Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

1. Загальні положення

1.1. Ці Правила регламентують порядок комісійної торгівлі непро­довольчими товарами господарюючими суб'єктами усіх форм власності, які пройшли державну реєстрацію у встановленому порядку.

Порядок приймання на комісію і продажу автомобілів, мотоциклів, тракторів й інших транспортних засобів, номерних агрегатів до них, ювелірних виробів з дорогоцінних металів та коштовного каміння регу­люється окремими правилами.

1.2. Учасниками сторін торговельного процесу на комісійних заса­дах є: господарюючий суб'єкт, який приймає товар на комісію (в по­дальшому — комісіонер), і громадянин, підприємство (організація, уста­нова), що здає товар на комісію (в подальшому — комітент).

1.3. Відносини сторін регулюються договором, яким комітент дору­чає продаж товару комісіонеру за визначену винагороду. Розмір комі­сійної винагороди визначається за погодженням сторін і не суперечить чинному законодавству.

1.4. За комітентом зберігається право власності на товар, прийня­тий на комісію, до моменту його продажу покупцю. Комісіонер несе від­повідальність у встановленому законодавством порядку перед комітен­том за втрату або пошкодження товару, прийнятого на комісію. Розмір і порядок відшкодування збитків, нанесених комітенту, визначаються за погодженням сторін, а у випадку недосягнення згоди — вирішується у судовому порядку. Комітент має право в будь-який час забрати зданий на комісію товар за наявності квитанції та відповідного посвідчення особистості, сплативши комісіонеру обумовлену плату за зберігання зданої на комісію речі.

1.5. Товар може бути повернений іншій особі, якщо вона пред'явить квитанцію, видану комітенту комісіонером, нотаріально завірене дору­чення комітента з обов'язковим позначенням номера паспорта або доку­мента, який його замінює.

-311-

1.6. Строк реалізації прийнятого на комісію товару — 60 календар­них днів (за винятком антикваріату, творів мистецтва та унікальних ре­чей, строк реалізації яких необмежений). (Пункт 1.6 в редакції наказів МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97, № 194 від 08.04.98)

2. Приймання товарів на комісію

2.1. На комісію приймаються непродовольчі товари, придатні для використання, як нові, так і ті, що були в користуванні, але не потребу­ють ремонту або реставрації і відповідають санітарним вимогам, а також антикварні і унікальні речі та твори мистецтва.

2.2. Дозволяється приймання на комісію виробів кооперативів, ма­лих підприємств, громадян, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю, тощо.

2.3. Господарюючим суб'єктам за рішенням місцевих органів дер­жавної виконавчої влади дозволяється приймати від відповідних органі­зацій конфісковане, безгосподарне майно і таке, що перейшло у спадщи­ну державі, вилучене у громадян для відшкодування заподіяної шкоди на виконання вироків і рішень судів, від державних, кооперативних, сі­мейних, колективних та приватних підприємств, закладів і установ — лишки товарно-матеріальних цінностей, які можуть бути реалізовані на­селенню, крім тих, що заборонені законом.

2.4. Не приймаються для комісійного продажу:

— зброя, боєприпаси (крім мисливської та спортивної зброї і боє­припасів до них, а також холодної зброї, спеціальних засобів, зарядже­них речовинами сльозоточивої і дратівної дії, що продаються громад­ськими об'єднаннями з дозволу органів внутрішніх справ), бойова і спе­ціальна військова техніка;

— вибухові речовини й засоби вибуху;

— отруйні речовини;

— наркотичні, психотропні і отруйні засоби;

— лікувальні засоби і вироби медичного призначення;

— державні еталони одиниць фізичних величин;

— армійське знаряддя, тканини та інші товари військового асорти­менту, формене обмундирування, білизна з штампом закладів, організа­цій і підприємств;

— газові плити та балони до них без документа служби газового госпо­дарства, що підтверджує їх придатність до подальшого використання;

— товари побутової хімії;

— товари з простроченим терміном зберігання;

— товари від неповнолітніх віком до 18 років;

