Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен політологія.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
59.51 Кб
Скачать

Тема 6:Держава,як політичний інститут

1.Сутність,основні ознаки,ф-ії,типи сучасних держав. Держава – організація політичної влади домінуючої частини населення у соціально-неоднорідному суспільстві, яка забезпечує цілісність і безпеку суспільства,здійснює управління загальносуспільними справами. Ознаками держави є: наявність системи суверенної політичної влади(законодавчої,виконавчої,судової);територія(земля,надра,повітряний та водний простір);монополія на легальне застосування сили(ограни примусу,які використовує держава у ситуаціях,передбачених законом);наявність державної мови(мова нації ,котра складає більшість населення держави);апарат держави(наявність системи органів і установ, які здійснюють ф-ії державної влади);наявність національної правової системи(кожна держава функціонує в межах визначеної правової системи);населення(держава охоплює своїм впливом усіх людей,які перебувають у межах держави). Ф-ії держави:

Внутрішні ф-ії: економічна,соціальна,підтримка законності та правопорядку,законодавча,культурно-виховна та наукова,ф-ія узгодження інтересів,фіскальна. Зовнішні ф-ї: оборони та національної безпеки,розвиток відносин співробітництва з іншими державами,інноваційна(технології інших держав). Типи держав :

За формою правління:монархія,республіка.

За пріоритетними функціями: військова,правова,соціальна.

За адміністративно-територіальною організацією:унітарна,федерація,конфедерація.

За політичним режимом: тоталітарна,авторитарна,демократична.

За соціально-економічною природою: рабовласницька,феодальна,буржуазна,соціалістична.

За сталістю політичного життя: стабільна,нестійка.

2. Форми державного правління. Важливою характеристикою держави є поняття «форма держави». Форма державного правління поділяється на монархію та республіку. Монархія – форма держ. правління при якій верховна державна влада повністю або частково зосереджується в руках одноосібного глави держави і передається у спадок. Типи монархії:абсолютний(повновладдя глави держави) та конституційний(глави держави обмежується). Різновидами конституційної монархії є дуалістична(монарх володіє виконавчою владою та частково – законодавчою) і парламентська(володіє законодавчою і частково виконавчою). Республіка – форма державного правління, за якої всі вищі органи державної влади або обираються, або формуються загальнонаціональною представницькою установою. Типи республіки: парламентська(прямі,періодичні вибори парламенту, який формує уряд та призначає його голову,посада президента може існувати, може й не існувати); президентська (прямі,періодичні вибори парламенту та президента,президент є главою держави і главою виконавчої влади);змішана (президент особисто пропонує склад уряду, який обов’язково повинен затверджуватися парламентом).

3. Форми державного територіального устрою. Державний устрій – поділ держави на певні складові та розподіл влади між нею та цими складовими. Державний устрій поділяється на унітарні держави,федерації та конфедерації. Принцип унітаризму означає таку побудову держави,за якої верховна суверенна влада повністю зосереджена в центрі, а складові держави не мають ознак політико-державної самостійності й є тільки адміністративно-територіальними підрозділами. Федераціясоюзна держава, яка складається з державних утворень, які мають юридичну і відповідно політичну самостійність. Принцип федералізму полягає ц розмежуванні сфер компетенції федеральної,центральної влади та влади суб’єктів федерації. Конфедерація - союз суверенних держав, який створюється для досягнення конкретної спільної мети. Принцип конфедералізму передбачає збереження повної юридичної та політичної самостійності держав-членів конфедерації,відсутність центральних органів влади,уніфікованого законодавства,єдиного громадянства,судової системи.