Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_mikrobiologii.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
335.36 Кб
Скачать

6. Класифікація прокаріотів згідно ”Визначника бактерій Берджі”, перелік морфологічних ознак, покладених у її основу.

Штучні класифікації прокаріотів у першу чергу враховують практичні моменти і служать для розпізнавання описаних форм.

Нижчі протисти (прокаріоти) - доядерні організми, в клітинах яких немає відокремленого ядра, рибосоми дрібні й розсіяні в цитоплазмі.

Відповідно до визначника Берджі (на основі будови клітинної стінки й відношення до фарбування по Граму) бактерії розділені на 35 груп, що входять в 4 категорії:

I – грамнегативні еубактерії

II – грампозитивні еубактерії

III – еубактерії, позбавлені клітинної стінки – мікоплазми

IV – археобактерії

Морфологічні ознаки, які були покладені в основу ”Визначника бактерій Берджі”: форма клітин і характер їх розташування, розмір, забарвлення за Грамом, спороутворення, рухомість.

7. Фенотипова ідентифікація мікроорганізмів

Існують два види ідентифікації мікроорганізмів: філогенетичний і фенотиповий. До фенотипової ідентифікації відносять біохімічні і фізіологічні способи ідентифікації. фізіологічні ознаки -відношення до кисню, способи одержання енергії, залежність від температури і рН середовища, потреба у факторах росту, біохімічні - хімічний склад клітинної стінки, капсул, пігментів, запасних речовин, нагромадження продуктів метаболізму та ін.

8. Засадничі ознаки філогенетичної ідентифікації мікроорганізмів, їх коротка характеристика.

Морфологічні властивості вивчають у клітин мікроорганізмів при мікроскопуванні підготовленого мікропрепарату (форма, розміри та угрупування бактерій, наявність джгутиків, капсул, фарбування за Грамом), культуральні (особливості росту на твердих і рідких поживних середовищах).

9. Розмір мікроорганізмів. Вплив розміру на життєдіяльність

Розмір бактерій: коливається від десятих часток мікрометру до кількох мікрометрів.Середній розмір більшості бактерій складає 1-5 мкм. Дріжджі: середній розмір клітин 10—15 мкм (довжина 5-12 мкм, ширина 2-6 мкм). Віруси: розміри від 10-300 мілімікрометрів.

10. Вкажіть основні групи акаріотичних мікроорганізмів та охарактеризуйте засади класифікації вірусів.

Основні групи вірусів: ряд, родина, підродина, рід, вид.

Віруси класифікують за видом нуклеїнової кислоти, кількістю її молекул та структурою, за структурою капсомерів: ізометричні, спіральні, змішані. За наявністю або відсутністю додаткової ліпопротеїдної оболонки. За клітинами-хазяїнами. Ті, що містять ДНК і ті що містять РНК . За формою віруси поділяють на паличкоподібні, ниткоподібні, сферичні, кубоїдальні, булавовидні, спіралеподібні.

11. Охарактеризуйте відмітні ознаки життедіяльності вірусів та вкажіть практичне значення бактеріофагів у технології харчових продуктів.

Життєвий цикл вірусів складається з двох фаз: позаклітинна (на якій він не проявляє жодних ознак життєдіяльності) і внутрішньоклітинна.

Віруси можуть розмножуватись тільки тоді, коли потрапляють у живі клітини людей, тварин чи рослин. Вони викликають різні захворювання: грип, віспу, тютюнову мозаїку, мозаїку картоплі, бронзовість помідорів. Також можуть змінювати патогенні властивості мікробів, знижувати їхню вірулентність, здатність до токсиноутворення.

Практичне значення бактеріофагів у технології харчових продуктів полягає у псуванні заквасок та ферментованих продуктів. Слід запобігати забрудненню чистих культур бактеріофагами, оскільки це погіршує споживні властивості готових ферментованих продуктів.

Поряд з цим, фаги можуть завдати великої шкоди при виробництві молочнокислих продуктів, пригнічуючи розвиток корисних мікроорганізмів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]