Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Stisly_konspekt_lektsiy_KP.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Юридична відповідальність корпорацій за порушення норм корпоративного права

Корпорація заснована на баланс] інтересів трьох груп осіб акціонерів, керівників і найманих робітників Якщо ці інтереси знаходяться в гармонічному сполученні то вони взаємодіють всередині корпорації Якщо баланс інтересів порушується то група осіб чи окремий представник групи з числа зазначених вище може порушити питання про задоволення своїх вимог, передбачених законом чи корпоративними нормами У цих випадках відповідати буде корпорація в цілому, незважаючи на те, що порушення прав окремих осіб, звичайно ж, з явилося справою рук конкретних людей, найчастіше керуючих Іншими словами мова йде про юридичну відповідальність корпорацій.

За які ж порушення на корпорацію може бути накладена відповідальність? Акціонери можуть мати наступні права, надані їм нормами корпоративного права:

  1. право знайомитися з документацією АТ;

  2. право на голос;

  3. право переважної покупки акцій;

  4. право на одержання дивідендів, оголошених АТ;

  5. право передати (продати, подарувати і т д ) акції зареєструвати цей акт шляхом внесення запису до реєстру акціонерів;

  6. право вільно розпоряджатися акціями й опротестовувати дії керуючих, що змусили схилити акціонера продати чи купити акції {наприклад, зробивши невірну, що вводить є оману заяву про фінансову ситуацію корпорації).

Процесуальні форми захисту прав корпорацій і їх учасників. Господарсько-процесуальний порядок захисту.

Господарські суди покликані сприяти за допомогою правових засобів зміцненню законності в економічних відносинах, захищати права, що охороняються законом й інтереси організацій У своїй діяльності вони керуються Конституцією України, законами, указами постановами, інструкціями міністерств відомств, а також корпоративними актами прийнятими в тій чи іншій корпорації

Однак є нормативні акти, спеціально присвячені правовому регулюванню діяльності господарських судів Це закон «Про господарські суди України» і Господарсько-процесуальний кодекс України, ГПК України).

Цивільно-процесуальний порядок захисту.

Цивільний процес (чи цивільно-процесуальне право) це самостійна галузь права, що регулює порядок розгляду судом цивільних справ, а також порядок примусового виконання судових рішень.

Основним нормативним актом, де зосереджені норми цивільного процесу, є Цивільний процесуальний кодекс України. У ньому встановлюється які дії й у якій послідовності відбуваються судом у ході розгляду справи хто може бути учасником суперечки, що дозволяється, а також які органи і як виконують судові рішення В даний час складається практика застосування нового Господарсько-процесуального кодексу України

Корпоративні фінанси. Статутний капітал корпорації.

Поняття і призначення статутного капіталу. Майнову основу корпорації складам так званий статутний капітал розмір якого зафіксований у статуті і який утвориться з коштів, отриманих корпорацією від її учасників.

Статутний капітал корпорації займає особливе положення серед її власних коштів, виконуючи наступні функції:

  1. Стартова функція. У ній знаходить своє вираження право учасників корпорації приступити до власної підприємницької діяльності Статутний фонд відображає закріплене в статуті товариства наявність матеріальної бази для ведення учасниками корпорації власної (незалежної) підприємницької діяльності

  2. Гарантійна функці.я Власне кажучи акціонерний капітал — це частина майна корпорації призначена для розплати з кредиторами, це як би той мінімум коштів, наявність яких завжди гарантується корпорацією.

Право власності на акціонерний капітал належить корпорації Акціонери продовжують залишатися власниками вартості вкладеного ними капіталу а стосовно корпорації знаходяться на положенні п членів і в зв’язку з цим несуть ризик можливих збитків від діяльності корпорації, Тому вони не можуть жадати від корпорацій внесеного ними капіталу за винятком ситуацій зв'язаних з реорганізацією і ліквідацією корпорації. Але навіть у цій крайній ситуації першість на відшкодування збитків мають кредитори, і лише теля задоволення їх вимог допускаються виплати акціонерам.

