Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / МУ КомпМереж 2к Авт.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

50

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеська національна академія харчових технологій

Кафедра комп'ютерних систем

і управління бізнес-процесами

Методичні вказівки

до практичних та лабораторних робіт з курсу

"Комп'ютерні мережі"

для студентів напряму підготовки 6.050202 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" денної та заочної форм навчання

Затверджено

радами спеціальностей 7.05020201; 8.05020201 та напрямів підготовки бакалаврів 6.050202

протокол № 5 від 4.03.2013 р.

Одеса ОНАХТ 2013

Методичні вказівки та завдання до практичних та лабораторних робіт з курсу "Комп'ютерні мережі" для студентів напряму підготовки 6.050202 "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології" денної та заочної форм навчання // уклад. Ю.Г. Лобода, О.Ю. Орлова, О.П. Соколова. Одеса: ОНАХТ, 2013, 49 с.

Укладачі

Ю.Г. Лобода, канд. пед. наук, доцент,

О.Ю. Орлова, асистент,

О.П. Соколова, асистент

Відповідальний за випуск

завідувач кафедри КС і УБП, В.Е. Волков, канд. фіз. -мат. наук., доцент

ВСТУП

Основною метою викладання дисципліни "Комп'ютерні мережі" для студентів напряму підготовки 6.050202 є розкриття студентам можливостей використання сучасних телекомунікаційних технологій для успішного здійснення інформаційно-комп’ютерної діяльності у сфері автоматизації, що передбачає оволодіння знаннями, уміннями і навичками роботи у локальних, корпоративних та глобальних комп’ютерних мережах, адміністрування інформаційних ресурсів, успішного та безпечного ведення бізнесу в мережі Інтернет.

В результаті проведення лабораторних робіт студенти повинні знати: інтерфейс користувача локальних комп’ютерних мереж, створених на базі ОС Windows, Windows NT Workstation; основи передачі даних за протоколом TCP/IP, принципи організації URL-адрес; принципи пошуку інформації в мережі Інтернет, основи використання електронної пошти; основи программування у мережі з використанням мови HTML та мови JavaScript; вміти: працювати з програмою-браузером Internet Explorer, знаходити потрібну інформацію в мережі Інтернет за допомогою пошукових серверів, працювати з електронною поштою, відправляти і приймати повідомлення, приймати й обробляти інформацію з мережі Інтернет, створювати прості WEB-сторінки з використанням HTML-протоколу.

Лабораторна робота № 1 Апаратне забезпечення комп'ютерних мереж. Топології мереж

Мета роботи: ознайомитись з структурою та призначенням структурних одиниць локальних комп’ютерних мереж. Вивчити апаратні засоби структуризації мережі, навчитися розробляти різні варіанти топології комп'ютерних мереж.

1.1. Теоретичні відомості

1.1.1. Топології мереж

Термін топологія може вживатися для позначення двох понять – фізичної топології і логічної топології.

Фізична топологія – спосіб фізичного з'єднання комп'ютерів за допомогою середовища передачі, наприклад, ділянками кабеля.

Логічна топологія визначає реальні шляхи руху сигналів при передачі даних за використовуваною фізичною топологією. Таким чином, логічна топологія описує шляхи передачі потоків даних між мережевими пристроями.

Топологія мережі обумовлює її характеристики. Зокрема, вибір тієї або іншої топології впливає: на склад необхідного мережевого обладнання; характеристики мережевого обладнання; можливості розширення мережі; спосіб управління мережею.