Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Завдання № 3

5 жовтня швейна фабрика звернулася в господарський суд з позовом до заводу галантерейних виробів щодо стягнення 3.500 грн. неустойки за недопоставку в період з 1 серпня по 30 червня 2005 року ґудзиків, а також 10 млн. грн. за відшкодування заподіяної шкоди. При розгляді справи в суді з’ясувалось, що згідно із довготерміновим договором завод повинен був кожний місяць поставляти фабриці фурнітуру, яка необхідна для пошиття верхнього одягу. Однак завод систематично порушував свої договірні зобов’язання, тому при підписанні специфікації на поточний рік на вимогу фабрики в договір було включено положення, згідно з яким, у випадку порушення строків поставки, завод відшкодовує їй заподіяні збитки в твердій сумі 1 млн. грн. Факту прострочення і недопоставки товарів кожного місяця завод не заперечував, але стверджував, що фабрика пропустила строк позовної давності. Стосовно завданих збитків завод погодився відшкодувати фабриці тільки фактично понесені збитки в розмірі 7.500 грн., підтверджених представленими фабрикою документами-розрахунками.

Чи можливе встановлення в договорі поставки заздалегідь визна­ченого розміру відшкодування збитків? Який строк позовної давності передбачений законодавством за позовами про стягнення неустойки? Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Завдання № 4

Фермер Антон Ананьєв придбав новий трактор, а свій старий трактор продав починаючому фермеру В’ячеславу Власову. Через 2 місяця після передачі трактора у власність Власову останній дізнався, що цей трактор був заставлений приватному підприємцю Руслану Рикову під кредит, виданий фермеру Ананьєву на будівництво телятника, який не був ним своєчасно повернутий.

Які обов’язок продавця був порушений Антоном Ананьєвим? Які права виникли у Власова після того як він дізнався, що придбаний ним трактор заставлений? До кого він повинен адресувати свої вимоги? Які наслідки настануть для Власова, якщо він не залучить до відповідальності Ананьєва?

Завдання № 5

Гуманітарний ліцей уклав з акціонерним товариством договір, відповідно до якого АТ зобов'язалося з серпня поставити ліцею 15 персональних комп'ютерів виробництва США для оснащення ними учбового класу. Своїх зобов'язань АТ не виконало, і ліцей пред'явив до нього позов про оплату передбаченої в договорі неустойки у розмірі 4% від вартості непоставлених товарів. Як з'ясувалося при розгляді справи, у договорі не були вказані точна марка, конфігурація та комплектність підлягаючих поставці комп'ютерів, а також не встановлені вимоги до їх якості та порядок її визначення.

Оскільки в договорі не містилися умови щодо предмету договору та якості товарів, що підлягають поставці, господарський суд визнав даний договір неукладеним і у позові відмовив.

Які наслідки можуть наступити у разі визнання договору неукладеним? Чи правильне рішення господарського суду?

Завдання № 6

Шульга домовився з Панчуком про купівлю у нього машини за 40 тис. гривень. Панчук видав йому розписку про отримання 10 тис. гривень в рахунок майбутніх платежів за машину. Оформлення договору сторони домовилися здійснити протягом двох тижнів.

Через два дні під час пожежі в гаражі, яка сталася внаслідок удару блискавки, автомобіль Панчука згорів. Шульга, який прибув через 10 днів, почав вимагати від Панчука повернення 20 тис. гривень, тому що вважав, що він не забезпечив зберігання автомобіля належним чином, і тому повинен відповідати за невиконання зобов'язання, забезпеченого завдатком.

Панчук звернувся до адвоката за роз'ясненням правових наслідків ситуації.

Чи був укладений договір купівлю-продажу? Чи правомірні вимоги Панчука? На кому лежить ризик випадкового знищення майна? Яке роз'яснення дасть адвокат Панчуку?