Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_mikrobiologii.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
335.36 Кб
Скачать

12. Таксономія дріжджів і їх спрощена класифікація. Значення в харчовій промисловості

за спрощеною класифікацією дріжджі поділяються на родини, роди і види. Дріжджі поділяються на родини сахароміцетів і несахароміцетів. Родина сахароміцетів включає такі роди: сахароміцес, шизосахароміцес, зігосахароміцес; родина несахароміцетів включає роди торула, мікодерма, кандіда, криптококус та ін. Деякі види дріжджів з давніх пір використовуються людиною при приготуванні алкогольних напоїв (пива, вина, квасу та ін.) і хліба. Також дріжджі використовують у виробництві спирту. Також дріжджі використовують як корма для сільськогосподарських тварин. Дріжджі викликають псування деяких продуктів. Наприклад дріжджі роду Торула викликають псування вершкового масла та кефіру. Деякі дріжджі викликають псування мяса, прокисання і пігментацію ковбасних виробів.

13. Неактивні форми еубактерій. Стідії утворення спор.

Неактивними формами еубактерій є : ендоспори, екзоспори та цисти. Спороутворення у бактерій відбувається в декілька етапів.

На 1-му етапі відбувається зміна морфології ядерної речовини вегетативної клітини. Утворюється осьовий тяж, з’єднаний через мезосому з ЦПМ.

На 2-й стадії приблизно 1/3 осьового тяжа відділяється й переходить у ділянку майбутньої спори. Паралельно з цим відбувається інвагінація ЦПМ.

3-я стадія утворення проспори

На 4-й стадії відбувається утворення кортексу. Кортекс формується між мембранами проспори з пептидоглікану певної структури.

5-а стадія. Майже одночасно з формуванням кортексу відбувається формування біл­кових оболонок із зовнішньої сторони ЦПМ

6-а стадія характеризується завершенням формування всіх структур – дозріванням спори. Після того як спора сформувалась, відбувається лізис клітинної стінки й спора звільняється.

14. Характеристика способів розмноження еубактерій та вірусів.

Бактерії розмножуються тільки шляхом простого поділу клітини. Коли бактерії знаходяться в сприятливих для розвитку умовах, тобто в умовах відповідних температур, забезпечені достатньою кількістю поживних речовин, тоді вони розмножуються дуже швидко. Приблизно через 20-30 хв відбувається поділ клітини. Насправді ж у природі немає таких ідеальних умов, за яких бактерії могли б безперервно розмножуватися. Нестача живлення, несприятливі температурні умови, згубний вплив виділених продуктів обміну, поїдання бактерій іншими організмами та інші фактори негативно впливають на розмноження бактерій.У процесі поділу бактеріальної клітини починає формуватися перегородка, яка ділить цитоплазму материнської клітини на дві дочірні. Далі синтезується оболонка й утворюються дві нові клітини, які в свою чергу також діляться.

Віруси можуть розмножуватись тільки тоді, коли потрапляють у живі клітини людей, тварин чи рослин. Розмноження включає декілька етапів:

  1. розпізнавання клітини-мішені і прикріплення до неї

  2. проникнення в неї

  3. збирання вірусних частин

  4. вихід з клітини

15. Характеристика способів розмноження мікроміцетів.

Міцелі альні гриби розмножуються вегетативно та за допомогою спор. Спороутворення може відбуватися статевим і безстатевим шляхом. Безстатеве спороутворення зв’язане з утворенням спеціалізованих репродуктивних органів без попереднього злиття клітин. Безстатеве розмноження нижчих грибів здійснюється внутрішніми спорами або ендоспорами, вищих грибів – зовнішніми спорами або екзоспорами. Статеве розмноження грибів обов'язково включає злиття двох ядер. У нижчих грибів спочатку відбувається злиття двох багатоядерних гіфів міцелію. Потім відбувається попарне злиття ядер. Процес закінчується утворенням зігоспори, яка згодом проростає і утворює органи плодоношення. У вищих грибів в залежності від класу розмноження відбувається по різному. Вегетативне розмноження відбувається за допомогою шматочків гіфів та міцелію. Будь-яка частина міцелію здатна до росту. Шматочки міцелію відриваються від гриба та розносяться вітром, попадають на відповідний субстрат, проростають і утворюють новий організм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]