Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач АК, Расспечатка.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.28 Mб
Скачать

Одеська Національна Академія Харчових Технологій

Факультет інформаційних технологій та кібербезпеки

Кафедра інформаційно-комунікаційних технологій

Курсова робота

з дисципліни: «Архітектура комп’ютера»

Виконав

Студент 522а групи

Грабчак В.В.

Перевірив

Рибалов Б.О.

Одеса ­­­­– 2015

Завдання

Для виконання курсового проекту виданий варіант №23.

Необхідно розглянути наступні теоретичні питання:

  1. Пристрій, робота DVD-ROM. Види DVD-дисків.

  2. Зовнішня Flash-Пам'ять (пристрій, принцип дії, характеристики).

  3. Відеоадаптери (пристрій, принцип дії).

Таблиця 1.1 – Дані для виконання розрахункової частини

Номер варіанта

λ1, год-1

λ2, год-1

λ3, год-1

λ4, год-1

λ5, год-1

tвост., хв.

23

0,0058

0,0031

0,0054

0,0068

0,0086

39

Таблиця 1.2 – Дані для розрахунку адресації оперативної пам’яті

№ вар.

Об’єм, байт

Об’єм, байт

5,4

8кх8

ВСТУП 3

1.ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА 4

1.1.Пристрій, робота DVD-ROM. Види DVD-дисків. 4

1.2.Зовнішня Flash-пам’ять(пристрій, принцип дії, характеристики). 6

2.ВИБІР ОБЛАДНАННЯ СУЧАСНОГО ПЕРСОНАЛЬНОГО КОМП’ЮТЕРА 14

2.1.Вибір материнської плати 14

Блок живлення Chieftec  GPS-700A8 19

Продовження таблиці 2.3 20

20

2.2.Вибір процесора та оперативної пам’яті 20

2.4. Вибір відеосистеми 23

2.6. Акустичні системи, карти розширення, ББЖ. 26

3.РОЗРАХУНОК ПАРАМЕТРІВ СУЧАНОГО КОМ’ЮТЕРА 28

3.1.Розрахунок продуктивності та ефективності 29

4.АДРЕСАЦІЯ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ’ЯТІ 35

4.1.Адресація мікросхеми пам’яті 35

Список використаної літератури 39

Додаток А 40

Додаток В 42

ВСТУП

Дисципліна "Архітектура комп'ютерів" є однією з базових дисциплін 

підготовки бакалаврів за напрямом "Комп'ютерна інженерія".

Метою викладання дисципліни "Архітектура комп'ютерів" є одержання знань про принципи побудови і використання комп'ютерів існуючих поколінь та про перспективи розвитку комп'ютерів майбутніх поколінь.

Дисципліна складається з основних розділів: принципи будування комп’ютера; процесори; запам’ятовуючі пристрої; пристрої вводу-виводу; інтерфейси, шини.

Бурхливий розвиток інформаційних технологій та її основний технічної бази комп'ютерів, призводить до все більшого насичення ними практично всіх сфер діяльності людини. У цих умовах необхідне знання основ апаратної частини комп'ютера, його основних технічних характеристик і функціональних можливостей. Таке знання дає можливість більш усвідомлено здійснювати вибір елееі, організовувати обслуговування та модернізацію персональних комп'ютерів.

Мета роботи: закріпити знання по «Архітектурі комп’ютерів», провести роз-рахунки параметрів комп’ютерів, навчитись вибирати  комплектуючі для  збірки сучасного комп’ютеру.

  1. Теоретична частина

    1. Пристрій, робота dvd-rom. Види dvd-дисків.

Оптичний привід(рис 1,1) - пристрій, призначений для зчитування і запису інформації на оптичні носії (диски). Механічна частина приводу, керована його мікросхемою, забезпечує обертання в ньому диска і зчитування з нього даних за допомогою лазера і системи лінз. Залежно від типів використовуваних носіїв, бувають оптичні приводи для читання і запису CD, DVD і Blu-Ray.

Рисунок 1.1 Оптичний привід

Принцип, за яким працюють сучасні оптичні приводи, використовується досить давно. За своєю суттю, всі оптичні диски (CD, DVD і Blu-Ray) - не що інше, як вдосконалена вінілова грамплатівка. Дані на цих носіях зберігаються у вигляді дуже тонкої спіральної доріжки, нанесеної на спеціальний захищений шар диска, що стоїть з мікроскопічних заглиблень і проміжків між ними. (. Англ - поглиблення). Ці поглиблення називаються пітамі, а проміжки - (. Англ land - ​​простір) ленд. Під збільшенням їх можна добре розглянути. Зчитування інформації з них виробляється в оптичному приводі за допомогою лазера, який, відбиваючись від поверхні диска, що обертається, потрапляє на фотоелемент. Відображення з величезною швидкістю змінюється відповідно до структури пітів і лендів доріжки, передаючи, таким чином інформацію, зашифровану в ній. Потім це «тремтіння лазера» дешифрується згідно визначених алгоритмах.

На платі електроніки розміщені всі керуючі схеми привода, інтерфейс з контролером комп’ютера, роз’єми інтерфейсу і виходу звукового сигналу. Більшість приводів використовує одну плату електроніки, проте у деяких моделях окремі схеми виносяться на допоміжні невеликі плати.

Шпиндельний двигун служить для спрямування диска під обертання з постійною або змінною лінійної швидкістю. Збереження постійної лінійної швидкості потребує зміни кутової швидкості диска в залежності від положення оптичної головки. При пошуку фрагментів диск може обертатися з більшою швидкістю, ніж при зчитуванні, тому від шпиндельного двигуна потребується хороша динамічна характеристика; двигун використовується як для розгону, так і для зупинки диска. На осі шпиндельного двигуна закріплена підставка, до якої після завантаження притиснеться диск. Притискання диска до підставки здійснюється при допомоги шайби, розташованого з зворотної сторони диска; підставка і шайба мають постійні магніти, сила тяжіння яких притискає шайбу через диск до підставки.

Система оптичної головки складається з самої головки і системи її переміщення. У голівці розташований лазерний випромінювач, на основі інфрачервоного лазерного

світлодіодна, система фокусування, фотоприймач і попередньо підсилювач.

Рисунок 1.2 Будова оптичного приводу

Система фокусування представляє собою рухливу лінзу, що приводиться в рух електромагнітною системою звукової котушки (звукова котушка), зробленої за аналогією з рухомою системою гучномовець. Зміна напруги магнітного поля викликають переміщення лінзи і пере фокусування лазерного променя. Завдяки малій інерційності така система ефективно відслідковує вертикальне биття диска навіть при значних швидкостях обертання.

Система переміщення головки має власний двигун привідний, приводить в рух каpетку з оптичною головкою за допомогою зубчастої передачі. Система завантаження диска виконується з використанням висувного лотка , на я кладуть сам диск.