Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karyera-2013-Do-zaliku-Stud-Zaochnikam.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
208.38 Кб
Скачать

«Визначення ціннісного рівня розвитку кар'єри»:

  1. Чому це так важливо для мене (за трьома цілями: вільно володіти англійською мовою, працювати у PR-відділі міжнародної компанії, мати власний автомобіль)?

1-а ціль,тому що…

2-а ціль, тому що…

3-я ціль, тому що…

  1. Як це може змінити мою ситуацію, моє життя (сьогоднішню ситуацію, 3 місяця) ?

1-а ціль,тому що…

2-а ціль, тому що…

3-я ціль, тому що…

  1. Як я зрозумію, що ціль досягнуто? Які будуть результати (вимірюваний результат) ?

1-а ціль,тому що…

2-а ціль, тому що…

3-я ціль, тому що…

  1. Як буде виглядати моя мета (успіх) ?!!!!!!

Це - … (малюнок, схема…)

Smart / smarter -

це мнемонічна абревіатура, яка використовується у менеджменті і проектному керуванні для визначення цілей і постановки задач. Перше відоме використання терміна згадується в роботі Пола Мейра (Paul J Meyer) у 1965 і пізніше в листопаді 1981 у роботі Management Revіew by George T. Doran[1].

Doran, G. T. (1981). There's a S.M.A.R.T. way to wrіte management's goals and objectіves. Management Revіew, Volume 70, Іssue 11(AMA FORUM), pp. 35-36.

Немає чіткої думки, скільки повинно бути критеріїв: п'ять або сім. Звичайно приймаються наступні значення:

Загальні вимоги до формування цілей кар'єри на основі принципів цілепокладання, розроблених на основі SMART/ SMARTER -методу (удосконалив і пояснив Пол Мейєр, 2003) і пропозицій авторів – А. К. Клюєва, Е. А. Князєва, М. Семеніхіна

Буква

Значення

Пояснення

S

Specіfіc (Конкретність)

базова характеристика мети, яка дає можливість ясно її бачити: пояснюється, що саме необхідно досягти. Наприклад, "збільшити чистий прибуток власного підприємства".

M

Measurable (Вимірність)

міра кар'єрного успіху, який з'явиться при досягненні поставлених цілей: пояснюється, у чому буде вимірюватися результат. "Скільки в грамах?"(С). Якщо показник кількісний, то необхідно виявити одиниці виміру, якщо якісний, то необхідно виявити еталон відношення. Наприклад, "збільшити прибуток власного підприємства на 25 %, щодо чистого прибутку поточного року".

A

Attaіnable (Досяжність, амбітність або наявність виклику)

точне уявлення про бажаний результат: пояснюється, за рахунок чого планується досягти мети і чи можливо її досягти взагалі? Кар'єра повинна бути спрямована на досягнення більшого результату, ніж припускають наявні можливості. Наприклад, "збільшити прибуток власного підприємства на 25 %, щодо чистого прибутку поточного року, за рахунок зниження собівартості продукції, автоматизації ресурсномістких операцій і скорочення штату зайнятих на виконанні автоматизованих операцій співробітників на 80 % від поточної кількості". А от зробити кругосвітній круїз на гумовій качці навряд чи удасться.

R

Relevant (Реалістичність, актуальність, значимість)

необхідність чіткого усвідомлення не тільки свої х кар'єрних можливостей ( які переваги відкриє перед тобою досягнення даної мети і періодично нагадувати собі про них), але і розуміння можливості ринку праці в цілому і умов в конкретній організації зокрема: визначення істинності мети - чи дійсно виконання даної задачі дозволить досягти бажаної мети; необхідно упевнитися, що виконання даної задачі дійсно необхідне. Це буде служити стимулом до одержання найкращого результату. Наприклад, якщо брати "скорочення штату зайнятих на виконанні автоматизованих операцій співробітників на 80 %" у якості окремої під задачі, що також ставиться по SMART, то співробітників можна не звільняти, а перевести на інші посади, на яких ці співробітники зможуть принести компанії прибуток, а не просто економію. Якщо брати страхову компанію, то замість звільнення, співробітникам можна запропонувати продовжити роботу як агента, або не витрачати кошти на автоматизацію, а просто збільшити норму виробітку.

T

Tіmely (Заданість у часі)

визначення тимчасового тригера/проміжку по настанню/закінченню якого повинна бути досягнута мета (виконана задача): мета не може бути безстроковою, інакше вона не буде ніколи досягнута, а може бути довго-, середнє- і короткостроковою. Наприклад, "До закінчення другого кварталу наступного року збільшити прибуток власного підприємства на 25 %, щодо чистого прибутку поточного року, за рахунок зниження собівартості продукції, автоматизації ресурсномістких операцій і скорочення штату зайнятих на виконанні автоматизованих операцій співробітників на 80 % від поточної кількості".

E

Evaluate

(Екологічність, оціненість)

наслідки досягнення ваших сьогоднішніх кар'єрних цілей, повинні приносити користь і вам, і іншим, вони повинні бути «екологічно чисті», етичні, приємні, привабливі

R

Reevaluate (Переоцінені)

Rewarded, Reassess, Revisit, Recordable, Rewarding, Reaching

винагороджені, переоцінені, переглянуті, записані, досяжні

Мотивація кар'єри повинна бути приваблива для людини: стимулювати її професійне і особистісне зростання, сприяти розкриттю творчого потенціалу.

Відповідність припускає, що те, до чого ви прагнете, повинно належати вам, виходити від вас, бути вашим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]