Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач новый.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
995.84 Кб
Скачать

Вступ

Ресторанний бізнес є однією із найбільш значущих складових індустрії гостинності. Водночас, він, з одного боку, є одним із засобів високоліквідованного використання капіталу, а з іншого - середовищем із високим ступенем конкуренції. У всьому цивілізованому світі він є одним із найбільш розповсюджених видів малого бізнесу, тому заклади та підприємства ведуть між собою постійну боротьбу за оптимальне позиціонування на ринку та найбільш перспективні його сегменти; за пошук нових та утримання постійних клієнтів.

Сучасний ресторанний бізнес, як ніколи раніше, пропонує широку но-менклатуру послуг. Стандартні вимоги до здійснення послуг задекларовано у нормативній документації ДСТУ 3279-95 "Стандарти послуг. Основні положення", ГОСТ 30335-95 "Услуги населеннию. Термины и определения", ГОСТ 30523-97 "Услуги общественного питания. Общие требования" (останні два є міждержавними стандартами, визнаними Україною як національні). У цих нормативно-технічних документах наведено стандартний перелік послуг для населення, що користується продукцією та послугами закладів (підприємств) громадського харчування. Але в ресторанній справі немає меж досконалості, тому й з'являються нові їх види : послуги сомельє, години фортуни та щасливі години для гостей; гастрономічні шоу; урочиста презентація страв; бар-шоу; рибалка та кулінарне приготування у присутності гостя; караоке; кімнати для паління; знижки постійним клієнтам; виїзний кейтерінг з організацією дозвілля та широким спектром різноманітних послуг; відпочинок та розваги на воді, землі та в повітрі тощо.

Останнім часом намітилася стійка тенденція переміщення послуг з організації споживання продукції та обслуговування споживачів із залів закладів ресторанного господарства до робочих місць (офіси, установи); місць відпочинку; місць святкування ювілеїв та інших офіційних та неофіційних святкових подій; до домівки. Ця послуга має назву у міжнародній індустрії гостинності "catering". Послугу з "кейтерингу" здійснюють не тільки заклади ресторанного бізнесу (ресторани, кафе, бари), а також і фірми, створені на базах ресторанів.

Сучасні ресторани умовно можна поділити на три групи : національні (у повному обсязі представлена національна кухня народів світу; інтер'єр включає елементи національного декору, етнічні предмети вжитку); з предметною спеціалізацією, швидкого обслуговування; тематичні (або концептуальні, тому що створювалися "під ідею", за певною концепцією); без чіткого спрямування.

Ресторатори в конкурентній боротьбі за споживачів використовують різні інструменти: авторську, креативну та кухню ф’южн спрямування, в останні роки – молекулярну; високоякісне спеціалізоване та поліфункціональне устаткування; висококласний посуд та аксесуари сервірування; рідкісний, пафосний інтер’єр залів; музичне обслуговування, в тому числі організацію шоу-програм, пропонують послуги сомельє, фумельє, бариста, впроваджують різні дисконтні програми та інші аттрактивні елементи тощо.

Тенденції розвитку та ефективності функціонування мережі ПРГ дають можливість зробити такі висновки:

• розвиток ринкових відносин зумовив появу в Україні великої кількості ПРГ різних форм власності;

• поглиблення спеціалізації, виділення нових типів і форматів ресторанів, кафе, барів тощо;

• відкриття ексклюзивних підприємств, спеціалізованих на приготуванні національних страв;

• створення підприємств, стилізованих для організації відпочинку та дозвілля молоді при кінотеатрах, клубах тощо;

• великого розвитку набули підприємства швидкого харчування;

• багатьма підприємствами було змінено форми обслуговування, зокрема самообслуговування на обслуговування споживачів офіціантами;

• в галузі ресторанного господарства зростає застосування елементів науково-технічного прогресу.

