Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ(укр).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
16.43 Mб
Скачать

3

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеська національна академія харчових технологій

Кафедра комп'ютерних систем

і управління бізнес-процесами

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З КУРСУ «ІНФОРМАційні системи та технології»

для студентів напряму підготовки

6.140103

денної та заочної форм навчання

Затверджено

Методичною радою ОНАХТ

протокол № від . . 2012 р.

Одеса ОНАХТ 2012

Конспект лекцій з курсу «Інформаційні системи та технології» для студентів напряму підготовки 6.140103 денної та заочної форм навчання // Укл. Н.О.Макоєд, М.С. Перетяка, Одеса: ОНАХТ, 2012, 66 с.

Укладачі Н.О. Макоєд, канд. пед. наук, доцент,

М.С. Перетяка, канд. техн. наук, доцент.

Відповідальний за випуск

завідувач кафедри КС і УБП, В.Е. Волков, канд. фіз. -мат. наук., доцент

ВСТУП

Курс «Інформаційні системи та технології» вивчається протягом семестру і включає наступні теми: операційна система Windows, текстовий редактор Word, табличний процесор Excel, система управління базами даних Access.

У конспекті лекцій теми об'єднані у розділи. У кожному розділі за досліджуваними темами дані теоретичні відомості й наведені приклади рішення практичних завдань. Конспект може бути корисний студентам при виконанні лабораторних робіт, підготовці до заліків і іспитів, а студентам заочної форми навчання - при самостійному вивчанні тем курсу.

Розділ 1. Розвиток інформаційних технологій. Операційна система Windows

1.1. Інформація й інформатика

Інформація - це відомості, повідомлення, сигнали й т.д., на основі аналізу яких приймаються рішення людиною або технічним пристроєм. Інформація може бути представлена в різних формах (наприклад, у числовій, символьній, звуковій, відео або графічній формі). При введенні в персональний комп'ютер (ПК) будь-якої інформації вона автоматично перетворюється в цифрову двійкову форму. Цифру двійкової системи 0 або 1 називають бітом. Біт - найменша одиниця вимірювання інформації. Наприклад, число 5 у двійковій системі числення буде представлено як 101. Більші одиниці вимірювання інформації: 1 Байт = 8 біт; 1 Кілобайт = 1024 байт; 1 Мегабайт = 1024 Кбайт; 1 Гігабайт =1024 Мбайт; 1Терабайт =1024 Гбайт, 1 Петабайт =1024 Терабайт.

ПК може зберігати двійкові числа, виконувати арифметичні й логічні операції над ними за допомогою спеціальних команд і виводити результати на екран або інші вивідні пристрої. Сукупність таких команд називають програмою для ПК. Програму складають за заздалегідь розробленим алгоритмом розв'язуваного завдання.

Інформатика = інформація + автоматика. Термін інформатика вперше з'явився в 1961 р. і був призначений для позначення галузі автоматичної переробки інформації у всіх сферах людської діяльності.

Коротка історія розвитку обчислювальної техніки

В 1642 році французький математик і фізик Блез Паскаль уперше розробив механічну машину, що виконує додавання і віднімання. Німець Г.В. Лейбніц в 1676 році розробив машину для 4-х математичних дій. З 1937 по 1944 рік американський фізик Г.Г. Айкен керує роботами зі створення електромеханічної машини МАРКО 1 із програмним керуванням.

Ера електронних машин починається будовою ЕОМ ЕНІАК у 1945 році американськими вченими Д. Моучлі і П. Еккертом. В 1951 році в Україні під керівництвом академіка С.А. Лебедєва була розроблена перша в СРСР машина МЕЛМ (мала електронна лічильна машина). Ера ЕОМ характеризується п'ятьма поколіннями (від лампових ЕОМ до ПК). Кожне покоління характеризувалося вдосконалюванням технічної бази ЕОМ і їхнім програмним забезпеченням.

В 1977 в Америці С. Джобс і С. Возняк побудували перший ПК Apple. Однак у 1981 році фірмі IBM вдалося випустити більш вдалу модель персонального комп'ютера, яка на найближчі десятиліття стала еталоном ПК і завоювала всі світові ринки.