Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ЕММ(укр).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.6. Табличний симплекс-алгоритм

Нехай є заповнена симплекс-таблиця. Підбиваючи підсумки викладеному, одержимо наступний алгоритм вирішення ЗЛП симплекс-методом.

1. Якщо в нижньому рядку симплекс-таблиці всі числа, крім, мабуть, самого правого, недодатні, то опорний план, що відповідає симплекс-таблиці, оптимальний, і алгоритм зупиняється. У протилежному випадку - перехід до пункту 2.

2. Якщо симплекс-таблиця містить стовпець, відмінний від самого правого, у якого в нижньому рядку стоїть додатне число, а у всіх інших рядках - недодатні числа, то ЗЛП нерозв'язна через необмеженість знизу на ОПР цільової функції, і алгоритм зупиняється. У протилежному випадку - перехід до пункту 3.

3. Вибираємо будь-який стовпець, відмінний від самого правого, у якого в нижньому рядку стоїть додатне число - назвемо його генеральним. Потім розглядаємо рядки симплекс-таблиці, відмінні від самого нижнього, у яких у генеральному стовпці стоять додатні числа. Для кожного з таких рядків обчислюємо відношення вільного члена до елемента, що стоїть в генеральному стовпці. Рядок, для якого це відношення мінімальне, є генеральним рядком. Елемент, що стоїть на перетинанні генерального стовпця й генерального рядка, буде генеральним елементом. Перехід до пункту 4.

4. Заповнюємо нову симплекс-таблицю, у якій:

1) з базису виведено змінну, що стоїть в генеральному рядку; в базис уведено змінну, що стоїть у генеральному стовпці;

2) генеральний рядок ділимо на генеральний елемент;

3) за допомогою жорданової процедури всі числа генерального стовпця, за винятком тієї, що стоїть у генеральному рядку, робляться рівними нулю. Перехід до пункту 1.

Приклад I. Вирішити симплекс-методом

Задача записана в канонічному вигляді, потрібно привести її до табличного вигляду. Система рівнянь записана в жордановій формі з невід’ємними правими частинами (базисні змінні й). Необхідно привести до табличного вигляду цільову функцію. Для цього виразимо базисні змінні через вільні

x3=10 - 2x1 - x2

x4= 8 - x1 - 2x2

і підставимо в цільову функцію

Для одержання табличного вигляду функцію запишемо так:

Тепер маємо табличний вигляд ЗЛП:

Заповнимо першу симплекс-таблицю

Таблиця 3.7

Б

Q

2

1

1

0

10

1

2

0

1

8

F

10

6

0

0

28

У таблиці 3.7 умови оптимальності й нерозв'язності не виконуються. Виберемо за генеральний стовпець , у якого в нижньому рядку стоїть додатне число. Потім, порівнюючи відносини 10:3 і 8:1, виберемо перший рядок як генеральний. У таблиці генеральний елемент 2 .

Діючи відповідно до пункту 4 табличного симплекс-алгоритму, перейдемо до таблиці 3.8.

Таблиця 3.8

Б

Q

1

0

5

0

1

3

F

0

1

-5

0

-22

Умови оптимальності й нерозв'язності не виконуються. Вибираємо в таблиці 3.8 генеральний елемент і переходимо до наступної таблиці

Таблиця 3.9

Б

Q

1

0

4

0

1

2

F

0

0

-24



Таблиця 3.9 задовольняє умові оптимальності.

Відповідь: оптимальний план

Мінімальне значення цільової функції fmin = - 24.

Приклад 2. Вирішити симплекс-методом:

Насамперед, ЗЛП потрібно привести до канонічного вигляду

Тепер приводимо ЗЛП до табличного вигляду. Бачимо, що система рівнянь записана в жордановій формі з невід’ємними правими частинами (і z - базисні змінні). Однак у цільову функцію входить базисна змінна. Маємо:

Отже, табличний вигляд ЗЛП такий:

Заповнюємо симплекс-таблицю (таблиця 3.10).

Таблиця 3.10

Б

z

Q

-1

1

1

0

1

z

1

-2

0

1

4

g

2

0

0

0

-1