Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ГО.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
732.67 Кб
Скачать

1. Загальні засади обліку нематеріальних активів

Методологічні основи обліку нематеріальних активів визначені П(с)БО №8 «Нематеріальні активи». Під нематеріальними активами розуміють довгострокові вкладення в придбання об’єктів промислової та інтелектуальної власності, а також інших аналогічних майнових прав, що визначаються об’єктом права конкретного підприємства. Ці об’єкти характеризуються відсутністю фізичної (матеріально-речової) форми, здатністю приносити підприємству протягом тривалого часу певну користь, яку не можна чітко визначити.

Група нематеріальних активів – сукупність однотипних за призначенням та умовами використання нематеріальних активів.

Придбаний або отриманий нематеріальний актив відображається в балансі, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена.

Нематеріальний актив, отриманий в результаті розробки, слід відображати в балансі за умов, якщо підприємство має:

- намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, у якому він придатний для реалізації або використання

- можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання нематеріального активу

- інформацію для достовірного визначення витрат, пов’язаних з розробкою нематеріального активу.

Якщо нематеріальний актив не відповідає вказаним критеріям визнання, то витрати, пов’язані з його придбанням чи створенням, визнаються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здійснені без визнання таких витрат у майбутньому нематеріальним активом.

Придбані нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первинною вартістю. Первинна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни придбання, мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням. Первинна вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на подібний об’єкт, дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального активу. Первинною вартістю безоплатно отриманих нематеріальних активів є їх справедлива вартість на дату отримання. Нематеріальні активи, отримані внаслідок об’єднання підприємств, оцінюються за їх справедливою вартістю.

Нематеріальний актив списується з балансу в разі вибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання.

  1. Бухгалтерські рахунки по обліку нематеріальних активів

Для обліку наявності та руху нематеріальних активів призначений рахунок 12. на дебеті рахунку 12 відображається придбання або отримання в результаті розробки нематеріальних активів за первісною вартістю та сума їх до оцінки, на кредиті – вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об’єкта за такими групами:

  • права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища тощо)

  • права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень)

  • права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви)

  • права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин)

  • авторські та суміжні з ними права (право на літературні та музичні твори, бази даних тощо)

  • гудвіл

- інші нематеріальні активи (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Первинні документи для обліку надходження нематеріальних активів:

  • патент на винахід, корисну модель, промисловий знак

  • свідоцтво на знаки для товарів та послуг

  • документ на право публікування, відтворення, розповсюдження та інші дії щодо введення в господарський обіг сукупності даних, що призначені для функціонування ЕОМ та інших комп’ютерних пристроїв

  • документ на право власності на базу даних

  • документ на авторське право тощо.

Зарахування нематеріального активу на баланс відбувається на підставі акта про його отримання. Акт оформляється в довільній формі. Акт засвідчується підписами членів комісії і передається до бухгалтерії, де відкривається картка обліку Необоротних активів із зазначенням рахунків синтетичного й аналітичного обліків, первісної вартості, методу амортизації. Картки обліку необоротних активів ведуться за кожним об’єктом необоротних активів. Первинні документи для обліку вибуття нематеріальних активів: акти приймання передачі (довільної форми), накладні, акти ліквідації (довільної форми), акти інвентаризації, бухгалтерські довідки.

Фінансовий результат від вибуття об’єктів нематеріальних активів визначається як різниця між доходами від вибуття (за вирахуванням непрямих податків і витрат, пов’язаних з вибуттям) та їх залишкової вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]