Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Самостійна робота 3 - 8 годин

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Договір як правочин та як правовідношення – 2 години.

Тема 2. Функції та значення цивільно-правового договору – 2 години.

Тема 3. Види та форма договору – 2 години.

Тема 4. Відмінність правової природи попереднього договору та договору про наміри – 2 години.

Практичне заняття 4 – 2 години

Завдання № 1

Самойленко дізнався з телевізійної реклами про продаж зі знижками побутових товарів фірми „Дім”. Оскільки акція розпродажу закінчувалась в цей день, Самойленко через Інтернет знайшов юридичну адресу компанії та приїхав на фірму для закупівлі акційного товару. Виробник, незважаючи на те, що товар на складі був, відмовив у продажі, запропонувавши купляти продукцію безпосередньо у мережі магазинів-збиту його продукції. Не встигнув це зробити в цей день, Самойленко наступного дня подав до суду позовну заяву, вважаючи, що виробник відмовив неправомірно, адже він акцептував публічну оферту, що містилася у рекламі.

Як слід вирішити спір?

Завдання № 2

Восени, коли повінню стало підмивати берег річки і це загрожувало будівлям і земельним ділянкам. Зв'ягінцев вжив заходи для укріплення берега відходами залізобетонного виробництва і будівельними відходами, які купив у будівельного об'єднання. Одночасно він укріпив і берег, що примикав до земельної ділянки і будинку Курінного, який постійно проживав у місті, а будинок використовував для відпочинку. На вимогу пропорційно розділити між ними понесені Зв'ягінцевим витрати по укріпленню берега Курінний відповів, що на такі витрати він не уповноважував Зв'ягікцева і не укладав з ним угоди. Більше того, якщо будинок був би знесений повінню, то він, як прописаний в ньому, мав би право на надання йому житла.

Які б консультації ви б надали сторонам? Які особливості зобов'язань, що виникли і могли б виникнути в описаній ситуації?

Завдання № 3

Мале підприємство “БАРК”, торгово-виробнича фірма ”Ірина” і польська компанія “Лех” підписали протокол-намір про створення спільного виробничо-комерційного підприємства по випуску і реалізації в 2005 році товарів народного споживання, відповідно до якого кожна із сторін до червня 2004 року повинна була організаційно підготувати і оформити необхідні документи для підписання установчого договору, провести взаємну аудиторську перевірку, розробити пакет пропозицій по насиченню регіонального ринку ТНС і провести вивчення цього ринку з тим, щоб в кінці червня заснувати і організаційно оформити в м. Харкові спільне підприємство. До призначеного терміну «Ірина» і “Лех” виконали всі зобов'язання, але не змогли підписати установчу угоду і статут внаслідок неготовності “БАРКа”, який пізніше взагалі відмовився бути співзасновником СП. У зв'язку з цим були затрачені додаткові кошти на пошук виробничих площ.

Відповідно до угоди “Ірина” і “Лех” звернулися з претензією до “БАРКа” про стягнення неустойки і відшкодування понесених витрат. Оскільки відповідь на претензію вчасно не надійшла, сторони звернулися з позовом в господарського суд. Суддя у прийнятті позову відмовив.

Чи правильно поступив суддя? Які підстави виникнення зобов'язань? Вирішите спір.