Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Завдання № 6

У серпні 2006 року Виноградов та Тарасюк уклали між собою письмовий договір міни щодо обміну квартир, які належали їм на праві приватної власності. Оскільки квартира Тарасюка була більшою за площею, в договорі було зазначено про сплату різниці у вартості двох квартир у розмірі 50000 грн. Через два роки і сім місяців як був укладений договір, Виноградов помер. Його спадкоємці, які вступили у спадщину, подали на Тарасюка позовну заяву до суду, де вимагали визнати договір міни недійсним. Одним із доводів позивачів було посилання на неправомірність доплати зробленої Виноградовим за договором міни.

Дайте правовий аналіз ситуації. Чи можуть на сторону за договором міни покладатися окрім обміну товарів ще й додаткові обов’язки? Хто має оцінювати товари, які підлягають обміну за договором міни? Яке рішення повинен прийняти суд за позовною заявою спадкоємців?

Завдання № 7

Уніговський помістив у телепрограмі ого­лошення про продаж автомобіля ЕАЗ-2109 за 9 тис. грн.. Ввечері, в день виходу реклами, до нього зателефонував Кісельов і висловив бажання купити автомобіль. Уніговський погодився і вони домови­лися, що через два дні укладуть договір купівлі-продажу та переофор­млять автомобіль на Кісельова в підрозділі ДАІ. Коли Кісельов прий­шов до Уніговського, то з'ясувалося, що той продав автомобіль Гри­ценко. Кісельов звернувся в суд із позовом про визнання за ним пра­ва власності на автомобіль і витребування його від Гриценко. У су­довому засіданні Уніговський не заперечував факту домовленості з Кісельовим і пояснив, що оскільки Гриценко запропонував більшу ціну, то він і продав автомобіль йому, а усна домовленість не має ніякої юридичної сили.

Який порядок укладення договору? Яке рішення повинен винести суд?

Лекція 9: “Права та судовий захист прав споживачів” - 2 години

Історичні аспекти становлення споживацького права в Україні. Загальна характеристика джерел споживацького права України. Основні поняття споживацького права. Цивільно-правові відносини, на які розповсюджують свою дію норми споживацького права. Права споживачів. Судовий захист прав споживачів. Відшкодування шкоди, завданої житію, здоров'ю чи майну споживача.

Практичне заняття 9 – 2 години Завдання № 1

Приватний підприємець Михайло Миронов зобов’язався передати Петровій 2 жіночих костюма різних фасонів, розміру і кольору, не обумовивши при цьому якості товару. Петрова попередньо сплатила вартість костюмів. Михайло Миронов передав останній всю партію товару. В процесі використання костюмів з’ясувалось, що тканина, з якої вони виготовлені, низької якості, що зшиті вони слабкими нитками, стрічка нерівна, і довжина спідниць не відповідає моді. Петрова повідомила про це Михайлу Миронову. Останній відповів, що якість костюмів не була обумовлена в договорі і що костюми придатні для використання у відповідності з їх призначенням.

Чи відповідає обставинам справи оцінка недоліків костюмів Михайлом Мироновим у відповіді на претензію Петрової?

Які варіанти вимог Петрова може пред’явити Миронову після отримання костюмів низької якості, яка не була конкретизована в договорі?

Протягом якого строку Петрова може пред’явити претензію Миронову про неналежну якість костюмів?