Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МК.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
74.51 Кб
Скачать

12. Масова інформація як інструмент впливу в масово-комунікаційній діяльності. Інформація та процес її сприйняття.

Важливим інструментом впливу на громадськість є ЗМІ. Уже давно стало зрозумілим, що лише постійні зв’язки зі ЗМІ можуть забезпечити будь-якій організації бажані результати. На думку фахівців, ми живемо в суспільстві, яким керують засоби масової інформації.

Масова інформація — стереотипізована інформація, яка оперативно та регулярно поширюється на велику, географічно розпорошену аудиторію.

Інформація і комунікація є двома рівнями процесу спілкування. Перший — пізнавальний (когнітивний) — пов'язаний з поширенням соціально важливих відомостей серед широкої аудиторії. На другому рівні процесу спілкування одержана соціальним суб'єктом інформація поєднується з системою існуючих норм і цінностей, регулює контакти з оточуючим середовищем, передусім соціальним. За цих умов процес комунікації має безпосереднє відношення до соціальної дії. Усе це свідчить, що комунікація — розгалуженіший процес, який суттєво впливає на функціонування соціуму.

Масова інформація, як інструмент впливу на масово комунікаційну діяльність характеризуються такими загальними особливостями:

— широта аудиторії, спрямованість і швидкість інформаційного впливу;

— сила, комунікативність, постійність і багатофакторність впливу;

— єдність пропагандистського, виховного та інформаційного впливу;

— багатство методів і форм впливу;

— доступність, поширеність, динамічність інформації.

Вплив ЗМІ на громадськість зумовлюється щонайменше двома функціональними завданнями.

1. Відображення, фіксація, моделювання дійсності, тобто подій, фактів, соціальних відносин, а остаточним продуктом є інформація про цю дійсність.

2. Зміна соціальної реальності й управління нею, утвердження, підтримання і трансляція ціннісних, нормативних орієнтирів суспільства, контроль за реалізацією управлінських рішень, регулювання соціальних відносин. Людина пізнає світ за допомогою інформації(сигналів), яку отримує, переробляє і за допомогою якої приймає рішення і формує поведінку. Сприйняття інформації пов'язане з

В основі спілкування лежить комунікативний процес передачі інформації від однієї особи іншій або групі осіб і сприйняття цієї інформації даними особами. У будь-якому одиничному акті передачі та сприйняття інформації необхідні, як мінімум, дві людини - відправник інформації (комунікатор) і її одержувач (комунікант або адресат).

Згідно з Вівером та Шенноном можна виділити три наступні проблеми комунікацій (передачі - приймання інформації).

1. Технічна проблема. Наскільки точно можуть бути передані символи комунікації?

2. Семантична проблема. Наскільки точно передані символи висловлюють бажаний сенс?

3. Проблема ефективності. Наскільки ефективно сприйнятий сенс впливає на людей у бажаному напрямку?

Та чи інша інформація кодується її відправником на основі системи знаків для передачі адресату комунікації. Перетворення інформації в сигнали проводиться комунікатором допомогоюпередавача, в ролі якого можуть виступати біологічні органи (наприклад, голосові зв'язки) або технічні пристрої (наприклад, автоматичне електричне табло).

Процес передачі інформації також може супроводжуватися перешкодами, через що інформація надходить до одержувача в спотвореному вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]