Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипл.Шакун1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

90

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ СЛІДЧИХ І КРИМІНАЛІСТІВ

КАФЕДРА КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ

На правах рукопису

Шакун Артем Вікторович

Криміналістичне дослідження почеркових об’єктів, виконаних у не звичних умовах

Дипломна робота на здобуття

освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”

галузь знань 0304 «Право»

спеціальність «правознавство»

спеціалізація «експертно-криміналістична»

Науковий керівник:

Меленевська Зінаїда Семенівна

професор кафедри

криміналістичних експертиз

ННІПСК НАВС

кандидат юридичних наук

старший науковий співробітник

Київ – 2012

План

Вступ…………………………………………………………………………..3

Розділ I. Почерк як носій діагностичної інформації……….…..6

1.1.Психофізіологічні основи формування почеркової навички……………………………………………………………………..6

1.2.Фактори що впливають на порушення процесу письма та їх види……………………………………………………………………..…15

Розділ II. Види діагностичних досліджень, які проводяться експертами - почеркознавцями при встановленні умов виконання почергового об’єкту……….…...…………………….….22

2.1.Встановлення впливу на процес виконання почеркового об’єкту зовнішніх умов……………………………………………………………22

2.2.Встановлення впливу на процес виконання почеркового об’єкту внутрішнього стану виконавця …………………………………………26

2.3.Встановлення впливу на процес виконання почеркового об’єкту штучних «збиваючих» факторів…………………………………………53

Розділ III. Специфіка методики вирішення діагностичних задач по встановленню умов виконання почеркового об’єкту………………………………………………………………………61

3.1. Можливість встановлення умов виконання почеркового об’єкту при наявності досліджувального документа і зразків почерку (підпису) його виконавця……………………………………………………………62

3.2. Можливість встановлення умов виконання почеркового об’єкту при наявності тільки досліджувального документа……………….…...66

3.3.Особливості складання висновку експерта – почеркознавця при вирішенні діагностичних задач……………………………………..……68

Висновки…………………………………….…………………….….…….76

Список використаних джерел ……………………………….………86

ВСТУП

Судово-почеркознавча експертиза – це дослідження, яке проводиться експертом на базі спеціальних знань у галузі судового почеркознавства у відповідності із кримінально-процесуальним та цивільно-процесуальним законодавством з метою встановлення фактів (фактичних обставин), які мають доказове значення по кримінальних і цивільних справах.

Задачею судово-почеркознавчої експертизи є встановлення фактів (фактичних даних) у відповідності з потребами слідчої та судової практики, яке передбачає застосування методики судово-почеркознавчої експертизи.

Коло задач, які вирішуються судово-почеркознавчою експертизою, дуже широке. Серед них провідне місце займають ідентифікаційні задачі.

При вирішенні ідентифікаційних задач у експертній практиці часто доводиться досліджувати рукописи, які виконані у незвичних умовах.

За останні роки немало зроблено по розробці теоретичних засад судового почеркознавства, з'ясуванню фізіологічних і психологічних процесів, пов'язаних з письмом.

Розроблені і успішно впроваджуються в експертну практику нові класифікації ідентифікаційних ознак письма, значно просунулася розробка проблеми стійкості ознак почерку тощо. Всі ці дослідження направлені на розробку і удосконалення методів ідентифікації особи за почерком.

Однак письмо є не тільки носієм ідентифікаційної інформації про особу, що пише. В ньому відображуються і психофізіологічні властивості особи, і умови, при яких протікає процес письма. Будучи продуктом вищої нервової діяльності людини, письмо “чутливо реагує” на зовнішні і внутрішні зміни. Таким чином, почерк містить у собі своєрідно закодовану інформацію про особу людини, про обставини виконання рукопису. Задача експерта , який досліджує рукопис, полягає в тому, щоб отримати максимальний об'єм відомостей, які корисні для розслідування і судового розгляду справ.

Почерк – складна цілісна система, різни сторони якої взаємопов'язані. Для нього характерні, як відомо, властивості, які дозволяють використовувати його у криміналістичних цілях. Одні з них (індивідуальність і відносна стійкість) є вихідною передумовою для ідентифікації особи, інші (здатність реагувати на різні психофізіологічні фактори) дають можливість отримати данні про зовнішню обстановку й внутрішній стан виконавця – це так звані діагностичні дослідження.

Властивість почерку реагувати на різні психофізіологічні фактори проявляється тоді, коли зміни умов письма настільки значні, що успішне пристосування до них механізму письма за ходом рухів виявиться неможливим. У результаті виникне порушення звичного автоматизованого процесу письма й наступлять зміни у почерку, які не можна вважати варіаційними.

Тому при вирішенні діагностичних задач у експертній практиці доводиться досліджувати рукописи, які виконані пишучим зі зміною свого почерку (з природних або штучних причин).

Рукописи, які виконані в незвичних умовах або ж у незвичному стані виконавця є одним із найскладніших об'єктів почеркознавчого дослідження.

Складність цієї проблеми і, у той же час, її практичне значення обумовили актуальність теми дипломної роботи.

Як показує практика, існуючі методики для вирішення діагностичних задач судово-почеркознавчою експертизою не є досконалими. Виділені симптомокомплекси ознак, що використовуються для вирішення діагностичних задач, мають груповий характер і тому часто не дозволяють встановити конкретну причину порушень у процесі письма. Зокрема значну складність становить вирішення задачі про визначення внутрішнього стану виконавця (підвищеного нервового збудження або гальмування, стресу, хвилювання, або стану з порушенням опорно-рухових функцій тощо).

Викладене свідчить про те, що при вирішенні діагностичних задач є особливості, які пов′язані головним чином із виділенням, вивченням і оцінкою ознак, які свідчать про незвичайні умови виконання рукопису (підпису). Це визначає необхідність вирішення ряду додаткових питань, яких немає при дослідженні звичайного незміненого почерку. Все це накладає відбиток на послідовність і прийоми дослідження та оцінку експертом результатів дослідження.

Метою даної роботи є на підставі вивчення психофізіологічних основ формування почеркових навичок, сучасного стану і можливостей судово-почеркознавчої діагностики, існуючих методів і методик розглянути особливості діагностичного почеркознавчого дослідження цих складних почеркознавчих об'єктів, а саме: суті діагностичних досліджень, факторів, що впливають на процес письма. На матеріалах практики дослідити діагностичні задачі, які вирішуються експертами-почеркознавцями, і ознаки, які властиві кожному виду збиваючих факторів, а також розглянути особливості методики проведення діагностичного дослідження і особливості складання висновку експертизи.

Об'єктом дослідження є рукописні тексти, підписи.

Предметом дослідження є динамічна сталість почерку та його властивості, обумовлені гнучкістю динамічного стереотипу, що дозволяють пристосовуватися до умов письма, що змінюються.

Структура дипломної роботи зумовлена її метою та поставленими завданнями і складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел (…. Найменувань).