Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
987
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

21. Оснащення тестів.

Неприпустимо при використанні тесту змінювати інструкцію, мову, якою тест роз­роблений, чи його зміст. Користувач тесту повинен забезпечити ретельне дотримання всіх стандартних вимог при використанні методи­ки. Він не має права відхилятися від стандарту у використанні ме­тодики, вносити модифікації у вже видану методику і поширювати змінені інструктивні матеріали.

Як правило, тест, опублікований для використання, повинен містити:

1. Рекомендацію до тесту, яка включає опис концептуальної основи тесту і конструкта, що діагностується, етапів і процедури створення і перевірки тесту, інформацію про конструкцію тесту і сфери його застосування, дані психометричної псропірк і.шдартизації, зведення про використані критерії, дані і рекомендації з інтерпретації результатів. Уся ця інформація необхідна для того, щоб тест правильно і за призначенням викорис гомунансн

Інструкцію до тесту, яка є його важливою складовою части­ною, тому що, насамперед, вона забезпечує стандартну ситуацію тестування і визначає те, як обстежуваний сприймає тест. І [(‘при­пустимо довільне чи змінне тлумачення інструкції.

Стимульний матеріал, яким користується обстежуваний у про­цесі тестування, звичайно складається з опису завдань, які необхідно виконати, можливо, прикладів, що допомагають краще зрозуміти ці завдання, і власне запитань завдання, з якими працює обстежуваний. Призначення прикладів складається з ознайомлення з типом і фор­мою завдань, що складають тест, із правилами відповіді на запитан­ня. В особистісних опитувальниках, як правило, завдання тесту - це запитання, на які обстежуваний повинен відповісти, чи твер­дження, з якими він повинен погодитися або ні. При тестуванні сти­мульний матеріал повинен представлятися стандартним чином, тоб­то однаково для всіх обстежуваних і строго відповідно до рекоменда­ції. При застосуванні особистісних опитувальників може бути вико­ристаний матеріал, призначений для багаторазового використання. Однак, варто враховувати, що стимульний матеріал робиться не­придатним після того, як у ньому будуть зроблені різні позначки.

Реєстраційний бланк, «ключі» і шаблони для оцінки відповідей.

19. Дискримінативність задач. Коефіцієнт та індекс дискримінативності.

Дискримінативність - це здатність тесту диференціювати обсте­жуваних за визначеними групами (на підставі розподілу показників). Дискримінативність вимірюється показником дельта Фергюсона, що приймає значення від 0 (усі обстежувані по тесту показують одна­кові результати) до 1 (кожен у відповідності до свого показника за тестом попадає у визначену групу). За допомогою ретельного кон­струювання тесту можна забезпечити відповідний рівень дискримінативності, а це саме те, у чому тести значно виграють у порівнянні з іншими формами іспитів.

Користувач тесту несе відповідальність на вивчення даних, які підтверджують валідність, надійність і дискримінативність, за розуміння й оцінювання можливості застосування тесту у своєму дослідженні. У випадку, якщо умови стандарти і перевірки на валідність і надійність тесту відрізняються під тих умов, у яких працює користувач, то на користувача лягає обов'язок пронести додаткові дослідження валідності тесту для власного використання або відмовитися від його застосування.

Коефіцієнт дискримінації (диференціююча здатність) тестового завдання - кількісна характеристика здатності тестового завдання диференціювати досліджуваних за рівнем їх підготовленості (змінюється від -1 до +1). Нею є диференційна здатність тесту загалом або тестового завдання, що вказує на їх здатність розділяти окремих досліджуваних за рівнем виконання. Якщо всі досліджувані дають на тестове завдання одну і ту саму відповідь, це означає, що завдання не наділене дискримінативністю - здатністю окремих пунктів тесту диференціювати досліджуваних стосовно "максимального" або "мінімального" результату тесту. Певним функціональним синонімом дискримінативності є інформативність.

20. Аналіз і коректування змісту тестових задач і варіантів відповідей.Для аналізу тестових завдань, які входять до складу тесту, використовуються наступні --- статистичні параметри:

середньоквадратичне відхилення (СКВ) - визначає розкид балів, які отримані особами при відповіді на конкретне тестове завдання. Якщо всі особи відповіли на тестове завдання однаково, то розкид балів буде дорівнювати нулю (СКВ = 0). Цей результат буде свідчити про те, що завдання не є тестовим і його треба вилучити з тесту;

  • індекс дискримінації (ІД) - є індикатором здібності конкретного тестового завдання відокремити найбільш здібних осіб, які проходять тестування, від менш здібних. Цей параметр приймає значення від +1 (всі особи з сильної групи відповіли вірно, а з слабкої - невірно) та -1 (всі особи з сильної групи відповіли невірно, а з слабкої - вірно). Від'ємні значення індексу свідчать про те, що слабкі особи відповідають на дане тестове завдання краще, чим сильні. Такі тестові завдання повинні бути вилученими з тесту. Фактично такі тестові завдання зменшують точність всієї процедури тестування;

  • - коефіцієнт дискримінації (КД) - є коефіцієнтом кореляції між множиною значень відповідей, які отримані особами на конкретне тестове завдання, з результатами виконання ними тесту в цілому. Цей параметр також може приймати значення між +1 та -1. Позитивні значення відповідають тестовим завданням, які дійсно розділяють добре та не добре підготовлених осіб. Від'ємні значення коефіцієнта свідчать про те, що слабо підготовлені особи відповідають на тестове завдання в середньому краще ніж добре підготовлені. Тестові завдання з від'ємним значенням коефіцієнта не є тестовими і їх використання треба уникати. Вони не відповідають вимогам задачі тестування, яка зв'язана з оцінкою рівня підготовки особи, яка навчається. Перевагою коефіцієнта дискримінації перед індексом дискримінації є те, що перший використовує інформацію від всієї сукупності осіб, а не тільки критичні верхні та нижні третини цієї сукупності. Таким чином цей параметр більш чутливий до оцінки ефективності вимірювальної здібності тестового завдання.

Модуль діяльності Moodle Тест має вбудований аналізатор, за допомогою якого на основі проведених тестувань розраховуються статистичні характеристики тестових завдань. На рисунку показано фрагмент сторінки, яка є результатом роботи аналізатора.