Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Тема 1. Особливості купівлі-продажу транспортних засобів – 1 година.

Тема 2. Особливості купівлі-продажу земельної ділянки. Договір найму-продажу – 1 година.

Лекція 8: “Контрактація сільськогосподарської продукції. Постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Міна (бартер)” – 2 години

Поняття договору на постачання сільськогосподарської продукції. Відмінність договору постачання сільськогосподарської продукції від договору поставки та договору купівлі-продажу. Законодавство про договори на постачання сільгосппродукції. Закупівля сільськогосподарської продукції для державних потреб. Сторони договору. Порядок укладення, зміст та предмет договору. Поняття та значення договору на постачання енергоресурсів. Сторони та зміст договору. Ціна договору та порядок розрахунків. Строки та терміни договору. Відповідальність сторін за порушення режиму постачання та споживання енергоресурсів. Поняття та види договору міни (бартеру). Сторони та форма договору. Ціна договору та порядок проведення розрахунків між сторонами. Обмеження та заборони щодо застосування бартерних операцій в сучасних умовах. Обов’язки сторін за договором. Особливості окремих видів договору міни (бартеру).

Семінарське заняття 8: “Контрактація сільськогосподарської продукції. Постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Міна (бартер)” – 2 години

ПЛАН

  1. Поняття договору на постачання сільськогосподарської продукції.

  2. Сторони договору контрактації. Порядок укладення, зміст та предмет договору.

  3. Поняття та значення договору на постачання енергоресурсів. Сторони та зміст договору.

  4. Відповідальність сторін за порушення режиму постачання та споживання енергоресурсів.

  5. Поняття та види договору міни.

  6. Сторони, зміст та форма договору міни.

  7. Відповідальність сторін за договором міни.

Запитання до самоконтролю:

  1. Які особливості договору контрактації?

  2. В чому полягають відмінності договору постачання сільськогосподарської продукції від договору поставки та договору купівлі-продажу?

  3. Які права та обов’язки мають сторони за договором постачання енергоресурсів?

  4. Як переходить право власності в договорі міни?

  5. Які обмеження та заборони щодо застосування бартерних операцій в сучасних умовах передбачає чинне законодавство України?

Практичне заняття 8 - 4 години

Практичне заняття № 1

Завдання № 1

Приватний підприємець Лобов зобов’язався передати 100 комплектів жіночих та 100 комплектів чоловічих костюмів приватному підприємцю Волкову, а останній зобов’язався прийняти товар та сплатити за нього ціну, погоджену в договорі.

Який договір уклали між собою приватні підприємці Лобов та Волков? Які умови цього договору є істотними? Чи є підставою для визнання договору неукладеним відсутність в ньому спеціальної вказівки на асортимент, якість товару, вимоги до його упаковки чи тари, умови і строк доставки, ціна і порядок розрахунків?

Завдання № 2

Ресторан „Нічний” (м. Червоноград) закупив в ТОВ „Рутенія” (м. Одеса) 2,5 тонни апельсинів. Куплений товар був прийнятий пред­ставником покупця і за взаємною згодою поміщений на зберігання в спеціальний склад продавця за тієї умови, що спільне підприємство відправить апельсини залізницею на першу вимогу покупця, коли по його заявці буде виділено вагон.

Партія апельсинів знаходилась на зберіганні більш як три місяці. Після цього з'ясувалось, що їх значна частина стала непридатною. Як було встановлено експертизою, СП вжило всіх заходів для того, щоб товар не зіпсувався. Псування сталось за випадкових обставин. Покупцем було заявлено позов, в якому зазначалось, що оскільки предметом продажу був товар, визначений родовими ознаками, право власності в цьому випадку належить СП, на якому і лежить ризик випадкової загибелі. СП позов не визнало, бо вважало себе не вин­ним в загибелі товару, що знаходився на його зберіганні.

Як повинен вирішитись спір? Яке правове значення випадку за дого­вором купівлі-продажу?