Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
293.44 Кб
Скачать

Завдання № 6

Фірма “Граніт” уклала договір з АТ “Світ кави” щодо зберігання у своїх складських приміщеннях для прибуваючої із-за кордону кави, яку АТ “Світ кави” реалізовувало в Україні. Різке подорожчання високосортної кави призвело до зниження об'ємів продажу, збільшення термінів зберігання кави на складі та утворення заборгованості за послуги зберігання.

Коли представник орендаря (АТ “Світ кави”) прибув для отримання чергової партії кави, орендодавець відмовив йому в цьому, заявивши, що не видасть жодній коробки кави до погашення заборгованості по орендних платежах. Орендар заперечував цьому і направив орендодавцеві лист, указав в ньому, що вартість кави, що знаходиться на складі, в сотні разів перевищує суму заборгованості по орендній платі приміщень, і що своїми неправомірними діями орендодавець завдає орендарю значно більші збитки порівняно з розміром наявної заборгованості.

Керівництво фірми „Граніт” звернулося за консультацією до юридичної фірми щодо правомірності своїх дій. Останні вважали дії орендодавця неправомірними і рекомендували залишити у себе лише той розмір кави, який відповідає розміру заборгованості орендаря. Втім, розуміючи, що цей крок не змусить орендаря повністю погасити заборгованість, керівництво фірми „Граніт” вирішило все ж таки не видавати продукцію орендаря взагалі до сплати всієї заборгованості.

АТ “Світ кави” звернулося з позовом до суду щодо неправомірності дій орендодавця.

Дайте правовий аналіз ситуації. Вирішить спір.

Завдання № 7

Петров, Бузов та Нікітін підписали договір на будівництво підсобних приміщень для Оленіна. Останній за договором сплатив аванс у розмірі 3000 грн. Гроші отримав Петров, однак розписка про отримання коштів була підписана усіма трьома учасниками договору. Протягом місяця вказані особи до роботи так і не приступили. Тоді Оленін подав до суду на Петрова позовну заяву з вимогою або розпочати будівельні роботи або повернути суму авансу у подвійному розмірі. Петров не погоджувався з позовними вимогами, вказуючи на те, що гроші отримувалися будівельниками у рівних частинах і він не повинен відповідати за Бузова та Нікітіна, які зараз перебувають на строковій військовій службі. Отож, він може повернути лише 1000 грн.

Чи правомірні вимоги та доводи сторін? Як вирішити спір?

Самостійна робота 2 - 2 години

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Дослідити в чому полягає дуалізм правової природи інституту застави.

Тема 2. Чим можна пояснити відмінність правового зв’язку гарантії з забезпечувальним правовідношенням, порівняно з іншими способами забезпечення виконання зобов’язання?

Тема 3. Дослідіть питання поняття та форм цивільно-правової відповідальності, її види та підстави виникнення.

Змістовний модуль 2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДОГОВІР

Терміни та поняття до змістовного модулю 2: договір, предмет договору, зміст договору, оферта, акцепт, істотні умови, установчий договір, попередній дого­вір, основний договір, змішаний договір, договір односторонній та двосторонній, поіменовані і непоіменовані договори, реальні та консенсуальні договори, оплатні і безоплатні договори.; істотні, звичайні та випадкові умови договору; типові умови договору, публічний договір, договір приєднання, пролонгація, договір на користь третьої особи; укладення, зміна і розірвання договору; форма договору, строк договору.

Література: [21, 22, 45, 48, 51,58, 59, 72, 77, 78, 84, 87, 88, 90, 94, 95, 97, 99, 106, 107, 119, 120, 121].