Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ_Фінанси.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
876.54 Кб
Скачать

4. Управління державним боргом

Полотно 603

ЕТАПИ управління державним боргом:

  1. залучення коштів

  1. використання коштів

  1. повернення боргу і виплата відсотків

Методи управління державним боргом:

-рефінансування - це погашення основної суми боргу та відсотків по ньому за рахунок коштів, отриманих від розміщення нових позик.

- реструктуризація- це відстрочення сплати часткової або повної суми боргу країною-позичальником. За такого варіанта можливий також обмін боргових сум на акції або спеціальні облігації для вкладення їх в національну економіку.

Питання для самоперевірки

  1. Об’єктивна необхідність і можливість використання державного кредиту.

  2. Позики, їх класифікація за правом емісії, формами виплати доходів, методами розміщення, термінами погашення та іншими ознаками.

  3. Види державних боргових цінних паперів, їх характеристика та законодавче регулювання.

  4. Методи управління державним боргом.

  5. Кількісний аспект державного боргу та проблеми його сплати в Україні.

Тема 10. Фінансовий ринок План

  1. Роль фінансового ринку у ринковій економіці.

  2. Класифікація структурних складових фінансового ринку.

  3. Характеристика основних видів цінних паперів, їх класи­фікація.

  4. Учасники фінансового ринку.

Міні-лексикон:

фінансовий ринок, ринок капіталів, інвестор, емітент, акція, облігація, ощадний сертифікат, казначейське зобов’язання, інвестиційний сертифікат, вексель, первинний ринок, вторин­ний ринок.

  1. Роль фінансового ринку у ринковій економіці

Фінансовий ринок – це сукупність обмінно-перероз­подільних відносин, пов'язаних з процесами купівлі-продажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності.

Значення фінансового ринку:

в системі ринкових відносин полягає у можливості відкласти нинішнє споживання, нагромадити заощадження і спрямувати їх у сферу підприємництва.

2. Класифікація структурних складових фінансового ринку

Полотно 511Полотно 508

Загнутий кут 502

Види ринку цінних паперів

П

У процесі руху цінних паперів фондовий ринок поділяється на

Нашивка 501ервинний ринок

ВНашивка 499торинний ринок

Цілі

Пряма сполучна лінія 496Пряма сполучна лінія 497

Первинний ринок

Вторинний ринок

Додаткове залучення фінансових ресурсів шляхом емісії і розміщення цінних паперів

Проведення спекулятивних операцій з раніше випущеними цінними паперами. Пов’язаний з перероз­поділом фінансових ресурсів

3. Характеристика основних видів цінних паперів, їх

класифікація

Загнутий кут 493

Полотно 492AutoShape 343AutoShape 349

Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства і надає її власнику (акціонеру) певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частину прибутку товариства у випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації — на частину залишкової вартості підприємства.

  • ВИДИ акцій: Проста акція — надає право власнику на отримання — за класичного розуміння поняття «дивіденди» — деякої частини прибутку акціонерного товариства чи — за українським законодавством — отримувати дивіденди незалежно від фінансових результатів діяльності акціонерного товариства (за наявності на те рішення загальних зборів) та брати участь в управлінні товариством.

  • Привілейована акція — надає власнику безумовне право на отримання встановленого умовами випуску річного доходу, при цьому власник п.а. має пріоритет (щодо власників простих акцій) при розрахунках товариства з акціонерами; п.а., як правило, не дає власнику права на участь в управлінні товариством, у тому числі — права голосу на зборах акціонерів. Сумарна номінальна вартість всіх випущених акціонерним товариством п. а. не може перевищувати 25% величини статутного фонду (складеного капіталу) акціонерного товариства.

Іменна акція — належить визначеній особі. Передача права власності на і.а. здійснюється шляхом видачі власником на користь набувача розпорядчого документа (наприклад, передавального розпорядження, при документарній формі існування). Акція на пред'явника — власником вважається фактичний утримувач. Передача права власності на а.н.п. здійснюється шляхом простого її вручення. Акціонерне товариство жодним чином не фіксує обіг а.н.п..

Облігація—емісійний цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачено умовами випуску). Облігації усіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах.

  • Види облігацій: Забезпечені облігації

  • Незабезпечені облігації

  • Гарантовані облігації

  • Дисконтні облігації

  • Облігації з глибоким дисконтом

  • Купонні облігації

  • Державні облігації або суверені облігації- цінний папір, емітентом якого виступає держава в особі уряду, випускається для погашення дефіциту державного бюджету.

  • Муніципальні облігації - цінний папір, який випускають органи місцевої влади з метою покриття дефіциту місцевого бюджету або фінансування інфраструктурах проектів. В Україні муніципальних облігацій виступають міські ради народних депутатів.

  • Корпоративні облігації - цінний папір, який випускають юридичні особи для фінансування своєї діяльності.

Казначе́йські зобов'яза́нняборгові цінні папери, що емітуються державою в особі її уповноважених органів, розповсюджується винятково на добровільних засадах серед фізичних та юридичних осіб і засвідчують внесення їх власниками грошових коштів до бюджету та дають право на отримання фінансового доходу або інші майнові права, відповідно до умов їх випуску.

Ве́ксель (нім. Wechsel)— цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

Ощадний сертифікат — цінний папір, випущений банком, як письмове свідоцтво про депонування грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на отримання після завершення встановленого строку суми депозиту та відцотків за ним.

Фінансові похідні цінних паперів:

  • свопи Своп (фінанси) (від англ. swap – обмін, заміна) є угодою про обмін активів, процентних виплат, процентних ставок або інших характеристик, вказаних в угоді, з метою оптимізації структури капіталу компанії і отримання додаткового доходу.

  • опціони це цінний папір, який розглядають як результат опціонного контракту. Згідно з цим контрактом один з учасників набуває право купівлі (продажу) певної кількості цінних паперів за обумовленою ціною у певний період часу, а інший учасник за грошову премію зобов'язується, у разі необхідності, продати (купити) цінні папери за договірною ціною. Зазвичай, опціони виставляють на звичайні акції.

  • Варрант — це вид цінного папера, пов'язаний з зобов'язанням, яке продавець дає покупцеві в розумінні права власності на цінні папери