(Абзац пункту 2.4 вилучено на підставі наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97) речі працівників господарюючого суб'єкта та членів їх сімей;

— піротехнічні вироби; (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з нака­зом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

— іграшки для дітей віком до 3-х років; (Пункт 2.4 доповнено абза­цом згідно з наказом МЗЕЗторгу 342 від 08.07.97)

— іграшкова зброя з пластиковими кульками; (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

— примірники аудіовізуальних творів і фонограм, що були в корис­туванні, а також нові без наявності супровідних документів, визначених

-312-

у пункті 5 Правил роздрібної торгівлі примірниками аудіовізуальних творів і фонограм, затверджених постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 04.11.97 № 1209. (Пункт 2.4 доповнено абзацом згідно з наказом МЗЕЗторгу № 194 від 08.04.98)

2.5. При здаванні речей на комісію громадяни України повинні пред'явити паспорт або документ, який його заміняє; іноземні особи — відповідний вид на мешкання в Україні або національний паспорт з від­міткою про перебування в Україні.

2.6. Товари від юридичних осіб приймаються згідно з товарно-суп­ровідними документами та за наявності інформації про товар, викладе­ної відповідно до законодавства про мови.

Приймання на комісію нових товарів вітчизняного та зарубіжного виробництва здійснюється за наявності у комітента-господарюючого суб'єкта (крім фізичної особи, яка не має статусу Ігідприємця-громадя-нина) документів, що підтверджують належну якість товарів, а прий­мання товарів, що піддягають обов'язковій сертифікації, — за наявності сертифіката відповідності або його копії чи свідоцтва про визнання іно­земного сертифіката у державній системі сертифікації.

Товари, що не підлягають обов'язковій сертифікації в Україні, приймаються на комісію за наявності гігієнічного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи на імпортовану продукцію.

Якщо на завезені з-за кордону партії товарів, що були в ужитку, від­сутні дані щодо їх безпеки для здоров'я населення, то приймання на ко­місію таких товарів, їх реалізація та використання дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієшчної експертизи.

Гарантійні терміни на нові товари встановлюються виготівником.

Стосовно товарів, на які гарантійні терміни не встановлені, поку­пець має право пред'явити продавцю (виготівнику) відповідні вимоги, якщо недоліки були виявлені протягом 6 місяців від дня передачі това­рів покупцеві. (Пункт 2.6 в редакції наказу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

2.7. Господарюючі суб'єкти здійснюють приймання товарів за кіль­кістю і якістю у встановленому законодавством порядку.

2.8. При прийманні товарів на комісію комісіонер на кожну одини­цю товару виписує квитанцію у двох примірниках і товарний ярлик, які підписуються фахівцем-оцінником і комітентом. Перший примірник квитанції видається комітенту, другий залишається у комісіонера і при­кладається до товарного звіту.

Якщо комітент здає на комісію декілька одиниць одного товару, то комісіонер виписує на ці товари одну квитанцію у двох примірниках, а на кожну одиницю цих товарів виписується товарний ярлик.

Товарний ярлик прикріплюється до прийнятого на комісію товару. До дрібних речей прикріплюється цінник. При продажу товару товар­ний ярлик або цінник з нього не знімається. (Пункт 2.8 в редакції нака­зу МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

2.9. Технічно складні товари, на які не вийшли гарантійні строки користування, приймаються на комісію разом з паспортом і гарантійним талоном, котрі при продажу передаються покупцеві. При цьому гаран-

-313-

тійний термін не подовжується. (Пункт 2.9 із змінами, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

2.10. Забороняється господарюючому суб'єкту залишати на збері­гання товари, не прийняті на комісію.

2.11. Згода комітента з умовами здавання товару на комісію, його продажу та умовами повернення нереалізованого товару підтверджуєть­ся підписом комітента у двох примірниках квитанції.

При незгоді комітента з цими умовами комісіонер має право відмо­вити в прийманні товару. (Розділ 2 доповнено пунктом 2.11 згідно з на­казом МЗЕЗторгу № 342 від 08.07.97)

Соседние файлы в папке Виконання судових рішень [М.Й. Штефан ]