Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / МУ КомпМереж 2к Авт.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

5.1.2. Списки

Списки – важливий інструмент, вони застосовуються для організації та угруповання даних. В HTML можна виділити кілька типів списків: маркований; нумерований; список визначень. Вони відрізняються за типами подання інформації.

5.1.2.1 Маркований список

Марковані списки – це списки, в яких пункти відзначаються з допомогою різних символів. Такі списки ще називають ненумерованими, або непорядковими, тому що для елементів цього списку послідовність неважлива. Для створення маркованих списків в HTML передбачений тег <UL>…</UL>. Пункти списку знаходяться всередині елемента UL. Кожен пункт починається з елемента LI. У елемента UL є атрибут type, що визначає вид маркера списку.

Він може приймати такі значення:

 (circle) – створює маркер у вигляді кола, білий у середині;

 (square) – створює маркер у вигляді квадрата;

 (disc) – створює маркер у вигляді кола, зафарбованого чорним кольором.

5.1.2.2 Нумерований список

Для створення впорядкованих списків застосовуються теги <OL>…</OL>. У тегу <OL> є атрибут type, який задає формат символів, використовуваних для нумерації. Наступні значення атрибута type вказують, що пункти будуть нумеруватися за допомогою:

A – заголовних букв латинського алфавіту;

a – малі літери латинського алфавіту;

I – заголовних римських цифр;

i – рядкових римських цифр;

1 – арабських цифр.

Другим атрибутом тегу OL є атрибут start, який вказує, з якого числа починати нумерацію всього списку.

5.1.2.3. Список визначень

Список визначень – це особливий вид списку, який застосовується для форматування словників або коли необхідно пояснювати значення термінів. Особливість списку визначень випливає з його функцій: елемент такого списку завжди складається з двох частин. Перша частина задає слово яке визначається, а друга – опис або розшифровку терміну. При цьому форматування робиться таким чином, що опис терміну відображається з відступом від краю екрана і, можливо, з пропуском рядка від визначення. Для організації списків визначень служать теги <DL>…</DL> – всередині нього будуть знаходитися визначення та опис терміну. У цього тегу немає атрибутів, крім стандартних style і class, за допомогою яких до даного визначення можна підключити стилі. Щоб внести інформацію всередину тегу <DL>, потрібно задати теги <DT> і <DD>. Перший використовується для того, щоб задати визначення, і в нього немає ніяких особливих атрибутів. Другий застосовується для опису терміну з тегу <DT>.

5.1.3. Посилання

Зовнішніми посиланнями називають посилання на об’єкти, розташовані поза поточною сторінкою. Це можуть бути малюнки, інші сторінки сайту, мультимедійні додатки. Основою зовнішніх посилань є URL-адреса об’єкта, на який ви збираєтеся послатися.

Внутрішні посилання організують переходи всередині одного HTML-документа. Вони застосовуються, коли на одній сторінці багато тексту. Для простоти навігації можна створити посилання, при натисканні кнопкою мишки на яких користувач автоматично перейде до потрібної частини документа.

Для створення посилань у мові HTML використовують тег <A></A>(anchor - якір). Атрибути, які використовуються у посиланні, наведені в таблиці 5.2.

Таблиця 5.2 - Атрибути тега <а>

Атрибут

Призначення

href

Задає адресу документа, на який слід перейти. Є обов'язковим атрибутом для тегу <a>. Може містити як відносну, так і абсолютну адресу сторінки. А також протоколи відмінні від http, наприклад ftp, mailto, ed2 і тощо.

name

Встановлює ім'я якоря, для визначення позиціонування посилання всередині документа.

target

Встановлює ім'я вікна, в якому буде завантажений документ. Можливі такі варіанти використання: _blanc – в нове вікно браузера; _parent – у фрейм-батько; _self – в поточне вікно; _top – в повне вікно браузера

title

Додає спливаючу підказку до тексту посилання