Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ФО 1.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

7.4. Оцінка та документальне оформлення нематеріальних активів

Згідно п. 10 П(С)БО № 8 придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства по первинній вартості". Пункт 11 стандарту роз'яснює, що “первинна вартість придбаного нематеріального активу складається з вартості придбання, мита, податків, що не підлягають відшкодуванню, інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням і доведенням до стану, придатного для використання за призначенням".

Первинною вартістю безоплатно отриманих нематеріальних активів є їх справедлива вартість на дату отримання.

Первинною вартістю нематеріальних активів, внесених засновниками в статутний капітал підприємства, визнається узгоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість. Нематеріальні активи, отримані внаслідок об'єднання підприємств, оцінюються по їх справедливій вартості. Витрати на сплату процентів за кредит не включаються в первинну вартість нематеріальних активів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок кредиту банку.

Первинна вартість нематеріального активу, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані з створенням цього нематеріального активу і доведенням його до стану придатного для використання за призначенням.

Первинна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей і терміну використання, які приведуть до збільшення спочатку очікуваних майбутніх економічних вигід.

Пункт 5 стандарту свідчить, що “бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться пооб’єктно", але не обмовляється порядок оприбуткування і підтвердження первинними документами. У документі на надходження або оприбуткування нематеріального активу повинно бути:

- докладна характеристика об'єкта;

- термін корисного використання;

- норма зносу;

- підрозділ, в якому буде використовуватися.

Документ завіряється підписами і до нього обов'язково прикладається опис і порядок користування. Облік інвентарних об'єктів нематеріальних активів ведеться із застосуванням Типових форм первинного обліку основних фондів, затверджених наказом Мінстата України від 29.12.1995 м. № 352.

7.5. Синтетичний облік нематеріальних активів

Бухгалтерський облік наявності та руху нематеріальних активів, прийнятих на баланс, ведеться на інвентарному балансовому рахунку 12 “Нематеріальні активи”. Для відображення гудвілу використовується окремий контрактивний рахунок 19 “Гудвіл при придбанні”.

По Д-ту 12 відображається придбання або отримання в результаті розробки нематеріальних активів. По К-ту 12 відображається вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством в подальшому економічних вигод від його використання, а також сума уцінки нематеріальних активів.

Надходять на підприємство нематеріальні активи внаслідок купівлі, безкоштовної передачі або створення власними силами, або як внесок засновників до статутного капіталу.

В результаті внеску засновників (учасників) до статутного капіталу в бухгалтерському обліку роблять запис:

Д-т. 12 К-т. 46 - на суму справедливої вартості внесеного нематеріального активу, погодженої засновниками (учасниками).

Надходження нематеріальних активів з оплатою за готівку і безготівкові кошти відображають наступними записами:

на суму передплати Д-т. 371 К-т. 311

на суму податкового кредиту Д-т. 641 К-т. 644

на суму купівельної вартості без ПДВ Д-т. 154 К-т. 631

на суму ПДВ Д-т. 644 К-т. 631

відображено взаємозалік заборгованості Д-т. 631 К-т. 371

на суму первісної вартості нематеріальних активів Д-т. 12 К-т. 154

Нематеріальні активи отримані безоплатно оцінюються за справедливою вартістю на дату отримання цих активів і відображаються:

на суму справедливої вартості отриманого нематеріального активу

Д-т. 12 К-т. 424

на суму нарахованої амортизації

Д-т. 424 К-т. 745

Д-т. 23,91,92,93 К-т. 133

При виготовленні НА власними силами підприємство всі витрати акумулює на рахунку 154 “Придбання (створення) нематеріально активу” і після доведення об’єкту НА до стану придатного для використання він зараховується на баланс як НА за первісною вартістю.

Нарахування амортизації по НА аналогічно як по основним засобам.

Списання НА з балансу підприємства здійснюється в разі його вибуття або в наслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання. Вибуття НА супроводжується бухгалтерськими проводками, аналогічними, як вибуття основних засобів.

При ліквідації програмного забезпечення підприємство не одержує ніякого доходу, тому в бухгалтерському обліку ця операція відображається таким чином:

Д-т. 133 К-т. 12 - на суму нарахованого зносу

Д-т 976 К-т. 12 - на суму залишкової вартості