Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Оцінка товарів, які приймаються на комісію

3.1. Ціни на комісійні товари встановлюються комітентом за домо­вленістю з комісіонером на основі ринкового попиту.

3.2. Працівники господарюючого суб'єкта зобов'язані інформувати комітента про існуючі ціни на товари, які він здає на комісію, кон'юнк­туру ринку і попит населення на такі ж або аналогічні їм товари.

3.3. Відповідальність за відповідність прийнятих на комісію товарів характеристикам, зазначеним у квитанції, несе комісіонер згідно з чин­ним законодавством.

3.4. При виявленні в прийнятих на комісію товарах прихованих де­фектів вони знімаються з продажу, про що складається акт в присутнос­ті комітента, який викликається в таких випадках до магазину.

4. Уцінка прийнятих на комісію товарів

4.1. Ціна товару, який не реалізований протягом вставовленого строку (60 календарних днів), може бути знижена за домовленістю з ко­мітентом. Якщо комітент не з'явився для переоцінки товару за викли­ком, комісіонер знижує ціну на таких умовах: (Абзац перший пункту 4.1 в редакції наказу МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

на 30% від встановленої сторонами первинної вартості товару, якщо товар не реалізовано в строк (60 календарних днів);

на 40% від залишкової ціни після першого зниження вартості това­ру, якщо товар не реалізовано протягом наступних 15 календарних днів.

Якщо товар не реалізовано після другої уцінки протягом наступних 15 календарних днів, комісіонер знімає його з продажу без письмового попередження комітента. (Пункт 4.1 в редакції наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

4.2. За вимогою комітента ціна на зданий товар може бути знижена раніше строків, визначених діючими Правилами.

4.3. Умови уцінки прийнятих на комісію товарів повинні бути за­значені у квитанції, яка видається комітенту.

4.4. Уцінки зданих на комісію товарів, які проводяться за участю комітента, відображаються в усіх примірниках квитанції та на товарно­му ярлику.

4.5. Згоду на проведення уцінки товару комітент підтверджує своїм підписом у квитанції.

При незгоді комітента з умовами здавання товару на комісію, стро­ками або розмірами уцінок комісіонер має право відмовити в прийманні товару.

-314-

5. Продаж і повернення нереалізованого товару

5.1. Кожна одиниця прийнятого на комісію товару не пізніше насту­пного дня повинна бути виставлена в торговельному залі для продажу.

При прийманні декількох одиниць одного й того ж товару в торго­вельний зал може виставлятися лише одиниця цього товару, інші збері­гаються в підсобному приміщенні. (Пункт 5.1 в редакції наказу МЗЕЗ-торгу № 342 від 08.07.97)

5.2. Спортивна та мисливська вогнепальна зброя та боєприпаси до неї, а також холодна зброя, спеціальні засоби, заряджені речовинами сльозоточивої і дратівної дії, реалізуються магазином на підставі ліцен­зії встановленої форми, що видається органами внутрішніх справ, тіль­ки тим громадянам, які мають на це дозвіл органів внутрішніх справ за місцем проживання.

5.3. При продажу технічно складних виробів робота їх перевіряєть­ся за участю покупця за основними параметрами.

5.4. Покупці за придбані комісійні товари розраховуються готівкою або чеками банку. Покупцям дозволяється, за погодженням з комісіоне­ром, проводити розрахунки через установи банків з їх особистих рахунків.

5.5. Товари, що були в користуванні, придбані у комісіонера, мо­жуть бути повернені назад лише за згодою комісіонера Щодо товарів, на які закінчився гарантійний термін, то на них поширюється дія ст.14 Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про захист прав споживачів».

5.6. Придбані комісійні товари, за винятком великогабаритних, на зберігання в магазині не залишаються.

5.7. При поверненні комітенту нереалізованих товарів, які знаходи­лись у господарюючого суб'єкта більше одного робочого дня, комітент відшкодовує витрати за зберігання його товару як за повний місяць у таких розмірах:

за перші ЗО календарних днів — 2 відсотки визначеної ціни товару;

за другі ЗО календарних днів — 3 відсотки визначеної ціни товару;

за наступні ЗО календарних днів — 4 відсотки від залишкової ціни товару після проведених уцінок.

За кожний день зберігання знятого з продажу товару після закін­чення 90 календарних днів з комітента стягується пеня, розмір якої ви­значається договором. (Пункт 5.7 в редакції наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

При поверненні комітенту антикваріату, творів мистецтва та уні­кальних речей, що не були реалізовані, витрати за зберігання цих това­рів визначаються за погодженням сторін. (Пункт 5.7 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

При поверненні комітенту товарів з недоліками, які не були вияв­лені при прийманні їх на комісію, витрати за зберігання цих товарів ко­мітент не відшкодовує. (Пункт 5.7 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

5.8. Гроші за проданий товар виплачуються комітенту готівкою на третій день після продажу товару, не враховуючи дня продажу, вихідних і святкових днів, при пред'явленні виданої комісіонером квитанції, пас­порта або документа, що його замінює.

-315-

Гроші за продані товари, прийняті на комісію від юридичних осіб відповідно до умов договору, перераховуються на їх рахунки у банках.

5.9. У випадках, коли комітент не з'явився за одержанням грошей після закінчення терміну позовної давності, вони підлягають перераху­ванню до місцевого бюджету.

5.10. З усіх питань, визначених цими Правилами, робота господа­рюючого суб'єкта регулюється Порядком заняття торговельною діяль­ністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердже­ним Постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 108.

5.11. У торговому приміщенні господарюючого суб'єкта, який здійс­нює комісійний продаж товарів, на видному місці повинні бути вивіше­ні ці Правила, перелік і тарифи послуг, що надаються покупцеві.

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]