Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Завдання № 2

15 травня 2007 року науково-виробничий кооператив звернувся до заводу точного обладнання з проханням поставити йому в цьому місяці 50 трансформаторів, вказавши свій банківський рахунок. В листі, підписаному одним з юрисконсультів кооперативу, гарантувалася своєчасна оплата за поставку. 25 травня 2007 року завод відвантажив обладнання до кооперативу, втім на претензію заводу щодо оплати кооператив не відповів. Завод звернувся до господарського суду щодо стягнення заборгованості за отриману кооперативом продукції. Кооператив відмовився погодитися з вимогами позивача, оскільки вважав, що договір між кооперативом та заводом укладений не був, а лист вони розглядали лише як пропозицію щодо укладення такого договору. Крім того, представники кооперативи погодились віддати продукцію заводу назад.

Як слід вирішити цей спір? Чи був укладений договір між сторонами?

Завдання № 3

Іванов прочитав у рекламі місцевої газети про продаж Марковим комплекту крил для автомобіля ВАЗ - 2107. Оглянувши крила та інші запасні частини, він погодився їх купити і дав завдаток. Але оскільки в нього не вистачало грошей, він попросив почекати їх сплати тиждень. Через кілька днів Іванов захворів, про що сповістив Маркова, і попросив його почекати ще 14 днів. Однак у зв'язку з загостренням хвороби це також зробити не міг. Не дочекавшись покупця, Марков, якому терміново потрібні були гроші, продав комплект крил Костюку, а одержаний завдаток телеграфним поштовим переказом надіслав Іванову і в ньому повідомив про відмову від угоди. Не одержавши переказ Іванов приїхав за покупкою.

Чи виникло зобов'язання між Івановим і Марковим? Який порядок і особливості укладання договорів? Як необхідно вирішити справу?

Завдання № 4

Остапчук, збираючись їхати в довгостро­кове службове відрядження до однієї з країн Центральної Африки, 20 вересня 2005 року за півціни продав всі свої зимові речі Соколь­ському. Але через складні політичні умови в тій країні, куди мав по­їхати Остапчук. відрядження було відмінено 4 листопада 2005 року.

Зважаючи на те, що поновити свій гардероб усіма необхідними зимовими речами до початку зими Остапчук був матеріально неспроможний, він звернувся до суду з позовом про визнання угоди купівлі-продажу речей між ним та Сокольським недійсною, як укладеної внаслідок помилки. Сокольський заперечував проти позову, пояснивши, що такі обставини не можуть впливати на дійсність угоди. Крім того, як пояснив Сокольський, частину речей він вже подарував своєму батькові.

Яке рішення має прийняти суд? Розберіть доводи сторін.

Завдання № 5

Левшенков та Ананьєв, який мав дачу на праві власності у селі Красне, 20 травня усно домовились, що Ананьєв передасть у найм Левшенкову кімнату та веранду на період з 25 травня по 30 червня, а Левшенков зобов’язується сплатити відповідну плату за найм. При цьому Ананьєв отримав від Левшенкова 200 грн. як задаток. Отримання цієї суми було оформлено розпискою. Цей правочин був здійснений в присутності свідків – Євсеєва та Янкова, які також мали намір відпочивати влітку в цьому населеному пункті.

Відповідно до досягнутої домовленості Левшенков замовив вантажне таксі та приїхав з родичами в село Красне. Втім, як з’ясувалось, його кімната та веранда вже були зайняті членами родини Петрова, який запропонував Ананьєву вдвічі вищу ціну за найм. Левшенков був вимушений повернутися знову у місто.

Наступного дня Левшенков став вимагати, щоб Ананьєв повернув йому 200 грн. та відшкодував всі його витрати на вантажне таксі. Ананьєв відмовився виконувати ці вимоги та заявив, що оскільки договір між ними не був оформлений відповідним чином, цей правочин є недійсним, а таксі не підлягає оплаті, оскільки Левшенков має свій власний автомобіль і міг приїхати в село на ньому. Левшенков звернувся з позовом до суду.

Яке рішення, на ваш погляд, повинен прийняти суд?