Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / МУ КомпМереж 2к Авт.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

1.3. Контрольні питання

  1. Що таке топологія мережі?

  2. Які типи топологій мереж використовуються?

  3. Які існують типи ліній зв'язку?

  4. Що відноситься до мережного обладнання?

  5. Що таке комп'ютерна мережа?

  6. Які є основні комунікаційні пристрої? Їх функції?

  7. Що таке пропускна здатність лінії зв'язку?

  8. Для чого використовується повторювач?

  9. Для чого використовується концентратор?

  10. Для чого використовується міст?

  11. Для чого використовується комутатор?

  12. Для чого використовується маршрутизатор?

  13. Для чого призначений протокол?

  14. Для чого призначені протоколи передачі даних?

  15. Охарактеризуйте мережу типу клієнт-сервер.

Лабораторна робота № 2

Основи роботи в комп'ютерних мережах і Internet.

Мережеві утиліти, їх використання

Мета роботи: визначити налаштування для підключення до локальної мережі та мережі Internet за допомогою утиліти ipconfig. Досліджувати попередньо-тимчасові характеристики фрагментів мережі Internet за допомогою утиліти ping. Досліджувати топології фрагментів мережі Internet за допомогою утиліти tracert. Вивчити протокол IP.

2.1. Теоретичні відомості

2.1.1. Системні утиліти мережевої діагностики

2.1.1.1. Утиліта ipconfig

Утиліта ipconfig (IP configuration) призначена для налаштування протоколу IP операційної системи Windows. У даній лабораторній роботі ця утиліта буде використовуватися тільки для отримання інформації про з'єднання по локальній мережі. Для отримання цієї інформації виконайте ПускВиконатиcmd та у командному рядку введіть: ipconfig /all

2.1.1.2. Утиліта ping

Утиліта ping (Packet Internet Groper) використовується для налагодження мереж і служить для примусового виклику відповіді конкретного комп'ютера. Вона дозволяє перевіряти роботу програм TCP/IP на віддалених комп'ютерах, адреси пристроїв в локальній мережі, адреси і маршрут для віддаленого мережного пристрою. У виконанні команди ping беруть участь система маршрутизації, схеми дозволу адрес і мережеві шлюзи. Це утиліта низького рівня, яка не вимагає наявності серверних процесів на комп'ютері які перевіряються, тому успішний результат при проходженні запиту зовсім не означає, що виконуються будь-які сервісні програми високого рівня, а говорить про те, що мережа знаходиться в робочому стані, живлення комп'ютера, що перевіряється включене, і комп'ютер не відмовив ("не висить").

Запити утиліти ping передаються по протоколу ICMP (Internet Control Message Protocol). При отриманні такого запиту, програмне забезпечення, яке реалізує протокол IP, посилає ехо-відповідь. Якщо комп'ютер, який перевіряється, в момент отримання запиту був завантажений більш пріоритетною роботою (наприклад, обробкою і перенаправленням великого обсягу трафіка), то відповідь буде відправлена не відразу, а як тільки закінчиться виконання більш пріоритетного завдання. Тому слід врахувати, що затримка, яка розраховується утилітою ping, викликана не тільки пропускною спроможністю каналу передачі даних до комп'ютера, який перевіряється, але і завантаженістю цього комп'ютера.

Ехо-запити надсилаються вказану кількість разів (параметр -n). За замовчуванням передається чотири запити, після чого виводяться статистичні дані.

Зверніть увагу: оскільки з утиліти ping починається хакерська атака, деякі сервери з метою безпеки можуть не посилати ехо-відповіді (наприклад, www.microsoft.com). У такому випадку необхідно ввести команду переривання (CTRL+C).

Формат команди: ping [-t][-a][-n][-l][-f][-i TTL][-v TOS]

[-r][][ім'я комп'ютера][[-j Перелік вузлів]/[-k Перелік вузлів]][-w]

Таблиця 2.1 - Параметри утиліти ping

Ключі

Функції

-t

Відправка пакетів на вказаний вузол до команди переривання

-a

Визначення назви вузла за IP-адресою

-n

Кількість надісланих запитів

-l

Розмір буфера відправки

-f

Встановлення прапора, який забороняє фрагментацію пакета

-i TTL

Задання часу життя пакета (поле "Time To Live")

На практиці більшість опцій у форматі команди можна опустити, тоді в командному рядку може бути: ping ім'я вузла (для зациклення виводу інформації про з'єднання використовується параметр -t; для виведення інформації n-раз використовується опція -n кількість разів).