Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.сети / КЛ KомпМереж 2к АВт.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

2.8.2. Стек ipx/spx

Цей стек є оригінальним стеком протоколів фірми Novell. Його розроблено для мережної операційної системи NetWare ще на початку 80-х років. Назву стеку надали протоколи мережного і сеансового рівнів Інтернетwork Packet Exchange (IPX) і Seguenced Packed Exchange (SPX). Популярність стека IPX/SPX безпосередньо пов'язана з операційною системою Novell NetWare.

Багато особливостей стека IPX/SPX обумовлено орієнтацією ранніх версій Novell Netware на роботу в локальних мережах невеликих розмірів, що складаються з персональних комп'ютерів з скромними ресурсами. Зрозуміло, що для таких комп'ютерів компанії Novell потрібні були протоколи, на реалізацію яких була б потрібна мінімальна кількість оперативної пам'яті, які б швидко працювали на процесорах невеликої обчислювальної потужності.

Тому протоколи стеку IPX/SPX доцільно було використовувати в локальних мережах. У великих корпоративних мережах, вони перевантажували повільні глобальні зв'язки широкомовними пакетами, які інтенсивно використовуються кількома протоколами цього стека (наприклад, для встановлення зв'язку між клієнтами і серверами).

Ця обставина, а також те, що стек IPX/SPX є власністю фірми Novell і ліцензію за використання потрібно платити саме Novell, довгий час залишало його використання лише у мережах NetWare.

Проте з моменту випуску версії NetWare 4.0 Novell змінила свою політику і внесла до своїх протоколів серйозні зміни для адаптації в корпоративних мережах. Зараз стек IPX/SPX реалізовано не лише в Netware, але і в інших популярних мережних операційних системах.

2.8.3. Стек NetBios/smb

Цей стек широко використовується в продуктах компаній IBM і Microsoft. На фізичному і канальному рівнях цього стека використовуються поширені протоколи. На верхніх рівнях протоколи NETBIOS і SMB.

Протокол NETBIOS (Network Basic Input/Output System) з'явився в 1984 році як розширення стандартних функцій базової системи введення/виводу (BIOS) IBM РС для мережної програми РС Network фірми IBM. Згодом, цей протокол було замінено на протокол розширеного користувацького інтерфейсу NETBEUI - NETBIOS Extended User Interface.

Протокол NETBEUI розроблявся як ефективний протокол, що споживає мало ресурсів і призначений для мереж, які налічують не більше 200 робочих станцій. Цей протокол містить багато корисних мережних функцій, які можна віднести до мережного, транспортного і сеансового рівнів моделі OSI, проте з його допомогою є неможливою маршрутизація пакетів. Це обмежує застосування протоколу NETBEUI для локальних мереж, що не поділені на підмережі, і робить неможливим його використання в складених мережах.

Протокол SMB (Server Message Block) виконує функції сеансового, представницького і прикладного рівнів. На основі SMB реалізовано файлову службу, а також служби друку і передачі повідомлень між застосуваннями.

2.8.4. Інші стеки

Стеки протоколів SNA фірми IBM, DECnet корпорації Digital Equipment і AppleTalk/AFP фірми Apple застосовуються в основному в операційних системах і мережному обладнанні цих фірм.

2.8.5. Відповідність рівням моделі osi

Всі розглянуті стеки протоколів певною мірою відповідають рівням моделі OSI. Але часто ця відповідність є умовною, оскільки модель OSI є лише загальним керівництвом. А конкретні протоколи розроблялися для вирішення конкретних специфічних завдань, причому багато з них з'явилися до розробки моделі OSI. В більшості випадків розробники стеків віддавали перевагу швидкості роботи мережі у збиток модульності - жоден стек не поділено на сім рівнів. Найчастіше в стеку явно присутніми є лише 3-4 рівні:

  • Рівень мережних адаптерів, в якому реалізовано протоколи фізичного і канального рівнів.

  • Мережний рівень.

  • Транспортний рівень.

  • Службовий рівень, що поєднує функції сеансового, представницького і прикладного рівнів.