Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / МУ КомпМереж 2к Авт.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

1.1.2. Базові топології

Все мережі будуються на основі трьох базових топологій: загальна шина (bus); зірка (star); кільце (ring). Кожній із цих топологій властиві свої переваги і недоліки.

Хоча самі по собі базові топології нескладні, в реальності часто зустрічаються досить складні комбінації, об'єднуючі властивості декількох топологій.

1.1.2.1. Загальна шина (bus)

Топологія "загальна шина" відноситься до найбільш простих і широко поширених топологій. "Загальна шина" (рис. 1.1) – це топологія, при якій всі комп’ютери паралельно підключаються до однієї лінії зв’язку й інформація від кожного комп’ютера одночасно передається всім іншим комп’ютерам у вигляді електричних сигналів, проте інформацію приймає тільки той, адреса якого відповідає адресі одержувача, зашифрованій в цих сигналах.

SHAPE \* MERGEFORMAT

Рис. 1.1 - Мережна топологія "загальна шина"

        1. Зірка (star)

При топології "Зірка" (рис. 1.2) всі комп'ютери з допомогою сегментів кабелю підключаються до центрального компонента, іменованого концентратором (hub). Сигнали від передавального комп'ютера надходять через концентратор до всіх інших. У мережах з топологією "Зірка" підключення кабелю та управління конфігурацією мережі централізовано.

Рис. 1.2 - Мережна топологія "зірка"

        1. Кільце (ring)

Топологія "Кільце" (рис 1.3) – це топологія, у якій кожний комп’ютер з’єднаний лініями зв’язку тільки із двома іншими: від одного він тільки одержує інформацію, а іншому тільки передає. На кожній лінії зв’язку, як і у випадку зірки, працює тільки один передавач і один приймач. Це дозволяє відмовитися від застосування зовнішніх термінаторів.

Рис. 1.3 - Мережна топологія "Кільце"

Важлива особливість кільця полягає в тому, що кожний комп’ютер ретранслює (відновлює) сигнал, тобто виступає в ролі репітера, тому загасання сигналу у всьому кільці не має ніякого значення, важливо тільки загасання між сусідніми комп’ютерами кільця. Чітко виділеного центра в цьому випадку немає, всі комп’ютери можуть бути однаковими. Однак досить часто в кільці виділяється спеціальний абонент, що управляє обміном або контролює обмін.

1.1.3. Комунікаційні пристрої

Ефективність мережі може бути значно підвищена за рахунок використання:

  • мостів (Local brіdge), які пропускають пакет інформації з одного свого порту на інший тільки в тому випадку, коли його відправник і отримувач знаходяться по різні сторони;

  • маршрутизаторів (router), які керують маршрутом проходження пакета інформації;

  • концентраторів (hub), багатопортових активних елементів, здатних здійснювати більш складні операції з потоками інформації, зокрема підсилення сигналу і фільтрацію шумів, а також контроль за станом пристроїв, що підключені до портів;

  • комутаторів (swіtch), що забезпечують передачу пакета інформації між будь-якими двома із своїх портів, що збільшує у відповідне число раз пікову пропускну спроможність мережі.

1.2. Практична частина

  1. Необхідно провести техніко-економічне зіставлення комп'ютерних мереж, створених за різними топологіями (загальна шина, зірка, кільце). Для цього потрібно вирахувати витрати на створення мережі (коаксіальний кабель, вита пара, придбання концентратора на різну кількість портів тощо). Мережа будується для об'єднання комп'ютерів 3х відділів. Кількість комп'ютерів у кожному відділі дорівнює варіанту.

  2. Вихідні дані для техніко-економічного розрахунку:

  • ціна за коаксіальний кабель  7 грн/м;

  • ціна за з'єднання "вита пара"  10 грн/м;

  • вартість концентратора: HUB на 5 портів  100 грн.;

  • вартість концентратора: HUB на 8 портів  180 грн.;

  • вартість концентратора: HUB на 16 портів  350 грн.

  1. Порівнявши результати техніко-економічного розрахунку різних топологій комп'ютерних мереж та їхні експлуатаційні характеристики, необхідно було зробити висновок про прийнятність побудови мережі за тим або іншим варіантом.

  2. Надати не менше 3-х розроблених варіантів комп'ютерних мереж з розрахунками, висновками. Захистити роботу.