Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotsialna_filosofiya_-_kopia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
76.8 Кб
Скачать

3. Поняття цивілізації. Взаємозв’язок культури і цивілізації.

Останнім часом культура та цивілізація дуже зблизилися і часом використовуються як синоніми. Насправді поняття цивілізація вживалося спочатку для позначення періоду в історії людства, який почався 3.500 тис. років до н.е. і характеризувався появою тисячності міст, торгівлі і поділу праці на розумову та фізичну.

Цивілізація розглядається просто як певний етап розвитку культури.

Цивілізація як завершальний етап в деградації людства (Шекспір, коли втрачається духовність).

Цивілізація як вершина в розвитку технічних надбань людства.

4. Глобальні проблеми сучасності.

Наприкінці XX століття загострилися проблеми, які набули загальнопланетарного значення і котрі загрожують самому існуванню людства, – так звані глобальні проблеми. Серед основних глобальних проблем можна назвати такі:

– проблема виживання людства в умовах розвитку принципово нового типу військової техніки і нагромадження зброї масового знищення;

– глобальна екологічна криза (забруднення навколишнього середовищ і вичерпання природних ресурсів (запасів) і пов'язані з нею сировинні, енергетичні, економічні проблеми;

– загроза демографічної кризи;

– проблема збереження особистості як біосоціальної істоти в умовах деформуючого впливу техногенної цивілізації та її масової культури, зростаючих процесів відчуження (накопичення шкідливих мутацій, інформаційні перевантаження, стреси, наркоманія, маніпуляція свідомістю тощо), проблема збереження фізичного та психічного здоров'я (СНІД, пандемія грипу, загроза голоду).

Вирішення глобальних проблем можливе лише зусиллями світового співтовариства, спираючись на культурні цінності нової – нетехногенної - цивілізації.

Дослідити шляхи подальшого розвитку людства, осмислити ознаки і риси нової цивілізації, яка ще знаходиться в процесі формування, – це основне завдання соціального передбачення і прогнозування. Прогнозування є процесом отримання знань про майбутнє на ґрунті спеціальних наукових методів. Соціальне прогнозування проводиться, як правило, на основі міждисциплінарних досліджень, в процесі інтеграції гуманітарного, технічного знання і природознавства. До основних методів соціального прогнозування належать методи екстраполяції, метод історичної аналогії, комп'ютерного моделювання, метод побудови сценарію майбутнього і методи експертних оцінок. За своїми видами соціальні прогнози бувають пошуковими, нормативними, аналітичними і застерігаючими.

6