Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologia_ispr(1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.98 Mб
Скачать

Ефект впливу екологічних факторів

Рис. Залежність відповідної реакції організму від ступеня вираженості екологічного фактору:

А — загальна схема;

Б — схема для теплокровних та холоднокровних тварин

Зони витривалості:

  • зона оптимуму – діапазон сили фактору, в межах якого організм проявляє максимуму життєдіяльності і спостерігається його зростання, розвиток і розмноження

  • зона нормальної життєдіяльності – діапазони сили фактору, в межах яких організм проявляє нормальну життєдіяльність і спостерігається його зростання і розвиток, але розмноження вже неможливо

  • зона виживання – діапазони сили фактору, в межах яких організм виявляє знижену життєдіяльність, здатну забезпечити тільки його існування, але недостатню, щоб забезпечити його зростання, розвиток і розмноження

  • зона пригнічення або зона песимуму – діапазони сили фактору, в межах яких фактор спричиняє гальмівну дію на організм і життєдіяльність його настільки знижена, що в кінцевому підсумку може відбутися загибель організму.

Питання для самоконтролю

  1. Закони Б. Коммонера.

  2. Закон збереження і перетворення енргії.

  3. Закон лімітуючого чинника.

  4. Закон толерантності.

  5. Закон оптимальності.

  6. Правило 1 %.

  7. Закон розвитку та існування біосистем за рахунок оточення.

  8. Закон біогенної міграції атомів.

  9. Закон константності.

  10. Закон кореляції.

  11. Закон обмеженості природних ресурсів.

  12. Закон розвитку довкілля.

  13. Закон зменшення енерговіддачі в природокористування.

  14. Закон ґрунтовичерпання (зменшення родючості).

  15. Трофічні ланцюги.

  16. Продуктивність екосистем.

  17. Екологічні піраміди.

  18. Поняття про середовище, їх елементи.

  19. Уявлення про екологічні фактори.

  20. Характеристика абіотичних факторів.

  21. Характеристика біотичних факторів.

  22. Характеристика антропогенних факторів.

  23. Класифікації екологічних факторів.

  24. Кліматичні фактори.

  25. Едафічні фактори.

  26. Орографічні фактори.

  27. Фактори водного середовища.

  28. Лімітуючий фактор.

  29. Ефект впливу екологічних факторів.

Тема 3

Екологічні проблеми сучасності. Екологічна криза. Забруднення. Охорона НПС у промисловості та транспорті

План

  1. Екологічні проблеми сучасності.

  2. Екологічна криза.

  3. Забруднення.

  4. Охорона НПС у промисловості та транспорті.

4.1. Паливно-енергетичний та гірничодобувний промислові комплекси: їх вплив на природне середовище

4.2. Заходи екологізації металургійного виробництва та машинобудування

4.3. Екологічні проблеми транспорту

1. Екологічні проблеми сучасності

Екологічна проблема — це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків.

Виділяють шість груп екологічних проблем:

  • атмосферні (забруднення атмосфери: радіологічне, хімічне, механічне, теплове);

  • водні (виснаження і забруднення поверхневих і підземних вод, забруднення морів і океанів);

  • геолого-геоморфологічні (інтенсифікація несприятливих геолого-геоморфологічних процесів, порушення рельєфу і геологічної будови);

  • грунтові(забруднення грунтів, ерозія, дефляція, вторинне засолення, заболочування і ін.);

  • біотичні (зведення рослинності, деградація лісів, пасовищна дигресія, скорочення видової різноманітності і ін.);

  • комплексні (ландшафтні) — запустинювання, зниження біорізноманітності, порушення режиму природоохоронних територій.

Глобальні виклики людству

Більшість політичних, економічних, соціальних, екологічних, культурологічних глобальних викликів, що постали сьогодні перед людством пов’язані з кризою відносин суспільства з природою. Серед них особливо гострими є проблеми:

–виснаження природних ресурсів і деградації компонентів природи,

–перевищення рівня антропогенного навантаження на природу над можливостями екологічної ємності планети,

–нерівномірний доступ населення окремих держав до ресурсів планети,

–невідповідність чисельності населення можливостям забезпечення його окремими видами ресурсів,

–нерівномірність обсягів споживання окремих видів ресурсів, доступу до чистої води,

–загострення проблеми бідності і значного погіршення умов життя сотень мільйонів мешканців планети.