Крім того, приходиться враховувати і психологію підприємництва (ризик, азарт і т.п.). Тому в деяких країнах (наприклад, у США) відмовилися від вимоги обов’язково підтримувати визначений розмір статутного капіталу.

Проте ідея про його охорони поки превалює у світі, у тому числі і із Україні. Ця ідея обумовила три специфічні правила корпоративного права.

  1. заборона на покупку акціонерним товариством власних акцій;

  2. обмеження сплати дивідендів з коштів, що складають статутний капітал;

  3. технічно чітке розмежування статутного капіталу і поточних витрат.

Структура статутного капіталу. Статутний фонд створюється за рахунок внесків (паїв) засновників — для товариств і товариств з обмеженою відповідальністю, шляхом обміну грошових і майнових внесків на акції засновників і запрошених ними до участі в товаристві акціонерів — для акціонерних товариств.

Засновники и акціонери товариства можуть здійснювати свої внески у виді:

  • коштів (у карбованцях і іноземній валюті),

  • різних видів майна (будинку, спорудження, та ін.),

  • прав користування землею, водою й іншими природними ресурсами, будинками, спорудженнями,

  • інших майнових прав, у тому числі на використання винаходів, ноу-хау, авторського права на твір мистецтва, наприклад сценарій, рукопис, книгу і т.п. (важливо, щоб внесене у якості внеску майнове право було відчужуваним, тобто могло бути переданим, проданим на ринку з метою задоволення претензій кредиторів).

Вартість внесеного майна чи майнового права визначається спільним рішенням учасників товариства.

Щоб уникнути фікцій вся сума оголошеного статутного капіталу повинна бути розподілена між засновниками АТ до дати його реєстрації наявність на цей момент акцій, призначених до розміщення шляхом відкритої підписки, продажу, не допускається Відповідно до Закону «про господарські товариства» статутний капітал повинний бути оплачений на 50% протягом перших 30 днів після видачі тимчасового свідчення про реєстрацію АТ і цілком — протягом першого року діяльності АТ у противному випадку товариство визнається не дійсним або оголошений статутний фонд підлягає зменшенню до його фактичного розміру.

Збільшення статутного капіталу. Це питання регулюється законодавством лише по основних параметрах детальне ж пророблення стосовно до особливостей конкретного акціонерною товариства він знаходить у спеціальному корпоративному нормативному акті, який звичайно так і називається Положення про порядок збільшення (зменшення) статутного капіталу.

Зменшення статутного капіталу допускається при відсутності претензій з боку кредиторів товариства.

Фонди і резерви корпорації:

Формування фондів коштів — один з найважливіших напрямків діяльності фінансового менеджера Вся чорнова робота падає саме на нього Однак оскільки питання формування грошових фондів є ключовим, остільки рішення по ньому повинні прийматися загальними зборами В остаточному виді це — корпоративний акт Положення про порядок утворення і використання спеціальних фінансових фондів і резервів На практиці ж дане питання найчастіше передається на затвердження ради директорів, тому що тут потрібна кваліфікація, якою володіє далеко не кожен акціонер.

Розподіл прибутку в корпорації Принцип розподілу чистого прибутку.

Об'єктом розподілу прибутку є балансовий прибуток підприємства Під його розподілом розуміється напрямок прибутку в бюджет і по статтях використання на підприємстві Принципи розподілу прибутку можна сформулював в такий спосіб:

  1. прибуток розподіляється між підприємством і державою, що встановлює ставки податків і зборів.

  2. величина прибутку що залишається у підприємства не повинна знижувати його зацікавленості в рості обсягу виробництва і полипшенні результатів виробничої господарської і фінансової діяльності,

  3. прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, повинен в першу чергу спрямовуватися на накопичення, що забезпечує подальший розвиток і тільки частина яка залишилася — на споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]