Сьогодні можна відокремити основні проблеми галузі:

- формування кваліфікованих трудових ресурсів ПРГ;

- проблема якості обслуговування та управління якістю;

- якість послуг та продукції;

- забезпечення безпеки товарів та послуг ПРГ;

- підвищення конкурентоспроможності підприємств;

- забезпечення бездоганного сервісу споживачам ресторанного господарства;

Зберігаючи кращі традиції національної кухні, ресторани є візитною кар-ткою гостинності міст та України в цілому, певною формою проведення дозвілля та спілкування, ознакою престижу і фінансового достатку.

1.Організаційно-технічний розділ

    1. Розробка концепції підприємства

У даному курсовому проекті розглядається проект овочевого цеху в ресторані 1 класу на 70 місць Ідея створення такого ресторану на території м. Одеси є дуже актуальною, адже,при нинішньої економічної ситуації в Україні , ресторани класу люкс поступаються місце ресторанам 1 класу , так як люди хочуть отримувати послуги за нижчими цінами . В ресторані загалом передбачається європейська кухня.

Інтер’єр ресторану передбачається зробити в морському стилі, що обумовлено його розташуванням на березі Чорного моря.

Ресторани – підприємства громадського харчування, в яких поєднуються організація харчування з відпочинком гостей. В них пропонується найбільш широкий асортимент страв,напоїв, кулінарних виробів складного приготування, у тому числі фірмових страв.

Відвідувачів в ресторані обслуговують офіціанти. Якщо в ресторані харчуються іноземні туристи, офіціанти повинні знати одну іноземну мову.

В ресторанах при готелях постійно організовують зустрічі різних свят, тематичні вечори, прийоми, презентації тощо.

Страви та напої готують висококваліфіковані кухарі, гостей обслуговують добре підготовлені офіціанти.Торгівельні приміщення обладнані з комфортом.

Основною задачею офіціантів ресторану є швидке та культурне обслуговування. В готельних комплексах використовують різні форми обслуговування офіціантами: накриття столів-буфетів у залі, реалізація скомплектованих сніданків, обідів, приймання попередніх замовлень, бригадне обслуговування. Кількість місць в торгових залах має відповідати місткості готелю.

Характерною ознакою ресторанів 1 класу є Ресторан першого класу володіє гармонійним інтер'єром , комфортністю , різноманітним асортиментом фірмових страв , а так само , напоїв складного приготування .

У залах ресторану для створення зручностей і затишку виділяють окремі зони за допомогою архітектурно-конструктивних і декоративних елементів інтер’єру, а також різних прийомів розміщення меблів і перегородок, що трансформуються.

    1. Моделювання виробничих і технологічних процесів

Сутність організаціі виробництва полягає в створенні умов, що забезпечують правильне веденя технологічного процесу приготування їжі.

На кожному підприємстві відповідно до технологічного процесу випуску продукції організуюсь виробничі підрозділи, які формують його виробничу інфраструктуру.

Виробництво – великий підрозділ, який об’єднує цеха. Цех – це обґрунтована в технологічному відношенні частина підприємства, у якій протікає закінчений процес виробництва. Залежно від характеру технологічного процесу й обсягу роботи цеха можуть мати виробничі ділянки, відділення або потокові лінії.

Для успішного вираження виробничого процесу на підприємствах громадського харчування необхідно:

  • вибрати раціональну структуру виробництва

  • виробничі приміщення повинні розміщуватися по ходу технологічного процесу, щоб виключити зустрічні потоки сировини, напівфабрикатів і готової продукції

  • забезпечити потоковість виробництва і послідовність технологічних процесів

  • правильно розмістити устаткування

  • забезпечити робочі місця необхідним устаткуванням, інвентарем

  • створити оптимальні умови праці

До ресторану, який проектується, входять такі групи приміщень:

1) Складська група приміщень – здійснюється короткочасне зберігання продуктів і напівфабрикатів, необхідних для роботи підприємства. До складської групи приміщень відносяться: завантажувальна – для прийому і відпуску продуктів; охолоджувальні камери – призначені для зберігання продуктів, які швидко псуються; комори – для зберігання сухих продуктів, овочів; комора інвентарю;

