Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / КЛ KомпМереж 2к АВт.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

53

Міністерство освіти і науки України

Одеська національна академія харчових технологій

Кафедра комп'ютерних систем

і управління бізнес-процесами

Конспект лекцій

з курсу

"Комп'ютерні мережі"

для студентів напряму підготовки 6.050202 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" денної та заочної форм навчання

Затверджено

Методичною радою ОНАХТ

протокол № 5 від 28.02.2013 р.

Одеса ОНАХТ 2013

Конспект лекцій з курсу "Комп'ютерні мережі" для студентів напряму підготовки 6.050202 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" денної та заочної форм навчання // Ю.Г. Лобода: ОНАХТ, 2013, 52 с.

Укладач

Ю.Г. Лобода, канд. пед. наук, доцент

Відповідальний за випуск

завідувач кафедри КС і УБП, В.Е. Волков, канд. фіз. -мат. наук., доцент

ВСТУП

Широке впровадження персональних комп’ютерів в різноманітних сферах діяльності людини потребує вивчення наукових та практичних основ їх раціонального використання. Усі процеси життєдіяльності людського суспільства відбуваються за допомогою інформації. Мережні технології значно полегшують роботу сучасного управлінця та простого робітника. Наявність комп’ютерних мереж скорочує час пошуку інформації, полегшує доступ до різних програм. Тому знання основних принципів мережних технологій, зокрема Internet-технологій вкрай необхідне сучасним менеджерам.

Метанавчання студентів основам комп'ютерних мереж і телекомунікації - забезпечити знання теоретичних і практичних основ в організації та функціонуванні комп'ютерних мереж і телекомунікації, вміння застосовувати у професійній діяльності розподілені дані, прикладні програми та ресурси мереж.

Предмет дисципліни - теоретичні та практичні засади в галузі комп'ютерних мереж і телекомунікації.

На лекціях вивчається матеріал, необхідний користувачам для практичної роботи на ПК. Після прослуховування лекцій студенти повинні знати: основи побудови та принципи функціонування локальних та глобальних комп’ютерних, типові топології комп’ютерних мереж; інтерфейс користувача локальних комп’ютерних мереж, створених на базі ОС Windows, Windows NT Workstation; основи передачі даних по протоколу TCP/IP, принципи організації URL-адрес; принципи пошуку інформації в мережі Інтернет, основи використання електронної пошти.

Після закінчення навчання студенти повинні вміти: працювати у локальних комп’ютерних мережах та глобальній комп’ютерній мережі Internet; проектувати та структурувати обчислювальні мережі, обирати топологію мереж та апаратне забезпечення мереж; знаходити потрібну інформацію в мережі Інтернет за допомогою пошукових серверів; працювати з електронною поштою, відправляти і приймати повідомлення.

1. Комп'ютерні мережі та мережні технологІї

1.1. Відомості про комп’ютерні мережі

Комп'ютерна мережа– це сукупність комп'ютерів та телекомунікаційного обладнання, що забезпечує інформаційний обмін комп'ютерів у мережі. Основне призначення комп'ютерних мереж - забезпечення доступу до розподілених ресурсів.

Телекомунікації(грецьк. tele - вдалину, далеко і лат. Communicatio - спілкування) – це передача і приймання будь-якої інформації (звука, зображення, даних, тексту) на відстань по різних електромагнітних системах (кабельних і оптоволоконних каналах, радіоканалах та інших провідних і бездротових каналах зв'язку).

Телекомунікаційна мережа– це система технічних засобів, за допомогою якої здійснюються телекомунікації.

До телекомунікаційних мереж належать:

  1. Комп'ютерні мережі (для передачі даних).

  2. Телефонні мережі (передача голосової інформації).

  3. Радіомережі (передача голосової інформації).

  4. Телевізійні мережі (передача голосу та зображення).