Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ГО.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
732.67 Кб
Скачать

V розділ Пасиву Балансу “Доходи майбутніх періодів”.

До складу доходів майбутніх періодіввключаються доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.

4.Методичні прийоми балансового узагальнення у бухгалтерському обліку

Методичний прийом балансового узагальнення – це рівновага використання обігу капіталу підприємницької діяльності завдяки цьому прийому врівноважується наявність капіталу його розміщення у суб’єкта господарювання, яке відображається у бухгалтерському балансі.

Балансове узагальнення передбачає класифікацію ресурсів підприємства за економічним змістом, вивчення їх за структурою та функціональною роллю, яку вони виконують в процесі обігу капіталу, а також його угрупування за джерелами утворення та цільовим призначенням.

Якщо угрупувати ресурси підприємства за складом та джерелами їх утворення у двосторонній таблиці то підсумки таблиці будуть однакові, тотожність підсумків бухгалтерського балансу зумовлена тим, що в ньому розглядається з одного боку склад ресурсів (розміщення та призначення у господарській діяльності), а з другого боку джерела утворення коштів на придбання ресурсів.

Баланс підприємства на 1 жовтня 2012 року.

Актив (види господарських ресурсів та їх розміщення)

Сума в гривнях

Пасив (джерело утворення коштів і цільове призначення коштів)

Сума в гривнях

1. Основні засоби

195 000

1. Статутний капітал

250 710

2. Незавершене будівництво

70 000

2. Прибуток

10 100

3. Виробничі запаси

53 400

3. Довгострокові кредити банків

70 000

4. Готова продукція

29 500

4. Короткострокові кредити банків

40 000

5. Каса

2 700

5. Розрахунки з оплати праці

27 100

6. Розрахунковий рахунок

47 310

Баланс

397 910

Баланс

397 910

Кошти (капітал підприємства) здійснюють безперервний обіг. Для того щоб визначити величину всіх коштів підприємства і дати їм економічну оцінку проводиться балансове узагальнення їх у бухгалтерському балансі, який складають на визначену дату (перше число кожного кварталу).

При складанні бухгалтерського балансу підприємства керуються нормативними документами Міністерства фінансів України, а також міжнародними і національними стандартами обліку.

Балансове узагальнення – це методичні прийоми економічного угрупування і відображення капіталу підприємства на певну дату в єдиній грошовій одиниці, за складом і функціональною роллю в діяльності підприємства, а також джерел утворення і цільовим призначенням.

5. Обліково – аналітичні процедури балансового узагальнення

Методичні прийоми двоїстості у бухгалтерському обліку проявляються у балансовому узагальненні коштів підприємства. Зміни величини коштів однієї статті балансу зумовлюють аналогічні зміни іншої статті, тобто відбувається переміщення коштів під впливом господарських операцій, здійснених на підприємстві. Таке переміщення відбувається не лише у розміщенні господарських коштів, а й у джерелах їх утворення в активі і пасиві балансу.

Приклад. Операція одержання грошей із розрахункового рахунку у банку і оприбуткування у касі підприємства викликає зміни двох статей активу балансу і зовсім не зачіпає статей пасиву.

На підприємстві здійснюються також господарські операції, які змінюють джерела утворення коштів лише на статтях пасиву не зачіпаючи статей активу.

Приклад. Спрямування частки прибутку на збільшення коштів статутного фонду при балансовому узагальненні відображається лише на двох статтях пасиву балансу.

Господарські операції, що включають розрахунково – кредитні відносини виявляють результат виробничо – фінансової діяльності при балансовому узагальненні показують на статтях активу і пасиву балансу та у ряді випадків змінюють валюту балансів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]