2) Виробнича група приміщень – приміщення, де здійснюється приготу-вання страв. До цієї групи відноситься: заготовочні цехи – призначені для первинної обробки продуктів, виготовлення напівфабрикатів для подальшої роботи (м’ясо-рибний, овочевий); доготівельні цехи – призначені для приготування різноманітних страв з метою реалізації їх у торговому залі (гарячий – для приготування перших і других страв; холодний – для приготування холодних страв і закусок і солодких страв); мийна кухонного посуду;

3) Торгівельна група приміщень: аванзал; вестибюль з гардеробом; зал ресторану; роздавальна; мийна столового посуду; сервізна;

4) Адміністративно-побутові приміщення: кабінет директора, бухгалтерія, приміщення персоналу, гардеробна, білизняна, душова;

5) Технічні приміщення: електрощитова, вентиляційна камера, тепло-пункт

Відповідно до технологічного процесу виробництва продукції і її реалізації проектують окремі функціональні групи приміщень, що здійснюють однотипні чи доступні для обє’днання робочі операції.

Группа 136

Прямая соединительная линия 135

Вестибюль

З

Додаткові послуги

аклади ресторанного господарства надаюсь споживачам комплекс різноманітних послуг, які за своїм характером поділяють на:

Прямая соединительная линия 132Прямая соединительная линия 131Прямая соединительная линия 130

Послуги харчування

Прямая соединительная линия 128

Послуги по приготування кулінарної продукції

Прямая соединительная линия 126Прямая соединительная линия 125Прямая соединительная линия 124Прямая соединительная линия 123

Реалізація кулінарної продукції

Прямая соединительная линия 71Прямая соединительная линия 70Прямая соединительная линия 69Прямая соединительная линия 68Прямая соединительная линия 67

Супи

Прямая соединительная линия 65

Другі страви

Прямая соединительная линия 31

Солодкі страви

Прямая соединительная линия 29

Напої

Прямая соединительная линия 27

Борошняні вироби

Прямая соединительная линия 25Прямая соединительная линия 24

Покупні товари

Прямая соединительная линия 22Прямая соединительная линия 21Прямая соединительная линия 20

Паркування

Прямая соединительная линия 18

Виклик таксі

Прямая соединительная линия 16Прямая соединительная линия 15

Кейтерінг

Прямая соединительная линия 13

Органзація бенкетів,конференцій

Прямая соединительная линия 11Прямая соединительная линия 10Прямая соединительная линия 9

Основні послуги

Послуги з організації обслуговування та споживання

Продукція власного виробництва

Холодні страви та зхакуски

Продаж квітів, сувенірів

Обслуговування у номерах

Приготування страв на замовлення

Для правильної організації роботи підприємства розробляємо схему технологічного процесу підприємства.

Проектований ресторан буде працювати на сировині й частково на напівфабрикатах. Схему технологічного процесу підприємства представлено в табл.1. Для виконання кожної стадії в схемі передбачено у яких приміщеннях і за допомогою якого обладнання або інвентарю вона буде виконуватися.

Зал ресторану 1 класу реалізує продукцію харчування з 12.00 до 24.00.

Таблиця 1.2 Схема технологічного процесу підприємства

Операції та їх режими

Виробничі, торгові та допоміжні приміщення

Застосовуване обладнання

1

2

3

Прийом продуктів

9.00 – 15.00

Завантажувальна

Ваги товарні, візки вантажні

Зберігання продуктів

Складські приміщення(охолоджувані й не охолоджувані камери,комори)

Стелажі, підтоварники, холодильні камери

Підготовка н/ф до виробництва

9.00 – 15.00

Заготівельні цехи (м'ясо-рибний, овочевий)

Виробничі столи, мийні ванни, холодильні шафи, механічне обладнання

Приготування страв 9.00 – 24.00

Доготівельні цехи

Механічне, теплове, допоміжне устаткування

Відпуск страв

12.00-24.00

Роздавальна

-

Організація споживання продукції

12.00 – 24.00

Зал ресторану, буфет

Меблі для відвідувачів, вітрини, прилавки