Практично всі зазначені проблеми, та їх наслідки з різним ступенем інтенсивності проявилась і в Україні.

На початок XXI століття Україна посідає одне з перших місць у світі за рівнем споживання енергії, води та інших ресурсів на одиницю ВВП. Обсяги промислових відходів на душу населення перевищують аналогічні показники багатьох країн світу. Водночас, вона має значні і різноманітні природні ресурси, які протягом тривалого історичного періоду зазнавали масштабної екстенсивної експлуатації. Внаслідок цього ресурси значною мірою виснажені та деградовані й потребують дбайливого ставлення та ощадливого використання. Особливо це стосується земельних, водних і лісових ресурсів.

Ресурсна орієнтація економіки країни визначає постановку проблеми. Загалом, маючи обмежені природні ресурси, Україна вкрай неефективно та витратно споживає більшість з них.

Енергоємність ВВП України в 2,6 разу перевищує середньосвітову.

Земельні ресурси потерпають від різних видів ерозії, а показник розораності території України в 5 разів перевищує середньосвітовий, однак ефективність використання земель є надзвичайно низькою.

Показник забезпеченості водними ресурсами в розрахунку на одного жителя в Україні майже в 7 разів менше середньосвітового. Водночас рівень водоємності національної економіки в 2,5 разу перевищує середньосвітовий рівень.

Спостерігається тенденція зростання обсягів вирубування лісів.

Загалом антропогенне та техногенне навантаження на довкілля в кілька разів перевищує відповідні показники у розвинутих країнах світу. Це опосередковано позначається і на тривалості життя в Україні, яка у 2010 році становила лише 69,8 років, що значно нижче аналогічного показника у розвинутих країнах світу.

Близько 15% території України з населенням понад 10 млн. осіб перебуває у критичному екологічному стані. Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у 2010 році становив 146 кг на кожного мешканця, що в кілька разів перевищує такий показник у розвинутих країнах світу.

Надмірно високий рівень забруднення довкілля підприємствами гірничодобувної, металургійної, хімічної промисловості і енергетичного сектора за роки незалежності не вдалося знизити.

Масштабна тривала експлуатація природних ресурсів призвела до загострення екологічної ситуації в країні та не забезпечила відповідного економічного розвитку (рівень ВВП на одну особу в Україні в 2011 році становив близько 60% середньосвітового). На світових ринках за Україною закріплюється роль сировинного регіону, оскільки основу її товарного експорту становить продукція природоємних, екологічно шкідливих, низькотехнологічних галузей. Водночас, у структурі імпорту значну частку становлять енергоносії, що посилює залежність України від інших країн. Велику загрозу становить експортна спеціалізація сільського господарства на вирощуванні культур, які особливо виснажують ґрунти.

В Україні через надзвичайно високий рівень зношеності основних виробничих засобів зростає загроза техногенних аварій зі значними негативними екологічними наслідками. Найбільше зношені основні засоби у галузях транспорту та зв’язку (83,9%), промисловості (61,8%), освіти (62,4%) при середньому показнику за всіма видами економічної діяльності, 60%.

Окреме місце займають проблеми, пов’язані з аварією на ЧАЕС, негативні наслідки якої не мають світових аналогів.

Україна до цього часу не реалізувала повною мірою свій потужний соціально-історичний, культурний, трудовий та освітній потенціал і традиційні цінності щодо бережливого ставлення до природи. Висока загальна освіченість населення є потужною складовою потенціалу країни, проте рівень знань про сталий розвиток залишається у зародковому стані. Багато в чому це пов’язано з недостатнім впровадженням Стратегії ЄЕК ООН освіти для сталого розвитку.

Втрачаються культурні надбання та вікові традиції природокористування.

Нереалізованим ресурсом є залучення наукового потенціалу до розв’язання екологічних проблем. Країна, в якій ідеї щодо ноосферного розвитку були опрацьовані ще на початку ХХ століття В. І. Вернадським, поки що не реалізовані у державній політиці та управлінні.

Складні трансформаційні процеси в Україні та відсутність політичної волі обумовили ту обставину, що сталий розвиток не став пріоритетом державної політики України. Формуванню та реалізації політики сталого розвитку заважають також політична нестабільність і недосконалість нормативно-правової бази та планування розвитку. В Україні триває практика прийняття економічних, соціальних, технологічних і екологічних рішень без необхідного поєднання їх в єдину комплексну систему на основі стратегії сталого розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]