ін. Відомості про озна­ки викраденого майна можуть бути отримані від потерпілих водіїв, матеріаль­но-відповідальних і посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також міститися у відповідних документах (сертифікати, паспорти, технічна докумен­тація, накладні тощо.). У цій ситуації необхідно уточнити всі дані про викрадене майно (кількісно- якісні характеристики, перевірити джерела таких відомостей, а також факт наявності майна, про викрадення якого заявлено потерпілою або матеріально- відповідальною особою. Зазначена ситуація є досить сприятливою для розслідування, оскільки в слідчого є повна й точна інформація про викрадене майно, що дозволяє успішно здійснити його розшук і виявити злочинців.

Ситуація 3.2. Про характер, кількість, найменування викраденого майна повних і достовірних відомостей немає.

Ця ситуація створюється внаслідок того, що потерпілий перебуває у важко­му стані, непритомний або вбитий. Слідчий не має змоги одержати ясну й док­ладну інформацію про викрадене майно. Така ситуація ускладнює як розшук викраденого, так і розслідування в цілому. Основним завданням є встановлен­ня ознак викраденого майна. Така інформація може бути отримана в ході проведення первісних слідчих дій і оперативно-розшукових заходів: огляду місця події, допиту родичів потерпілого, посадових і матеріально-відповідаль­них осіб, які мали відомості про викрадене майно.

Ситуація 3.3. Підозрювана особа в здійсненні нападу затримана, але викра­дене майно не виявлене й відсутня інформація про місце його зберігання і збуту. Найчастіше така ситуація виникає при встановленні й затримці одного з членів злочинної групи. Іноді в таких випадках затриманий упізнаний потер­пілим, але факт невиявлення в підозрюваного викраденого майна, знарядь і засобів здійснення нападу при відсутності істотних доказів його винуватості дозволяє йому звернутися до тактики захисного поводження. Ця обставина вказує на необхідність застосування екстрених і ефективних заходів щодо роз­шуку викраденого майна з використанням допомоги оперативно-розшукових підрозділів. Заяви про скоєння нападів на водіїв автотранспорту в основному надходять в чергові частини територіальних органів внутрішніх справ. Відповідно виїзд слідчо-оперативної групи на місце події забезпечують оперативні чергові територіальних ОВС. Ними також організовується взаємодія з іншими підрозділами та ОВС з метою пошуку злочинців і викрадених автомобілів. Слідчо-оперативна група формується, в основному зі слідчих та оперативних працівників що знаходяться на чергуванні, які в повсякденній роботі, як правило, не спеціалізовані по даній категорії злочинів.

Проведення невідкладних слідчих дій і застосування техніко-криміналістичних засобів по закріпленню слідів злочину є одним з основних і складних завдань розслідування злочинів даної категорії, і саме цей етап викликає у слідчих найбільшу кількість ускладнень, саме тут найчастіше допускаються помилки та упущення.

Огляд місця події. Після прибуття на місце події необхідно вжити заходи до надання медичної допомоги потерпілому, якщо вона ще не надана. Важливим моментом є постановка конкретних завдань кожному члену слідчо-оперативної групи. Особливого значення набуває діяльність оперативних працівників з виявлення свідків, слідів підготовки і здійснення нападу, які можуть бути розташовані за межами безпосереднього місця події. Тому кордони огляду можуть бути розширені, і він (огляд) проведено по вузлах (місце виявлення автомобілі, місце виявлення трупа тощо).

У процесі загального та детального огляду необхідно вжити заходи до виявлення, фіксації і вилучення наступних типових слідів:

1. Сліди перебування злочинця, потерпілого на місцевості, в автомобілі (сліди рук, взуття, особистих речей, крові, слини, а також маски, недопалки, сірники, пачки з-під сигарет і т.д.; частки грунту, рослин). Особливу увагу слід приділити виявленню, фіксації і вилучення мікрооб’єктів.

2. Сліди, що вказують на застосування холодної та вогнепальної зброї, інших знарядь (кулі, гільзи, патрони, пижі, сліди пострілів і порізів).

3. Сліди боротьби (розірвані частини одягу, відірвані гудзики, волосся тощо).

4. Предмети, що належать злочинцям (зброя, зашморги, особисті речі).

5. Сліди автомобіля, що свідчать про його місце перебування, напрямок перевезення.

Допит потерпілих і свідків. Мета допиту потерпілих та свідків під час розслідування розбоїв, скоєних на автомобільному транспорті полягає в отриманні найбільш повної інформації про обставини вчиненого нападу, особистості злочинців, застосування зброї, викрадених предметах. В будь-якому випадку треба з’ясовувати наступне: - звідки і за яких обставин з’явилися злочинці; - кількість нападаючих і дії кожного; - докладний опис злочинців за методом словесного портрета; - характер спілкування злочинців між собою (що говорили, як зверталися один до одного тощо); - чим були озброєні злочинці, як використовували зброю, яким чином погрожували, у чому полягала суть загроз; - чи використовували злочинці транспорт, якщо використовували, то який (марка, колір, номерні знаки, особливості тощо); - в якому напрямку зникли злочинці і чи вільно орієнтувалися в населеному пункті або на місцевості; - найменування і докладний опис викраденого; - які сліди могли залишитися на злочинцях; - кого вони підозрюють у скоєнні даного злочину.

Освідування. Напад на водіїв автотранспортних засобів супроводжується застосуванням насильства (в основному фізичного), в результаті цього на потерпілих в більшості випадків залишаються сліди насильства. Тому необхідно потерпілих після допиту (а іноді і до нього) направляти на медичне освідування, що дозволить з’ясувати питання, що стосуються локалізації, тяжкості, давності, механізму заподіяння тілесних ушкоджень. При затриманні осіб, підозрюваних у скоєнні нападу на водіїв також необхідно оглянути останніх, тому що нерідко під час скоєння нападу між злочинцями і потерпілими зав’язується боротьба, тому виникає необхідність у проведенні огляду. Для виявлення на тілі й одязі підозрюваних слідів злочину повинні застосовуватися технічні засоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]