Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психодіагностика.docx
Скачиваний:
984
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
217.59 Кб
Скачать

33. Види норм.

Національні норми- розробляються для представників даної народності, нації країни в цілому.

Необхідність таких норм:

- диктується відміностями в результатах застосування тесту навіть в країнах , що говорять на одній мові (напр США і Англія).

- Визначається конкретною культурою моральними нормами і традиціями кожної нації.

Професійні норми- встановлюються на основі тестових батарей для різних професійних груп – механіків різного профілю, слюсарів різних спеціальностей, друкарок тощо.

Шкільні норми- розробляються на основі тестів шкільних досягнень або тестів шкільних (академічних) здібностей.

Вони встановлюють для кожного шкільного віку (східця)і діють на всій території країни.

Групові норми- розробляють для широких категорій людей, що відрізняються наявністю якої-небудь ознаки – віку, статі, географічного району, соціоекономічного статусу тощо.

Наприклад, норми набору тесту на інтелект Векслера обмежені тільки віковим ознакам.

Локальні норми- встановлюють і застосовуються для вузьких категорій людей.

Наприклад норми допуску до іспиту в даному навчальному закладі,

Норми для відору претендентів на відповідальну роботу на підприємство або організацію.

Однією із характеристик ефективності тестів є наявність нормативних даних - показників чітко визначених вибірок. Розроблення процедури отримання цих показників є стандартизацією даних.

У психодіагностиці важливі статистична і соціокультурна норми.

Статистична норма - середній діапазон значень на шкалі вимірюваної психологічної властивості людини.

її застосовують при оцінюванні стильових і мотиваційних якостей. Нормою вважають наближеність значення властивості до рівня статистично середнього індивіда. Значне відхилення від норми у (вихід за межі середнього діапазону) вважається акцентуацією, а якість особистості, стосовно якої спостерігається відхилення від норми, - акценту кованою. Чим більше виражене відхилення, тим більша акцентуація, аж до появи патохарактерологічних ознак.

Соціокультурна норма - офіційно чи неофіційно прийнятий у суспільстві рівень психологічної властивості людини.

Наприклад, у загальноосвітньому закладі учні можуть припуститися однієї помилки-описки на сторінці тексту, але вже 10 помилок є відхиленням від норми.

У педагогічній діагностиці збирають інформацію, важливу для оцінювання учня. Наприклад, зібрана інформація містить дані про кількості помилок у диктанті, правильних розв'язків у роботі з математики, спонтанних відповідей, отриманих на трьох заняттях, правильно виконаних завдань із тесту на вимірювання інтелекту. Ці відомості недостатньо інформативні. Навіть якщо учень припустився у диктанті 12 помилок, для інтерпретування потрібно знати рівень складності диктанту. Слід також порівняти його результат з результатами інших учнів; урахувати кількість помилок, яку вважають допустимою з огляду на досліджувану особливість учня. Для цього потрібен порівняльний аналіз. Його можна здійснити через порівняння результату індивідуальної успішності учня із результатами інших учнів (соціальна співвідносна норма); з колишніми результатами (індивідуальна співвідносна норма); з навчальними критеріями (цілями) (предметна співвідносна норма).